Haberler

Son Dakika: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "Help Turkey" başlığı altında yapılan paylaşımlar hakkında resen soruşturma başlattı

Güncelleme:

Son dakika: Sosyal medyada, Türkiye'deki yangınlar için başlatıldığı iddia edilen "Help Turkey" kampanyası ülke gündemine oturdu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "Help Turkey" başlığı altında sosyal medyada yapılan paylaşımlar hakkında resen soruşturma başlattı.

Türkiye, 28 Temmuz'da başlayan ve pek çok bölgede meydana gelen yangınlarla mücadelesini aralıksız sürdürürken, sosyal medyada başlatılan "Help Turkey" kampanyası da büyük yankı uyandırdı.

BAŞSAVCILIK HAREKETE GEÇTİ

Yaklaşık 2.7 milyon tweet'in atıldığı "Türkiye'ye Yardım Edin" kampanyasına ünlü isimler de dahil olmak üzere çok sayıda kullanıcıdan destek gelirken kampanyaya karşı çıkanların sayısı da azımsanmayacak boyutlardaydı.

Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, orman yangınları ile ilgili bir kısım haber ve sosyal medya sitesi üzerinden yapılan paylaşımlarla ilgili teknik inceleme ve araştırma sonucu bazı kişi ve grupların gerçek veya bot hesaplar üzerinden organize bir şekilde halk arasında endişe, korku ve panik yaratmaya, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini aşağılamaya çalıştıklarının saptandığı, suç unsuru içerdiği tespit edilen paylaşımlarla ilgili resen soruşturma başlatıldığı açıklandı.

"BİLGİ KİRLİLİĞİNE YOL AÇIYOR"

Başsavcılıktan yapılan açıklamada bazı illerde orman yangınlarının çıktığı 28 Temmuz 2021 tarihinden bu yana bir kısım haber ve sosyal medya sitesi üzerinden yapılan paylaşımlarla ilgili teknik inceleme ve araştırma yaptırıldığı belirtildi. Bu inceleme ve araştırma neticesinde bazı kişi ve grupların gerçek veya bot hesaplar üzerinden organize bir şekilde halk arasında endişe, korku ve panik yaratmaya, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini aşağılamaya çalıştıklarının saptandığı belirtilerek, "Söz konusu hesaplar ile yangın olayına ilişkin bilgi kirliliğine yol açan gerçek dışı içeriklerin dolaşıma sokulduğu, konuya hassasiyeti olan sosyal medya kullanıcılarının tahrik edilmesiyle kaos ortamı yaratılmaya çalışıldığı, daha önce de bu hesaplar üzerinden benzer yöntemlerle terör örgütlerinin propagandalarının yapıldığı, dezenformasyon ve yıpratma haberlerinin ön planda tutularak çoklu bir strateji belirlendiği, araç olarak ise Twitter isimli sosyal medya platformunun aktif kullanıldığı (#helpturkey ana başlığı altında yapılan paylaşımlar, Militer Doktrin ve News Page Turkish isimli Twitter hesaplarında yapılan paylaşım ve yorumlar) tespit edilmiştir" denildi.

"BÖLGE HALKI ÜMİTSİZLİĞE SEVK EDİLDİ"

Açıklamada "Paylaşımların içeriklerinin tetkiki neticesinde; teknik düzlemde bir manipülasyonla birlikte asılsız iddia ve haberlerin dolaşıma sokulması gibi stratejiler izlenerek yangınla mücadele eden ilgili kamu görevlilerinin ve gönüllülerin yangının söndürülmesine yönelik çalışmalardaki moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkileyen, bölge halkını ümitsizliğe sevk eden, yangınla mücadelede devletin acziyet içerisinde olduğunu gösteren görsel ve yazılı içeriklerin suç oluşturduğu değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmenin sonucunda Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen 'kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret', 'Cumhurbaşkanına hakaret', 'Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini aşağılama', 'halk arasında endişe, korku ve panik yaratma', 'toplumun belli bir kesimini diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa tahrik etme' gibi suçların işlendiği kanaatine varılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Bu itibarla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca suç unsuru içerdiği tespit edilen paylaşımlarla ilgili resen soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

Erdem Aksoy
Haberler.com - Güncel

Ankara Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (10)

Fahri Çelik :

Savcılık doğru bir karar verdi kuzu postuna bürünmüş kurtların oyunların gelmemeli. Bu millet kimin gerçek yardım sever olduğunu biliyor hainlere ihtiyacımız hiç olmadı

53
263
yanıtYanıtla
Kobra Murat :

Hukumetin atadigi kayyum dugune gitsin, kiralik ucaklar yangina su dokecegine bilmem kac feet yukseklige su dokup bulut yapsin, rtuk yangin konusuna yasaklar getirsin... Gayet normal bu sorusturma. Kontrol altina alindi denilen yerlere gidin bakin, benzin doksen benzinden baska yanacak birsey kalmamis. Kendi halinde yanmis, yanacak hersey yanmis, sonmus. Ne buyuk basari!

198
37
yanıtYanıtla
Edip Sevük:

Yardım eden ve gönderenlere de soruşturma açılacakm:)

202
25
yanıtYanıtla
Orçun Yılmaz:

DEVLETİMİZ ZATEN GEREKLİ YARDIM TALEPLERİNİ YAPTI GELEN GELDİ GELMEYEN GELMEDİ DOST DÜŞMAN BELLİ OLDU İÇİMİZDEKİ DÜŞMANLAR İSE BİRİNİN PAYLAŞIMINI ALARAK YAYARAK DÜŞMANLARA DESTEK OLDU HALA ANLAYAMADINIZ KONUYU SİZ DÜNYAYA HELP YAZARKEN AA TÜRKİYE YANIYOR DESTEK VERELİM Mİ DİYECEKLERİNİ SANDINIZ.... BU KONU ÜZERİNDE ARAŞTIRMA YAPILDI BU PAYLAŞIMLARI İLK YAYANLAR FAKE HESAPLAR BÖYLE BÖYLE ÇOĞALA ÇOĞALA DEVLETİ ACİZ DURUMUNA DÜŞÜRDÜNÜZ.

40
171
yanıtYanıtla
Ertuğrul Karaca:

Memleketinin çaresiz ve güçsüz görünmesini isteyen, bundan keyif alan başka bir "tür" yoktur herhalde.. Gandi Kemal'in Amerika'ya 'bıdı bıdı' şikayette bulunduğu gibi..

13
96
yanıtYanıtla
ender türk :

bu millet bunları hakkedecek kadar ne yaptı ????

72
6
yanıtYanıtla
HAKAN ARSLANOĞLU:

Sayısal lotoda 1 yıldır biriken tutturulması çok zor olan 190 milyon ikramiye yangın söndürme uçak ve helikopter alımında kullanılsın.. Tabii ki ortada ikramiye varsa..

63
4
yanıtYanıtla
Mehmet Kaya:

Tamam da arkadaş bu yangını çocuk çıkardı diyorsunuz da aynı anda bütün illerde mi çıkardı bırakın Allah aşkına şimdide bu yalan haberi atın ortaya tabi yersen degilmi...

60
7
yanıtYanıtla
Furkan Kıyat:

Buna annesine babasına müebbet hapis cezası verin bakın daha çocukları kullanacaklarmı

33
30
yanıtYanıtla
Elsa Eren:

Arkadaş koskoca ülkede yangın söndürme uçağı yoksa insanlar kendi çabasıylan yardım kampanyası başlattı bunun neresi suç artı neymişte 12 yaşındaki çocuk babasına annesine kızmışta gidip ormanı yakmış başka yalan bulamadınız galiba yersen ye hadi bakalim

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title