Haberler

Down Sendromu Günü mesajları ve sözleri! 21 Mart Down Sendromu Günü mesajları! En güzel Down Sendromu Günü sözleri!

Güncelleme:

Bugün 21 Mart Down Sendromlular Günü olarak kutlanıyor. 21 Mart'ın Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Down Sendromu Günü olarak ilan edilmesinin ardından dünya genelinde çeşitli farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir. Farkındalık adına kutlanan bugüne özel mesajlar ve sözler ise araştırılıyor. İşte Down Sendromu Günü mesajları ve sözleri! 21 Mart Down Sendromu Günü mesajları! En güzel Down Sendromu Günü sözleri!

Down Sendromu, bir kromozom anomalisidir. Sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down Sendrom'lu bireylerde ki kromozom sayısı 47'dir. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Farkındalık adına kutlanan 21 Mart'a özel mesajları ise arama motorlarında aratılıyor. İşte Down Sendromu Günü mesajları ve sözleri! 21 Mart Down Sendromu Günü mesajları! En güzel Down Sendromu Günü sözleri!

DOWN SENDROMU GÜNÜ MESAJLARI VE SÖZLERİ!

  • Evet bizler farklıyız. Ama sizin düşündüğünüz gibi değil. Farklıyız çünkü yargılamayız. Farklıyız çünkü içimizde kötülük yoktur. Bu yüzden ben down sendromumla gurur duyuyorum.
  • "Benim sevgim dünyaya yeter. Farklıyım. Farkında mısın?"
  • Gerçek dostlar kromozom saymaz. Çünkü down sendromu 1 eksiklik değil +1 fazlalıktır.
  • Genetik farklılık toplumdan soyutlanmayı gerektirmez, şimdi her zamankinden daha fazla içiçe olma zamanı… Gününüz kutlu olsun sizi seviyoruz…
  • "Sıradan olmak ile muhteşem olmak arasındaki fark sadece küçük fazladan bir kromozom."
  • Dünya farklılıklarla güzel. Down Sendromu Farkındalık Günü kutlu olsun.
  • Down Sendromlu çocukların insani değerleri yüksektir, yalan nedir bilmezler, yürekleri sevgi doludur ve sevgileri karşılıksızdır.
  • Tıpkı sizin gibiyiz +1 farkla...

DOWN SENDROMU NEDİR?

Down sendromu, trizomi 21 ya da mongolizm; genetik düzensizlik sonucu insanın 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan genetik bir bozukluktur. Down sendromu, bireyin 1 yaşından daha uzun süre yaşayabildiği tek otozomal trizomidir.

Down sendromu vücutta yapısal ve fonksiyonel değişiklikler ile karakterize edilir. Vücuttaki küçük ve büyük farklılıkların kombinasyonu yapısal olarak sergilenir. Down sendromu sık sık zihinsel kavramadaki bozukluklar ve fiziksel gelişimin tipik yüz görünümü gibi farklı olmasıyla ilişkilendirilir. Çoğunlukla hafif veya orta seviyeli öğrenme güçlüğü gibi sorunlar taşır. Down sendromu gebelik sırasında ya da doğumda tanımlanabilen bir rahatsızlıktır. Down sendromuna her 800 ile 1000 doğumda 1 oranında rastlanır. İstatistikler anne yaşının artışıyla bu oranın yükseldiğini göstermiştir, diğer etkenlerin payı küçüktür.

Down sendromunun tipik yüz siması, normal kromozom sayısına sahip olan bazı insanlarda da görülebilir. Ancak Down sendromunda buna ek olarak; el ayasında çift yerine tek derin olarak bulunan avuç içi çizgisi, epikantik katlanmanın neden olduğu badem biçimli göz, palebral yarık, düşük kas tonusu, ayak başparmağıyla ikinci parmak arası daha büyük bir boşluk ve sarkık dil morfolojisi görülebilir. Bu semptomların hepsi görülecek diye bir kural yoktur, bazıları olup bazıları olmayabilir. Down sendromunun sağlığa getirdiği sorunların başında ise konjenital kalp defektleri ve kalp yetmezliği riskleri, gastroözafagal reflü hastalığı, tekrarlayan kulak enfeksiyonları, obstrüktif uyku apnesi ve tiroid bozuklukları riskleri sayılabilir. Çocukluğun erken dönemlerinde sağlanacak olan aile ve tıp desteği ile erken müdahale sayesinde Down sendromlu insanlar destekle toplumla bütünleşik bir hayat kurabilirler.

Haberler.com / Sumru Tarhan - Gündem

Birleşmiş Milletler Down Sendromu Down Sendromu 21 Mart Sözler Dünya Gündem Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title