Haberler

Tarihi Köprü Üzerine Duvar Örüldü İddiası

Mardin'in Nusaybin İlçesi ile Suriye'nin Kamışlı kenti arasındaki sınıra örülen güvenlik duvarının Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun kararıyla koruma altında bulunan tarihi Bağdat Köprüsü kalıntıları üzerine örüldüğü iddia edildi.

Mardin'in Nusaybin İlçesi ile Suriye'nin Kamışlı kenti arasındaki sınıra örülen güvenlik duvarının Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun kararıyla koruma altında bulunan tarihi Bağdat Köprüsü kalıntıları üzerine örüldüğü iddia edildi. Nusaybin'in BDP'li Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, köprünün Mezopotamya, Kürdistan ve Türkiye tarihinde önemli bir ticari yola sahip olduğunu söyleyerek, duvarı yıkacaklarını söyledi.

Nusaybin ile Kamışlı arasındaki sınıra güvenlik amaçlı örülen ve BDP'lilerin büyük tepki gösterdiği 1 metre 50 santimetre yüksekliğinde, 1 kilometre uzunluğundaki güvenlik duvarının inşaatı tamamlandı.

Duvarın ilçede bulunan tarihi Bağdat Köprüsü üzerine de inşaa edildiği ileri sürüldü. Sınır şeridi üzerinde bulunan, askeri birlikler tarafından üzerine tel örgüler çekilen, tahrip olan kısmına ise betonarme gözler yapılan tarihi Bağdat Köprüsü kalıntıları üzerine Suriye'den kaçak geçişleri önlemek amacıyla beton duvar yapıldı.

KÖPRÜ TESCİLLİYDİ, DUVARI YIKACAĞIZ

Suriye sınırına örülen duvara karşı 9 gün eylem yapan Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, tarihi köprünün talan edilmesine sessiz kalmayacaklarını ifade etti. Nusaybin Belediyesi olarak Bağdat Köprüsü'nün tescillenmesini sağladıklarını söyleyen Gökkan, Özellikle Kültür Bakanlığı, Diyarbakır Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, Mardin Müzesi ve Nusaybin Belediyesi olarak bu karara imza attık. Her ne kadar bu duvarla ilgili ne kadar yazışma yaptıysak da duvarın nereden nereye kadar örüleceği neden yapılacağı ile ilgili bize herhangi cevap verilmedi. Duvar bitirildikten sonra ancak yazışmalarımıza cevap verildi. Şu anda Nusaybin Kaymakamlığı, Mardin Valiliği, Mardin Tugay Komutanlığı, Kültür Bakanlığı, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Milli Savunma Bakanlığı hepsi suçludur. Bu duvar tarafımızca yıkılacaktır. Biz bu duvarı kara leke olarak tarihimizde kabul etmeyeceğiz. Kara bir tarih yazıyorlar. Biz bunu kabul etmeyeceğiz. Belediye meclisimizde duvarın yıkılması için aldığımız bir karar var. Bu utancın kalkması için zamanın geçmesini bekleyemeyeceğiz dedi.

Nusaybin Belediyesi Arkeologu Abdurrahman Oruç ise, şu anda askeri alan içerisinde yer alan Bağdat Köprüsü'nün belediyenin girişimleriyle Diyarbakır Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 21.06.2012 tarih ve 605 sayılı karar yazısında, Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı özelliği gösterdiğinden, 2863 sayılı kanunun tespit ve tescil ile ilgili 7'inci maddesi uyarınca tecil edilmiş ve birinci gurup yapı olarak belirlenmesine karar verildiğini söyledi. Arkeolog Oruç, şunları söyledi

İbn-i Cübeyr 1184 tarihinde Nusaybin'e uğrarken bu tarihi Bağdat Köprüsü'nden bahsettiğini fakat Eyyubiler tarafından yaptırıldığı bilinen Bağdat Köprüsü, bir kısmı birinci derece arkeolojik sit alanı olan Nisibis Höyük sınırları içerisinde de yer almaktadır. Askeri alan içerisinde kalan Bağdat Köprüsü gün geçtikçe tahrip edilmektedir. Bu köprü daha birkaç yıla kadar sağlam bir şekilde günümüze kadar gelebilmişken son yıllarda tel örgüler örülmüş, direkler dikilmiş ve doğu kısmında Çağçağ suyunun geçtiği 3 ve 4'üncü kemer gözleri tamamıyla tahrip edilmiş yerine betonarme gözler diktirilerek köprü yolunu da betonla kaplanmıştır. En kötüsü de son günlerde Türkiye -Suriye sınırı arasına yapılan istinat duvarı köprünün memba yönünde, sağ tarafında yer alan 3 tane gözü üzerinde 50 santim kazılmış ve üzerine de 1 metre 20 santimlik bir duvar örülmüştür.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ayşe Gökkan Türkiye Suriye Bağdat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title