Haberler

TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Fındıklı Açıklaması

Kubilay Çelik - TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı, kömür santrallerine gelecek teşvikin, yerli enerji üretimine önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Fındıklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında 500 milyar dolarlık ihracat da bulunduğunu belirtti. Bunun 2 trilyon dolarlık bir GSH gerektirdiğini ifade eden Fındıklı, bunun için de ciddi bir üretimin söz konusu olacağını söyledi.

Üretim için güçlü bir enerjiye ihtiyaç duyulacağı anlatan Fındıklı, "Üretim aşamasında, sanayinin bizden talep edeceği enerjiyi onlara sunmuş olmamız lazım. Yani enerji yatırımları, sanayi büyümesinin bir adım önünde gitmesi gerekiyor" dedi.

Bu enerjinin sağlanabilmesi için yerli ve yenilenebilir kaynakların harekete geçirilmesi gerektiğine işaret eden Fındıklı, şöyle devam etti:

"Bunu yaparak enerji bağımlılığından kurtulabiliriz. Öz kaynaklarımızla ya da kaynak çeşitliliğini sağlayarak bu hedeflere ulaşmak zorundayız. Elimizde rüzgar, doğalgaz santralleri ve nükleer santrallar var. Doğalgazda dışa bağımlılık var. Dolayısıyla bizim nükleer ve kömürü esas alarak politika oluşturmamız gerekiyor.

Kömüre yüklenirken, rüzgar, güneş, çöp gazı, jeotermal suları da harekete geçirmemiz lazım. Bütün bu yatırımları özel sektör eliyle, dünya piyasasına açık halde yapmamız gerekiyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda kömürle ilgili yeni bir çalışma yapılıyor. Yerli kömür santrallerine yönelik yatırım teşviki için çalışma yapılıyor. Çünkü enerji de bir üretimdir. O da maden yatırımıdır. Diğer maden yatırımlarına nasıl teşvik veriyorsak, kömürü çıkarıp enerjiye çeviren santralların kurulmasını teşvik kapsamına alalım diye çalışma başlatıldı. Çünkü en büyük kaynaklarımızdan biri linyit. 11 milyar tonun üzerinde linyit rezervimiz var. Kalorisi düşük olmasına rağmen biz bunları enerjiye çevirmek ve yeni yatakları araştırmak zorundayız. Kömür santrallerine gelecek teşvik, yerli enerji üretimine önemli katkı sağlayacak."

Kömür yatırımlarının pahalı yatırımlar olduğunu belirten Fındıklı, 1000 megawat civarındaki yatırımın yaklaşık 1 milyar dolara mal olduğunu ifade ederek,

"İşte burada yatırım kısmında verilecek bir takım teşvik destekleri uygulanacak. Her devreye alacağımız kömür santrali, her devreye alacağımız yenilenebilir santraller, doğalgaza bağımlılığımızı geriye çekecek" dedi.

Yayıncı: Ali Eyvaz - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Kubilay Çelik Fındıklı Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title