Haberler

Engellere Rağmen Engelsiz Şampiyon

Spora başlamadan önce kendine zarar veren, yüzde 80 otizmli başarılı atlet Ege Deniz, spora başladıktan sonra dünyada benzeri olmayan bir gelişme kaydetti.

Spora başlamadan önce kendine zarar veren, yüzde 80 otizmli başarılı atlet Ege Deniz, spora başladıktan sonra dünyada benzeri olmayan bir gelişme kaydetti. Ege, aldığı başarılarla tüm dünyaya örnek oluyor.

Otizm hastalığı bulunan Ege Deniz, spora başladıktan sonra eşi benzeri olmayan bir gelişme kaydetti. Katıldığı bütün branşlarda başarılı olan Ege'nin tek sıkıntısı ise federasyonlardan yeterli desteği alamaması. Ege'nin annesi Bahar Deniz ve hocası Hasan Çakır İHA'ya yaptıkları özel açıklamalarla, başarılı sporcunun bugüne kadar kaydettiği gelişimi ve önlerine çıkan zorlukları anlattı.

ÇAKIR: "EGE'NİN YAPAMAYACAĞI ŞEY YOK"

Ege'nin antrenörü eski milli atlet Hasan Çakır, Ege'nin normal sporculara göre çok avantajlı olduğunu ifade ederek, "Çünkü psikolojik olarak kendini tamamen spora adadığı zaman, yapamayacağı şey yok. Özellikle atletizmi çok severek yapıyor. Benim için Ege ile çalışmak, normal sporcularla çalışmama göre daha kolay oluyor. Ege ile zorlandığımız şeyler oluyor ama bunu başarıya dönüştürdüğümüzde işimiz daha da kolaylaşıyor" dedi.

"EGE, 2 AYLIK ANTRENMANLAR SONRASINDA BAŞARILI OLDU"

Ege ile Eylül ayında atletizme başladıklarını kaydeden Çakır, "Daha öncesinde yüzme ve masa tenisi geçmişi olduğu için Ege, bazı açıdan hazırdı. Ama atletizmdeki bazı özellikleri de taşımıyordu. Tabii biz bunları günde iki, bazen üç ve uzun süren antrenmanlar sonrası atletizme çevirerek, avantaj haline dönüştürdük. Ege, sadece 2 aylık antrenmanlarla Zeytinburnu Belediyesi'nin düzenlediği Cumhuriyet Koşusu'nda 10 km yarışında normal sporcularla yarışarak sekizincilik elde etti. Bundan kısa bir süre sonra da Belgrad Ormanı'nda düzenlenen normallerle yarışında yedinci ve aynı zamanda da yaş gurubunda birinci oldu. Bu da Ege'nin başarısını yavaş yavaş gösterdiği bir durumdu" açıklamalarında bulundu.

"HEDEFİMİZ DÜNYA VE AVRUPA ŞAMPİYONALARI OLDU"

Ege'nin antrenörü Hasan Çakır, sporcusunun performansını geliştirmek için Avrasya Maratonu'na da katıldıklarını belirterek, "Orada 15 kilometre yarışına katıldık. Yine orada normal sporcularla yarıştı. Yerli ve yabancılar arasında toplamda 21. oldu, Türkler arasında ise 8. sırada yer aldı. Daha sonra bin 500 metrede Dünya Salon Şampiyonası ve yazın yapılan Avrupa Açık Atletizm Şampiyonası'nın baraj derecesini geçti. Daha sonraki hedefimiz Dünya ve Avrupa Şampiyonaları oldu" diye konuştu.

Hasan Çakır, Ege'nin Türkiye'de tek olduğunu dile getirerek, "bin 500 ve 500 metre arasındaki yarışmalarda Ege tek. Başka rakibimiz yok. Onun için biz kendimizi geliştirmek amaçlı normallerle Türkiye Atletizm Federasyonu'nun ya da özel kuruluşların düzenlediği yarışmalarda yarışıyoruz" dedi.

"3 BİN METREDE AVRUPA ALTINCISI OLDU"

Türkiye Atletizm Federasyonu'ndan gerekli desteği gördüklerini vurgulayan atlet Ege Deniz'in antrenörü Hasan Çakır, "Özel Sporcular Federasyonu'ndan destek görüyoruz ama bu bizim için yetersiz. Ege ve diğer engelli sporcular için çok daha fazla desteğe ihtiyaç var. Başarı anlamında gelişmekte olan bir toplumuz ama daha fazla destekle çok büyük yerlere gelinebilir. Örneğin; Hollanda'da bir yarışmaya gittik ve Ege orada 3 bin metre ve 5 bin metre yarışmalarına katıldı. 3 bin metrede Avrupa altıncısı oldu. Ama bizim asıl çalışmalarımız 5 bin metre yönünde" açıklamasını yaptı.

"HEDEFİMİZ 2016'DA RİO'DA DÜZENLENECEK OLAN OLİMPİYATLARDA ŞAMPİYON OLMAK"

Çakır, Ege ile önlerine koydukları hedefleri ise şu şekilde anlattı:

"Öncelikle Avrupa'da 5 bin metrede kendi derecesini 2 dakika daha geliştirerek, 22 dakika 28 saniyelik derecesiyle Avrupa üçüncüsü oldu. Birinci aşamaya geliştirdik. Şu andaki hedefimiz Ağustos'ta yapılacak olan Uluslararası Paralimpik Komitesi'nin (IPS) düzenleyeceği Avrupa Şampiyonası'na katılmak. Ama en büyük hedefimiz 2016'da Rio'da düzenlenecek olan olimpiyatlarda şampiyon olmak."

DENİZ: "YÜZDE 80 OTİZM RAPORUYLA, BU BAŞARIYI KAZANMIŞ BİR SPORCU DÜNYADA YOK"

Otizmli Ege'nin annesi Bahar Deniz ise yurt dışındaki şampiyonlarda kızı Ege'ye refakatçilik etmesi gerektiğini belirterek, "Bizim bu konuda 2011 yılından beridir taleplerimiz oldu. Ege, 2011'de İtalya'daki Dünya Şampiyonası'na gittiğinde 14 gün bir erkek antrenörle aynı odayı paylaştı. Biz yalvardık, 'parasını kendimiz ödeyelim' dedik, 'biz de gelelim' dedik ve bize 'hayır' dediler. Ben gittim, yanımda bayan yaşam koçumuzu da götürdüm ama aynı otelde bile kalmamıza izin vermediler. Bunların hepsi dilekçeyle bildirildi. Böyle bir kriz yaşadıktan sonra bizim bu konuda dilekçelerimiz devam etti. Özel Sporcular Federasyonu'nun, ihtiyaçlara göre bir şeyleri belirlemesi lazım. Yani farklı olan bir sporcuya aynı muameleyi gösteremezsiniz. Kafilede olmadıktan sonra, onun yanında olmadıktan sonra o refakatçilik değil. Benim başka bir otelde kalmam kızıma refakatçi olmam anlamına gelmiyor. Bu yarışlarda mesela 2 tane zihinsel engelli sporcu aynı odada kaldı. Soruyorum; 'bu kapı içeriden mi kilitlendi, yoksa dışarıdan mı? İçeriden kilitlendiyse bu çocuklar kapıyı açıp çıksalar veya başka bir giriş-çıkış olsa bunun sorumluluğu kimde? Kim kontrol ediyor?' Benim kızım yüzde 80 otizm raporlu bir çocuk. Ege sınırda olanlarla yarışıyor. Benim kızım bu şekilde ülkemizi temsil ediyor ise bundan gurur duyulmalı. Ege otizm anlamında atletizmde dünyada ilktir ve ilk madalya almış sporcudur. Yüzde 80 otizm raporuyla bu başarıyı kazanmış bir sporcu dünyada yok. Bize İngiltere'den teklif geldi birlikte çalışmak için. Çünkü Ege bir modeldir. Gerçekten otizm için bir modeldir" açıklamalarında bulundu.

EGE DENİZ KİMDİR?

Türkiye'nin en başarılı Zihinsel Engelli Bayan Sporcusu Ege Deniz, 1995 yılında dünyaya geldi. Ege, otizmli olarak normal sporcularla okuyan ilk zihinsel engelli kişidir ve şu anda 10. sınıf öğrencisidir. Ege Deniz, aynı zamanda atletizm sporcusudur. Eylül 2013'te başladığı atletizm hayatında normal sporcularla yarışabilir lisansı ile dünyada bir ilke sahiptir.

Ege Deniz'in bu zaman kadar kazandığı başarılar şu şekilde:

İnas Avrupa Atletizm Şampiyonası (12-15 Haziran 2014) 5 bin metre üçüncüsü (Bronz Madalya)

İnas Avrupa Yüzme Şampiyonu (2012)

İnas Dünya Yüzme Şampiyonası Dünya beşincisi (2013)

Biatlon (Yüzme – Atletizm) Normal Sporcular Türkiye Şampiyonu

Biatlon (Yüzme-Atletizm) Türkiye Şampiyonası'nda Normal Sporcular arasında yüzme Türkiye üçüncüsü ve atletizm 3 bin metre şampiyonu. Normal sporculara atletizmde fark atarak potansiyelini göstermiştir.

27 Ekim 2013 tarihinde Zeytinburnu Belediyesi'nin düzenlediği 5. Cumhuriyet Koşusu'nda 10 kilometre yarışında bir engeli daha yıkarak normal sporcularda yarışı yedinci, kendi kategorisini (Zihinsel Engelliler) birincilik ile kazandı.

Otistik Ege Deniz, 3 Kasım 2013 tarihinde N11.com tarafından düzenlenen 11 kilometrelik yarışta, normal bayanlar 18-30 yaş kategorisinde zirveyi elde etti.

3-4 Mayıs 2014 tarihlerinde Adana'da düzenlenen Türkiye Özel Sporcular Federasyonu Atletizm Şampiyonası'nda 5 bin metrede şampiyon olmuştur.

12-15 Haziran 2014 tarihlerinde Hollanda'da (Bergen op Zoom) düzenlenen INASFİD Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda 5 bin metrede Avrupa üçüncüsü olmasının yanında 3 bin metrede de Avrupa altıncısı olmuştur. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Bahar Deniz Hasan Çakır Türkiye Spor Haberler

Bakmadan Geçme

Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title