Haberler

Çernobil faciası nedir? Çernobil faciası ne zaman ve nerede oldu? Çernobil faciası nasıl oluştu?

Güncelleme:

Dünyada yaşanan en büyük nükleer kaza olan Çernobil, birçok kişinin ölümüne sebep oldu. Çernobil faciası nedir? Çernobil faciası neden oldu? Çernobil facisı ne zaman ve nerede oldu? Çernobil faciasında kaç kişi öldü?

Test esnasında ani ve beklenmedik bir güç dalgalanması sonucunda yayılan radyasyondan etkilenen insan sayısı bir hayli fazla. Peki, çernobil faciası neden oldu? Çernobil faciası nerede v e ne zamna oldu? Çernobil faciasında kaç kişi öldü?

ÇERNOBİL FACİASI NEDİR?

Çernobil Faciası, 26 Nisan 1986 tarihinde Sovyetler Birliği'ne bağlı Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Pripyat şehri yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali'nin 4 numaralı reaktöründe gerçekleşen nükleer kazadır.

Kaza, Uluslararası Nükleer Olay Ölçeği'ne göre bugüne kadar meydana gelmiş en büyük nükleer kazalardan biridir. Çernobil felaketi, Uluslararası Nükleer Olay Ölçeğinde en yüksek sınıflandırma oranı olan 7 ile ölçeklendirilmiştir. Bu sınıfta ölçeklendirilen yalnızca iki nükleer felaket bulunmaktadır. Bunlardan birisi Çernobil felaketi, diğeri ise 2011 yılında meydana gelen Fukuşima I Nükleer Santrali kazalarıdır.Felaket maliyeti ve kayıpları açısından tarihin en kötü iki nükleer felaketinden birisidir. Kaza sonrası 500.000'den fazla işçi nükleer faciaya müdahalede bulunmuş ve birçoğu radyasyona maruz kalmıştır. Tahmini olarak yapılan masraf ise 18 milyar ruble olmuştur. Meydana gelen kaza esnasında 31 kişi ölmüştür fakat çok büyük bir alana yayılan radyasyon neticesine uzun vadede sonuçlarının daha ağır olduğu değerlendirilmektedir.

Çernobil faciası nedir? Çernobil faciası ne zaman ve nerede oldu? Çernobil faciası nasıl oluştu?

ÇERNOBİL FACİASI NEREDE VE NE ZAMAN OLDU?

26 Nisan 1986 tarihinde Sovyetler Birliği'ne bağlı Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Pripyat şehri yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali'nin 4 numaralı reaktöründe gerçekleşti.

Çernobil faciası nedir? Çernobil faciası ne zaman ve nerede oldu? Çernobil faciası nasıl oluştu?

ÇERNOBİL FACİASINDA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

2006 yılında hakemli bir dergi olan International Journal of Cancer isimli dergide Çernobil Forumu çalışmasının sonuçları farklı bir metodoloji ile takip edilmiş ve kanser nedeniyle öldüğü belirtilen ve kansere yakalanan kişilerde, sağ kalım oranları da dâhil edilerek herhangi bir tartışma ortamı oluşturulmasına imkân vermeyecek şekilde inceleme yapılmıştır. Bu çalışmada kaza nedeniyle tahminen 4.000 kişinin öldüğü açıklanmıştır. 1986 yılından 2000 yılına kadar Beyaz Rusya, Rusya ve Ukrayna'da ciddi olarak kirlenmiş bölgelerden toplam 350.400 kişi tahliye edildi.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Çernobil Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title