Haberler

    Tarihin En Yıkıcı Savaşlarını Fotoğraflayan Efsane Adam: Robert Capa

    Belgesellere veya savaş fotoğraflarına ilgili olmasanız da Robert Capa ismini duymuş olabileceğinizi düşünüyoruz. Kendisi, tarihin en iyi savaş fotoğrafçısı olarak tanınıyor. Biz de bugün onun hayatını sizlere özetleyeceğiz.

    Robert Capa, 22 Ekim 1913'te bugün Macaristan olarak bilinen Avusturya-Macaristan'ın Budapeşte şehrinde dünyaya geldi. Gerçek adı Endre Friedmann'dı. Henüz 18 yaşındayken Capa, asılsız suçlamalarla Macaristan'dan kaçmak zorunda kaldı. Oradan sonra bir üniversitenin karanlık oda asistanı olarak çalışacağı Berlin'e yerleşti. Ancak Naziler yönetime geçtiği zaman tekrardan taşınmak zorunda kaldı. Bu seferki istikameti Paris'ti.

    Capa, Paris'te Gerda Taro olarak tanınan Gerta Phorylle ile birlikte çalışmaya başladı. Gerda, 1937 yılında İspanyol İç Savaşı'nda hayatını kaybetti. Bazı kaynaklara göre ikilinin profesyonellik dışında romantik bir ilişkisi de bulunuyordu.

    Gerda'nın yaşamını yitirmesi sonrası Capa, Henri Cartier-Bresson ile karanlık odayı paylaştı. Daha sonra bu ikili, bugün hâlâ faaliyetlerini sürdüren Magnum Photos şirketini kurdu.

    Capa, kariyeri boyunca İspanyol İç Savaşı, İkinci Sino-Japon Savaşı, II. Dünya Savaşı, 1948 Arabistan-İsrail Savaşı ve 1. Çinhindi Savaşı'nda görev yaptı. Bu savaşlarda çektiği bazı fotoğraflara aşağıdan göz atabilirsiniz.

    İspanyol İç Savaşı'nda hava saldırısı sireninden sonra kaçışan halk:

    II. Dünya Savaşı'nda bir Alman askerini tedavi eden ABD sıhhiyesi:

    II. Sino-Japon Savaşı'nda asker olarak eğitilen kadınlar:

    1948 Arabistan-İsrail Savaşı'nda Doğu Avrupa, Tunus ve Türkiye'den mültecilerin varışı:

    Çinhindi Savaşı'nda Fransız konvoyu:

    Fotoğrafları sayılı magazin dergilerinde ve gazetelerde basıldı hatta bazıları ikon hâline geldi. Savaş fotoğrafçılığı dışında Capa, birçok ünlü sanatçıyı da kendi stili ile fotoğrafladı. Fotoğrafladığı sanatçılar arasında Ernest Hemingway, Pablo Picasso, Ingrid Bergman ve George Orwell de bulunuyor.

    1950'lerin başında Capa'dan 1. Çinhindi Savaşı'nda görev alması istendi. John Mecklin ve Jim Lucas isimli iki gazeteci ile birlikte Capa burada görev aldı. 25 Mayıs 1954 tarihinde de mayına basarak henüz 40 yaşındayken trajik bir şekilde yaşamını yitirdi.

    Capa'nın hayatı, birçok fotoğrafçı ve diğer sanatçılar üzerinde etki bıraktı. Onun hayatından ve çalışmalarından esinlenilen filmler, şiirler ve tiyatro oyunları bile bulunuyor. Alt-J tarafından yazılmış Taro isimli parçada onun ölümü ve Gerda Taro ile olan ilişkisi anlatılıyor. Her ne kadar uzun bir hayat yaşamış olmasa da Capa, bu dünyada büyük bir etki bırakmayı başardı.

    Kaynak: WebTekno / Teknoloji

    Avusturya Berlin Paris Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    18 NİSAN 2024 FENERBAHÇE - OLYMPIACOS MAÇI | Fenerbahçe elendi mi? Maç özeti Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe UEFA Konferans liginden elendi mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 19 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Tokat depreminde yıkım var mı? Tokat'ta deprem kaç saniye sürdü? Tokat'ta kaç büyüklüğünde deprem oldu? TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title