Haberler

Tarihi Desenleri Bastona Işliyor

ŞENER TOKTAŞ - Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde üretilen bastonlara Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde çinilerde kullanılan figürler işleniyor.

Baston ustası Cumali Birol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl farklı desenlerle ceviz ağacı ve sığır boynuzundan baston ürettiğini anlatarak, bu yıl da çini desenli baston üretimine ağırlık verdiklerini söyledi.

Geçen yıl üzerine zümrüt, yakut ve safir taşı işleyerek 25 bin dolarlık baston yaptığını anımsatan Birol, şunları kaydetti:

"Ebruli bastonlar da ürettik. Bu yıl da çini desenli baston imal ettik. Klasik çini, lale ve haliç çini desenli baston ürettik. Koleksiyon ürünü olan bastonların üzerine çini desenleri işledik. Turistik değeri olan bu ürünlerimizi fuarlarda sergilemeyi amaçlıyoruz. Baston sanatının ileriki kuşaklara aktarılması için çalışmalarımız devam ediyor. Şimdi yaptığımız ürünleri sergiliyoruz ancak baston da birçok sanat gibi unutulmaya yüz tutmuş."

Güzel Sanatlar Öğretmeni Murat Barlak ile böyle bir çalışma başlattıklarını kaydeden Birol, Barlak'ın kendilerine öncü olduğunu ve bu konuda gelecek kuşaklara aktarılması için kurslar açacaklarını anlattı.

Kilim ve halılarda olduğu gibi bastonlara da işlenen çini desenlerinin farklı anlamlar taşıdığını vurgulayan Birol, şöyle devam etti:

"Figürler konusunu gün gittikçe ilerleteceğiz. Bu bastonlar Selçuklu ve Osmanlı dönemini yansıtmaktadır çünkü Orta Asya'dan gelen bir sanat olduğu için 1071'den bu yana bölgemizde ve ülkemizde İslam sanatları arasında sergilenmektedir. Bu işlerde seri üretim söz konusu değil çünkü tümü sabır isteyen iş. Çini desenli bir baston 12 günümüzü almaktadır. Bu da işin ne kadar ağır olduğunu göstermektedir. Önemli olan baston üzerinde çini sanatını görebilmektir. Hediyelik eşya ve turistik değeri olduğu için bize getirisi çok oldu."

Ağır ve hafif desenler işlendiği için çini desenli bastonların değerinin 3 ila 5 bin lira arasında değiştiğini ifade eden Birol, "Bugüne kadar 80 çeşit baston yaptık. Her türde çok farklı desenler var. Bunu açtığımızda 150'nin üzerinde ürün yaptığımız anlamına gelmektedir. Bastonlarımızın fiyatı 50 liradan başlayıp 25 bin dolara kadar yükselmektedir." diye konuştu.

bastonBitlisCeviz ağacıCumali Birolçini desenOsmanlıSelçuklu

Muhabir Şener Toktaş

Redaktör İbrahim Yakut

Yayınlayan Fatma Can

Kaynak: AA / Güncel

Şener Toktaş Adilcevaz Selçuklu Bitlis Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title