Haberler

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin, patates ve elma üreticilerinin sorunları konusunda Meclis Araştırması açılmasını içeren grup önerisi kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin, patates ve elma üreticilerinin sorunları konusunda Meclis Araştırması açılmasını içeren grup önerisi kabul edilmedi.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, CHP'nin grup önerisinin görüşülmesine geçilmeden önce, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın, laiklikle ilgili ifadelerine ilişkin yazılı açıklama yaptığını belirterek, açıklamayı okudu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, açıklamayı okuma gibi bir usül olmadığını belirterek, Kahraman'ın açıklamayı kendisinin yapması gerektiğini belirtti. Tanal ve bazı CHP milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak, Ahmet Aydın'ın açıklamayı okumasını protesto etti.

Aydın da bunun üzerine, "Böyle bir üslup vardır, bırakın Allah aşkına. Açıklamanın nesi zorunuza gitti?" dedi.

CHP'nin grup önerisi

Daha sonra CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in elma ve patates üreticilerinin sorunlarının araştırılması önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin CHP Grup önerisinin görüşmesine geçildi.

Öneri lehine söz alan CHP Niğde Milletvekili Gürer, tarımda önemli sorunlar yaşandığını, üreticilerin gelecek yıl tarlasını ekemez hale geldiğini savundu.

Patates üreticilerinin değerinde satamadıkları ürünlerini yollara dökerek hükümeti protesto ettiğini ifade eden Gürer, başta patates, soğan ve elma üreticileri olmak üzere çiftçilerin mağduriyet yaşadığını öne sürdü.

Gürer, "Patates gibi soğan da tarlada kalmıştır. Niğde'de üretilen 800 bin ton patatesin 400 bin tonu satılamadı. Sosyal yardım vakıfları, belediyeler, yurtlar vasıtasıyla ürünün maliyetine de olsa çiftçiden alınmasını istiyoruz. Patates 'sakal bıraktı' diyorduk şimdi saç bile uzatmış. Tarım Bakanlığının bölgede durumu tespit ederek üreticilerin borçlarının ertelenmesi, destek verilmesi gerekiyor." diye konuştu.

HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı da tarım üreticilerinin geçimlerini nasıl sağlayacaklarını kara kara düşündüklerini savundu. Gaydalı, "HDP olarak emekçinin ve alın terinin kıymetini gayet iyi bildiğimiz, emeğin kutsallığına inandığımız için Meclisin üzerine düşeni yaparak, araştırma komisyonu kurulması gerektiğini ifade ediyoruz." görüşlerini dile getirdi.

MHP Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya da çiftçilerin elektrik kesintileri nedeniyle ciddi sorunlar yaşadığını, elektrik dağıtım şirketlerinin kesintiye gitmesiyle birlikte tarlada mahsulün sulanamaması, mahsulün kuruması gibi sorunlarla karşı karşıya kalındığını kaydetti.

Tarım ürünlerindeki fiyat sorununun uygulanmayan ya da yanlış uygulanan tarım politikalarından kaynaklandığını savunan Karakaya, "Tarımı bu sonuca getiren tarım politikalarını tartışmamız lazım. Hükümet, gerekli tedbirleri zamanında almıyor. Tarım Ürünleri Müdahale Kurumunun bir an önce kurulmasını söyledik." diye konuştu.

AK Parti Hatay Milletvekili Mehmet Öntürk ise Türkiye'de yetiştirilen patates türünün tat ve lezzet yönünden yurtdışından fazla talep görmeyen çeşit olduğunu belirterek, patates üreticisine dekar başına mazotta 4,85 lira, gübrede 6,60 lira, toprak analizde 2,5 lira destek verildiğini anlattı.

Türkiye'nin elma üretiminde de dünyanın üçüncü ülkesi olduğuna dikkati çeken Öntürk, depolama sistemlerindeki gelişmelerin tarım üreticisinin imkanına sunulduğunu, üreticilerin 1 ayda ürettiği ürünleri 12 ay muhafaza edebildiğini anlattı. Öntürk, "Çiftçimizin her zaman yanında olduk, olmaya devam edeceğiz." dedi.

CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak: AA / Politika

Ömer Fethi Gürer Mehmet Öntürk Ahmet Aydın Niğde Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title