Haberler

Dışişleri Bakanlığı'ndan BM'ye hassasiyet çağrısı

Güncelleme:

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, dün Birleşmiş Milletler (BM) Şam Mukim Koordinatörü ve İnsani Koordinatörü, BM Suriye Krizi Bölgesel İnsani Koordinatörü ve UNICEF'in Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü tarafından ortak açıklamadaki maddi hatalara, eksik ve yanıltıcı bilgilere ilişkin olarak hassasiyet gösterilmesi çağrısında bulundu.

Konuya ilişkin sorulan soruya yazılı yanıt veren Bilgiç, Türkiye'nin Suriye'deki insani duruma dair BM ile düzenli temasta olduğunu belirterek, "Buna rağmen, BM'nin Şam'da Mukim Koordinatörü ve İnsani Koordinatörü, BM Suriye Krizi Bölgesel İnsani Koordinatörü ve UNICEF'in Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü tarafından yayınlanan 15 Temmuz 2021 tarihli ortak açıklama maddi hatalar ile eksik ve yanıltıcı bilgiler içermektedir." ifadelerini kullandı.

Bilgiç, Alluk Su İstasyonunun, Rasulayn yakınlarında Suriye muhalefetinin kontrolü altında bir bölgede yer aldığını ve elektrik enerjisiyle çalıştığını hatırlattı.

Söz konusu istasyonun yanı sıra Rasulayn ve Tel Abyad bölgesinin tek elektrik kaynağının ise güneyde olduğuna dikkati çeken Bilgiç, "Terör örgütü PKK/PYD ve rejim, Alluk Su İstasyonu ve bölgeye gelen elektriği kasıtlı olarak engellemektedir. Söz konusu elektrik kesintileri İstasyondan su tedarikini imkansız kılmakta ve bölgedeki insani koşullarını zorlaştırmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Bilgiç, Rasulayn ve Tel Abyad bölgesinde 18 Nisan, Alluk Su İstasyonunda ise 26 Haziran tarihinden beri bu nedenle elektrik enerjisinin mevcut olmadığının altını çizerek, "Keza rejim, Bab bölgesine içme ve tarım amaçlı su tedarikini keyfi şekilde engellemeye devam etmektedir." ifadesini kullandı.

Ortak açıklamanın imzacılarının Suriye'deki insani sorunlara seçici yaklaştığını ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sırasında muhalefetin kontrolü altında yaşayan yüzbinlerce sivilin elektrik ve sudan kasıtlı şekilde mahrum bırakılmasının yarattığı vahim sonuçları göz ardı ettiğine işaret eden Bilgiç cevabında, "Suriye'deki insani sorunların ilkeli, tarafsız ve bağımsız şekilde ele alınmasının gereğini bölgedeki BM temsilcilerine hatırlatırız." ifadesine yer verdi.

Kaynak: AA / Politika

Birleşmiş Milletler Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu Suriye Haberler

Bakmadan Geçme

Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title