Haberler

Sungurlu'da 10 dilim kavun hasadı başladı

Güncelleme:

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Sarı, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Arzu Özkader, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Kenan Erdem ve Sungurlu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hicabi Berişbek ile birlikte Sungurlu'da On dilim kavunu üretimi yapılan köylerde...

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Sarı, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Arzu Özkader, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Kenan Erdem ve Sungurlu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hicabi Berişbek ile birlikte Sungurlu'da On dilim kavunu üretimi yapılan köylerde incelemelerde bulundu.

Tokullu ve Çayyaka köylerinde üreticilerle bir araya gelen İl Müdürü Sarı; "2011 yılında Ondilim kavunu için coğrafi işaret ve Kavun üretici birliği kurulması için çalışma başlattıklarını dile getirerek, bugün bıraktığımız yerden çalışmalarımıza devam edeceğiz. Üretilen kavunları traktörün üzerinde alıcı bekleyerek satmak yerine bunların bir soğuk hava deposunda muhafazasının sağlanması, satış reyonu şeklinde bir yerde satışının yapılabilmesi ya da büyük marketlere satışının sağlanmasında birlik kurmak ön plana çıkıyor. Bununla ilgili bir altyapıyı nasıl oluşturabiliriz, bununla ilgili nasıl çalışma yapabiliriz düşüncesiyle hem burada yerinde ziyaret edelim hem de üreticiler olarak sizlerle bunları konuşalım istedik." dedi.

Orhan Sarı ; Sungurlu da yetiştirilen ondilim kavunlarındaki tat ve aromanın başka yerlerde yetişen kavunlarda bulunmadığını, Sungurlu'nun toprak yapısı ve iklim şartlarından dolayı burada yetişen kavunların beğeniyle tüketildiğini söyledi.

Tokullu, Çayyaka, Kavşut, Yörüklü ve Karaçay köylerinde yoğun olarak on dilim kavun üretimi yapıldığını belirteren Tokullu Köy muhtarı Zeki Kumtemir; "Eski tip üretim modelleriyle üretim yaptıklarını ve 70'li yıllarda kurulan sulama sistemini kullandıkları için kavunu yeterli sulayamadıklarını, bu yüzden de istedikleri verimi alamadıklarını dile getirerek, en önemli sorunlarının su ve pazarlama olduğunu söyledi.

Yaşadıkları sıkıntıları anlatma şansı bulan kavun üreticileri, en büyük sorunlarının su sorunu olduğunu belirttiler ve bu konuda yetkililerden destek beklediklerini dile getirdiler.

İl Müdürü Orhan Sarı ; İlçede 11 köyde yaklaşık 20 bin dekar alanda ondilim kavun üretildiğini hatırlatarak bu azımsanmayacak bir rakam. Üretilen ürünlerin pazarlanması için neler yapabiliriz bu konuda birlikte çalışarak çözüm yolları bulmamız gerekiyor. Günümüzde pazarlama başta olmak üzere birçok konuda ayrıcalık sağlayan üretici örgütü gibi bir yapının önemli olduğunun altını çizdi.

Kavunun münavebede iyi bir bitki olduğunu, Delice çayının tuzlu olması sebebiyle tuzluluğa dayanıklı hububat çeşitlerinin araştırılarak bölgede ekiminin yapılması gerektiğini belirten İl Müdürü Orhan Sarı ; tüketicilerden de hem sağlıklı beslenme hemde üreticilerimize destek olmak için kavun başta olmak üzere meyve tüketimine özen göstermelerini istedi.

Çayyaka köy muhtarı Bilal Ayhatalp'da köyümüze kadar gelerek bizlerin sorunlarını dinleyerek bizlere yol gösterdikleri için İl Müdürüne teşekkür etti.

Üreticilerle yapılan sohbetin ardından İl Müdürü Orhan Sarı ve beraberindekiler kavun tarlasına geçerek incelemede bulundu. - ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kenan Erdem Orhan Sarı Sungurlu Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title