Haberler

Son Dakika | Batmanlı çiftçinin geliri fıstıkla yükselecek

Güncelleme:

Son dakika haberlerine göre Batman çiftçisinin gelirinin yükseltilmesi için fıstık üretimine yönlendiriliyor.

Batman çiftçisinin gelirinin yükseltilmesi için fıstık üretimine yönlendiriliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, sulu tarıma geçişi sağlayarak yöre halkının refah seviyesinin yükseltilmesi için Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yürütülen sulama sistemlerinin yapım çalışmalarını sürüyor.

Bakanlık bunun dışında köylüleri alternatif ürünler üretimine teşvik etmek amacıyla hibe programlar uyguluyor. Bu kapsamda Batman'da son 10 yılda 750 bin ücretsiz fıstık fidanı dağıtan Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ayrıca çiftçiye fıstık bakımı, aşılaması, ilaçlaması konularında da yardımcı oluyor.

Bu destekler sayesinde Batman'da 10 yıl önce 5 bin dekar olan fıstık alanı 13 kat artış göstererek 65 bin dekar alana, fıstık ağacı sayısı ise 1 milyon 250 bine yükseldi.

"2 bin 500 fenomen tuzağı dağıttık"

Batman İl Tarım Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Kutbettin Tekin AA muhabirine, üretim deseninin çeşitlendirilmesiyle çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı iyileşme sağlandığını belirterek, bu amaçla il genelinde fıstık üretiminin artırılması için projeler uyguladıklarını anlattı.

Gaziantep Fıstık Araştırması Enstitüsü'nden de teknik destek aldıklarını aktaran Tekin, "Toprak, aşılama, budama ve ilaçlama konusunda çiftçimize bilgi veriyor ve her konuda kendilerine yardımcı oluyoruz. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına sunduğumuz projenin kabul edilmesiyle fıstık üreticisine dal güvesine karşı 2 bin 500 fenomen tuzağı dağıttık." dedi.

Teknik ekip sahada destek sunuyor

Binatlı Mahallesinde fıstık üreticisi Faruk Eren de 40 dönümlük bahçesinde bini aşkın fıstık ağacının bulunduğunu söyledi.

Aldıkları teknik destek sayesinde daha iyi fıstık üretimi yaptıklarını aktaran Eren, "Batman İl Tarım Müdürlüğümüz bizlere her türlü konuda destek oluyorlar. Görevli mühendisler gerek sahada ve gerekse whatsapp programı üzerinden bizlere yardımcı oluyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Batman Güncel Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak? Yurtiçi Kargo hafta sonu açık mı? Yurtiçi Kargo hafta sonu dağıtım yapıyor mu, çalışıyor mu 2024? İNTEGRAL Müfredattan kaldırılacak mı? 12. Sınıf konusu integral kaldırıldı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title