Haberler

Tahşiye Kumpasının Arkasında 4 Kritik Müdür Var"

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) "Tahşiyecilere kumpas kurduğu" iddiasıyla 23'ü tutuklu 33 sanığın yargılandığı davada sunulan esas hakkındaki mütalaada ifadesine yer verilen bir ihbarcının "Tahşiye ile alakalı operasyonda o dönem görev almış birisiyim.

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) "Tahşiyecilere kumpas kurduğu" iddiasıyla 23'ü tutuklu 33 sanığın yargılandığı davada sunulan esas hakkındaki mütalaada ifadesine yer verilen bir ihbarcının "Tahşiye ile alakalı operasyonda o dönem görev almış birisiyim. Ben o dönem devlet için çalıştığımızı du¨şu¨nu¨yordum, böyle bir ihanetin olduğunu görmem beni çok rahatsız etti. Bu çalışmaları (Tahşiyeciler grubuna yönelik) bizzat yöneten FETÖ ile iltisaklı oldukları gerekçesiyle meslekten ihraç edilen Recep Güven, Erol Demirhan, Ali Fuat Yılmazer ve Ömer Köse'dir." dediği belirtildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Cumhuriyet Savcısı Mehmet Yeşilkaya, davaya ilişkin esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

FETÖ'nün yapısı ve Tahşiyecilere yönelik usulsüzlüklerin anlatıldığı mütalaada, sanıkların üzerilerine atılı eylemlere yer verildi.

Mütalaada, mu¨s¸tekilere yo¨nelik sorus¸turma su¨recinde Tero¨rle Mu¨cadele Şube Mu¨du¨rlu¨gˆu¨nden Sorumlu İl Emniyet Mu¨du¨r Yardımcısı olan sanık Tufan Ergüder'in 29 Nisan 2009'da I·stihbarat S¸ube Mu¨du¨rlu¨gˆu¨nden Tero¨rle Mu¨cadele S¸ube Mu¨du¨rlu¨gˆu¨ne, buradan da 5 Mayıs 2009'da sorus¸turma izni ic¸in I·stanbul Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆı'na go¨nderilen soruşturmanın başlatılmasına konu yazının bilgisi dahilinde olduğunun degˆerlendirildigˆi kaydedildi.

Sanığın konumu go¨z o¨nu¨ne alındıgˆında, gerek operasyon o¨ncesi ve sonrası gerekse operasyondan sonraki ifade alma su¨recinde gelis¸en is¸lemlerden bilgisi olmamasının mu¨mku¨n olmadıgˆı aktarılan mütalaada, Ergüder'in o¨rgu¨tu¨n gizli haberleşme programı "ByLock" kullanıcısı olduğu belirtildi.

O dönem I·stanbul Emniyet Mu¨du¨rlu¨gˆu¨ Tero¨rle Mu¨cadele S¸ube Mu¨du¨ru¨ olarak go¨rev yapan sanık Mutlu Ekizoğlu'nun soruşturmayı başlatılmasına konu yazının Tero¨rle Mu¨cadele S¸ube Mu¨du¨rlu¨gˆu¨ne go¨nderdigˆi tarihte izinli, dönemin Tero¨rle Mu¨cadele S¸ube Mu¨du¨r Vekili sanık Ertan Erçıktı imzalı yazı Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆı'na go¨nderildiğinde ise kursta oldugˆu anlatılan mütalaada, aynı yılın temmuz ayında Organize Suc¸larla Mu¨cadele Şube Mu¨du¨rlu¨gˆu¨nden Sorumlu İl Emniyet Mu¨du¨r Yardımcısı olan Ekizoğlu'nun, tu¨m is¸ ve is¸lemlerin bilgisi ve izni dahilinde yapıldıgˆının degˆerlendirildigˆi, sorus¸turma bas¸ladıktan sonra iletis¸im tespit ve dinleme talep yazılarında birkac¸ imzası bulundugˆu vurgulandı.

"Köse'nin şantaj ve tehditte inisiyatifi var"

Sanık Ömer Köse'nin, Tero¨rle Mu¨cadele Şube Mu¨du¨rlu¨gˆu¨nde Sagˆ Örgu¨tlerden (sagˆ-1 ve sagˆ-2) Sorumlu Şube Mu¨du¨r Yardımcısı olarak go¨rev yaptıgˆı, mu¨s¸tekilerin o¨zel hayatının gizliligˆini ihlal eden cinsel ic¸erikli go¨ru¨s¸melerin tape haline getirilmesi ve ifade alma as¸amasında magˆdurlara yo¨nelik s¸antaj ve tehdit amac¸lı kullanılmasında bilgi ve inisiyatifi bulundugˆu sorus¸turma kapsamında alınan birc¸ok adli ve idari kararlarda imzası bulundugˆu belirtilen mütalaada, Köse'nin "ByLock" programı kullandıgˆı aktarıldı.

"Yılmazer'in haberinin olmaması mümkün değil"

Dönemin mu¨du¨r yardımcısı Erol Demirhan'ın 29 Nisan 2009 tarihli "Radikal Tahs¸iye Grubu faaliyetleri" konulu yazıyı tero¨rle mu¨cadele s¸ubesine go¨ndermesinde sanıklardan Ali Fuat Yılmazer'in bilgisinin olduğu belirtilen mütalaada, tanık Mustafa Tezcan Alaç'ın sorus¸turma su¨recindeki bu¨tu¨n toplantıların istihbarat s¸ubesinde yapıldıgˆını, sorus¸turmayı istihbarat s¸ubesinin yu¨ru¨ttu¨gˆu¨ s¸eklindeki beyanı dikkate alındıgˆında, operasyonun yapıldıgˆı do¨nemde Yılmazer'in istihbarat s¸ube mu¨du¨ru¨ olarak, 2009 yılı Temmuz ayından sonra istihbarat s¸ube mu¨du¨rlu¨gˆu¨nden sorumlu il emniyet mu¨du¨r yardımcısı olarak go¨rev yaptıgˆı, dolayısıyla operasyon ve sorus¸turmadan ve gelis¸en olaylardan haberi olmamasının mu¨mku¨n olmadıgˆı kaydedildi.

"Tahşiye operasyonu emir-komuta şeklinde meydana geldi"

Sanıklardan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in halen ABD'de ikamet ettigˆi, din adamı kisvesi altında bulunmasına ragˆmen dini konulardan ziyade siyasi, ekonomik ve sosyal konularda da sanki bir otoriteymis¸ gibi go¨ru¨s¸ bildirdigˆi ve bu s¸ekilde o¨rgu¨t mensuplarını yo¨nlendirdigˆi vurgulanan mütalaada, sanık Gülen'in 6 Nisan 2009'da Tahs¸iye grubunu hedef go¨steren konus¸ması akabinde o¨rgu¨te bagˆlı basın ve yayın organlarınca kamuoyu algısı olus¸turulduktan sonra Tahs¸iye grubuna yapılan operasyonun emir komuta zinciri s¸eklinde meydana geldigˆi anlatıldı.

Mütalaada, sanık Gülen'in asıl amacının 15 Temmuz darbe girişiminde de ac¸ıkc¸a anlas¸ıldığı vurgulayarak, Gülen'in yo¨neticisi oldugˆu o¨rgu¨t ile Tu¨rkiye Cumhuriyeti'nin tu¨m anayasal kurumlarını ele gec¸irmek ve gerek finansal gerek siyasal bakımdan bu¨yu¨k bir gu¨c¸ haline gelmek oldugˆu aktarıldı.

"Medya imamı" Hidayet Karaca

Sanıklardan Hidayet Karaca'nın FETÖ/PDY tero¨r o¨rgu¨tu¨nu¨n yayıncı kurulus¸u Samanyolu Medya'nın bas¸kanlıgˆını yaptıgˆı anlatılan mütalaada, "Örgu¨t yo¨neticisi Gülen'in 6 Nisan 2009'da Tahs¸iye grubunu hedef go¨steren konus¸masını mu¨teakip yapılacak operasyonun haklılıgˆını kanıtlamak, kamuoyunda Tahs¸iye grubunu tero¨r o¨rgu¨tu¨ olarak go¨stermek, bu s¸ekilde algı olus¸turmak amacıyla Şefkat Tepe dizisinde karanlık karar kurulu sahnelerinin yayınlamasının bilgisi dahilinde olmamasının mu¨mku¨n olamayacagˆı degˆerlendirilmiştir." denildi.

Mütalaada, ayrıca Karaca'nın, FETÖ/PDY o¨rgu¨tu¨nu¨n medya kısmında yo¨netici konumunda oldugˆunun degˆerlendirildigˆi kaydedildi.

İhbarcı

Mütalaada, 23 Ocak 2015 gu¨nu¨ saat 17.25 itibarıyla "aabb" rumuzlu kullanıcı tarafından elektronik

posta yoluyla "Tahşiyeciler" konulu bir ihbarın yapıldığı vurgulandı.

Mütalaada, ihbarcının ifadeleri şu şekilde yer aldı:

"Tahşiye ile alakalı operasyonda o

dönem görev almış birisiyim, amirlerimizin talimatıyla o gece her zaman yaptığımız gibi

hedef şahıslara yönelik adres civarında bekliyordum, ayrıca diğer adreslerde arkadaşların

beklediğini de du¨şu¨nu¨yorum, o dönem ki komiserimiz Tolga Gu¨zeltaş'tı, fakat sonrasında

haberlerde ve bu¨roda duyduğum kadarıyla bizim beklediğimiz adreslerde bombalar çıkmıştı,

ayrıca o dönem memur olan sonrasında komiser olmuş birisi daha vardı. Oraya giden bombacı

Serkan Çinici'ydi. Terörden gece Şerif abi vardı, terörden başka arkadaşlar varsa da

bilmiyorum, fakat o gece yeni çalıştığım birimin teknik ekibi de o adres civarındaydı. Adrese

girilene kadar adres çevresinde karakol kurduk, bekledik. Ayrıca bölge ekiplerinin de bizim

yapacağımız çalışmalarla alakalı o civardan çekildiğini biliyorum. Ayrıca bu çalışmaları bizzat

yöneten Recep Güven, Erol Demirhan, Ali Fuat Yılmazer ve Ömer Köse'dir. Ayrıca bana ulaşırsanız daha detaylı bilgiler de verebilirim, ben o dönem devlet için

çalıştığımızı du¨şu¨nu¨yordum, böyle bir ihanetin olduğunu görmem beni çok rahatsız etti,

vicdanım çok rahatsız olduğu için bunları yazıyorum, her kimin suçu varsa cezasını çekmesini

istiyorum."

Mütalaada, ihbarcıya ulaşmak için çalışmalar yapıldığı anlatılarak, ihbarın yapıldığı internet kafenin kamera sistemi çalışmadığı için ihbarcının kimliğinin tespit edilemediği belirtildi.

İhbarcının ifadesinde yer alan 4 eski emniyet müdürü, FETÖ'ye iltisakı sebebiyle meslekten ihraç edildi ve haklarında FETÖ'ye yönelik açılan birden çok davada sanık olarak yargılanıyor. Bunlardan Recep Güven ve bazı eski emniyet görevlileri, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde emniyet istihbarata eski emniyet müdürleriyle gelip orayı teslim almak istemişti. Bazı eski emniyet görevlileri yakalanırken Güven olay yerinden kaçmıştı. Güven halen darbe teşebbüsü dahil birçok soruşturmada firari olarak aranıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Ali Fuat Yılmazer Recep Güven Ömer Köse Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title