Haberler

Tarihi Ziyaret! Obama, Hiroşima'yı Ziyaret Eden İlk ABD Başkanı Oldu

Güncelleme:

İran ve Küba'yla ilişkileri yeniden düzenleyen, Vietnam'a silah ambargosunu kaldıran ABD Başkanı Barack Obama, Hiroşima'yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı oldu.

ANITA ÇELENK BIRAKTI

Hiroşima'yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olan Obama, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile atom bombası kurbanları için hiç sönmeyen bir ateşin yandığı anıta çelenk bıraktı ve Barış Anma Parkı'ndaki konuk defterini imzaladı.


KURBANLARI ANDI AMA ÖZÜR DİLEMEDİ

Dünya basının yakından takip ettiği bu tarihi ziyaret sırasında Obama, "Buraya kurbanları anmaya geldik. Onların ruhları bize konuşuyor, içimize bakmamızı istiyor." dedi. Obama'nın kurbanları andığı ancak özür dilemediği görüldü.

ABD ÖZÜR DİLEMEMİŞTİ

ABD, savaşın ardından Japonya'dan özür dilememişti. Bazı çevreler Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarının 2. Dünya Savaşı'nın sona erdirilmesi için zorunlu olduğunu düşünürken diğerleri bu fikre karşı çıkıyor.

JAPON GAZETESİNE KONUŞMUŞTU: KORKUNÇ ACILAR

Nükleer silahların azaltılması için yaptığı çağrılarla 2009'da Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Obama, Japonya'nın en saygın gazetelerinden Asahi'de okurların sorularına verdiği yanıtta "2. Dünya Savaşı'nda yitip giden milyonlarca canı anmak ve saygılarımı sunmak için Hiroşima'ya gidiyorum. Hiroşima, sebebi ne olursa olsun savaşın özellikle masum siviller için korkunç acılar ve kayıplara yol açtığını hatırlatıyor." ifadelerini kullanmıştı.

08.15: ZAMANIN DURDUĞU AN

Hiroşima, 6 Ağustos 1945'te dünyanın ilk atom bombası saldırısına sahne oldu.

Binbaşı Claude Robert Eatherly'in kullandığı B-29 tipi "Enola Gay" adlı uçak, saatler 08.15'i gösterirken "Little Boy (Küçük Oğlan)" adı verilen atom bombasını Hiroşima üzerine bıraktı.

3 metre uzunluğundaki atom bombası, 4 bin 400 kilogram ağırlığındaydı. 64 kilogram zenginleştirilmiş uranyum-235 içeren bomba, 13 bin ton TNT (TriNitroToluen) gücündeydi.

Atom bombası, 43 saniyelik düşüşün ardından 600 metre yükseklikte patladığında hem Hiroşima halkı için hem de dünya için zaman durdu.

2. Dünya Savaşı sırasında Japon Deniz Kuvvetleri'nin en önemli üslerinden biri olan Hiroşima'yı yerle bir eden bomba, ilk anda 70 bin kişinin ölümüne neden oldu.

Kitle imha silahlarının neler yapabileceğini gözler önüne seren bombanın yaydığı radyasyondan dolayı saldırıdan sonraki aylar ve hatta yıllarda da ölümler devam etti.

Atom bombasının toplamda 140 bin kişinin ölümüne neden olduğu sanılıyor.

Kentte saldırının ardından birkaç bina ayakta kaldı. Bu binalardan Hiroşima Sanayi Teşvik Merkezi, felaketin en büyük simgesi haline geldi.

Japon halkı, kitle imha silahlarının yol açtığı felaketi tüm dünyanın görmesi için Hiroşima'nın anısını taze tutmaya çalışıyor. Her yıl 6 Ağustos'ta binlerce insan Hiroşima'da bir araya gelerek 2. Dünya Savaşı'nın isimsiz kurbanlarını anıyor. Atom bombasının canlı tanıkları da felaketin boyutlarını ulusal ve uluslararası platformda her fırsatta tekrar tekrar dile getiriyor.

KAĞITTAN KUŞLAR

Hiroşima'ya atılan atom bombası nedeniyle kanser olan ve 12 yaşında hayata veda eden Sadako Sasaki'nin, Japon kağıt katlama sanatı origamiyle yaptığı kağıttan kuşlar da hem savaşın neden olduğu acıların hem de barışa duyulan özlemin simgesi oldu.

Hiroşima'ya atom bombası atıldığında sadece 2 yaşında olan Sadako, kan kanserine yakalanmıştı. "Her kim kağıttan bin turna kuşu katlarsa dileği kabul olur" efsanesine inanan Sadako, hasta yatağında günlerini kağıttan kuşlar katlayarak geçirmişti. Tek dileği sağlığına kavuşmak olan Sadako, 3 ay içinde 644 turna kuşu katladıktan sonra 25 Ekim 1955'te 12 yaşındayken hayata veda etmişti.

Öyküsü tüm dünyada binlerce insanın dikkatini çeken Sadako'nun kağıttan katladığı kuşlar, dünyanın dört bir yanında barışın temsilcileri olarak sergileniyor. Tırnak büyüklüğündeki kuşlardan biri de 11 Eylül'de New York'taki Dünya Ticaret Merkezi kulelerine düzenlenen terör saldırısında ölenlerin anısına inşa edilen merkezde bulunuyor.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Barack Obama Vietnam Küba İran Dünya Haberler

500

Yorumlar (25)

gerçek:

sözde ermeni katliyamı var deyip türkiyeyi tehdit etmeyi biliyor ama

5
0
yanıtYanıtla
yazıklar olsun:

Japonları çok severdim ama gözümden düştü. 74 bin insanı göz göre katleden bir ülkenin başkanını ağırladın ya. Yazıklar olsun. Kendini dünyanın şerifi sanan savaşların tek sebebi ABD, böylelikle atarım atomu katlederim insanları giderim ziayret ederim.

3
2
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

neden dilesin ?? pearl harbor baskını yapan japonya diledimi ?

2
2
yanıtYanıtla
kafana:

la geri onla bu bir mi? 74 bin insan katledildi. Bi o kadar sakat ve kanser hastası oldu.

yanıt0
yanıt0
UYAN UYAN KALK UYAN:

Bu soykırım değilmiş, bir anda yüz binlerce kişiyi japon diye öldürmemişler ki!

4
0
yanıtYanıtla
özgür:

yaptığınız katliamlara özür dilemeyip tarihçilere bırakırken ermeni iftiralarını dillerinize dolamaktan haz almaya devamedenlere nalet olsun

3
1
yanıtYanıtla
gaplan:

sakın dileme hüseyin, onlar ataist müşriktir. yapılan çok doğru bir iştir. ankara ve istanbula da bekleriz, şunlarda küçük japon, japonun barbar, çadırda yetişmiş versiyonu

1
2
yanıtYanıtla
gerçek:

katiller olay yerine herzaman geri dönermiş

3
0
yanıtYanıtla
terör = abd:

işid-pkk ypg pyd-el kaide gibi terör örgütlerinin kurucusu abd utanmadan katliamı yerinde görmeye gitmiş. Ülkesine alan Japonya ya daha yazık.

1
1
yanıtYanıtla
HİHİ:

katil olay yerinde

2
0
yanıtYanıtla
Tüm 25 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title