Haberler

Avrupa Konseyi hangi antlaşma ile kuruldu? Avrupa Konseyi nedir? Avrupa Konseyi üyeleri kimlerdir?

Güncelleme:

Avrupa Konseyi hangi antlaşma ile kuruldu ve Avrupa Konseyi nedir vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Rusya, Avrupa Konseyi'ne katılmayacağını söyledikten sonra Avrupa Konseyi üyeleri kimlerdir sorusu gündeme geliyor. Peki, Avrupa Konseyi hangi antlaşma ile kuruldu? Avrupa Konseyi nedir? Avrupa Konseyi üyeleri kimlerdir?

Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesi sebebiyle Avrupa Konseyi'nin Bakanlar Komitesi'nde ve Parlamenterler Meclisi'nde temsil hakkı askıya alınmıştı. Rusya'nın Avrupa Konseyi'ne katılmayacağını söylemesinin ardından Avrupa Konseyi hangi antlaşma ile kuruldu ve Avrupa Konseyi nedir soruları gündeme geliyor. Avrupa Konseyi hangi antlaşma ile kuruldu? Avrupa Konseyi nedir? Avrupa Konseyi üyeleri kimlerdir? Detaylar haberimizdedir…

AVRUPA KONSEYİ HANGİ ANTLAŞMA İLE KURULDU?

10 kurucu devlet tarafından (Belçika, Danimarka, Fransa, Birleşik Krallık, İsveç, Norveç, İtalya, Hollanda, İrlanda, Lüksemburg)Londra Anlaşması ile kurulan, Avrupa Konseyi, hukukun, insan haklarının ve demokrasinin geliştirilmesi suretiyle Avrupa'da işbirliğini artırmayı hedefleyen en eski uluslararası organizasyonlardan birisidir. Avrupa Konseyi'nin başlıca hedefi, Avrupa'da ortak bir demokratik ortamın ve yasal düzenin oluşturulmasıdır. Konsey hedeflerini, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve benzer insan hakları metinleri ile gerçekleştirmeyi amaçlar. Avrupa'daki 47 üye ülkesiyle uluslararası bir teşkilat olan Avrupa Konseyi'nin merkezi Fransa'nın Strazburg kentinde bulunmaktadır.

AVRUPA KONSEYİ NEDİR?

Konsey insan hakları, hoşgörü ve hukukun üstünlüğünün, hoşgörülü ve medeni bir toplumun temel taşlarını oluşturduğu gerçeğinden hareketle ve bu temel değerlere dayanarak, terörizm, organize suçlar, yolsuzluk, siber suçlar, biyoetik, klonlama, kadın ve çocuklara yönelik şiddet eğilimleri, insan kaçakçılığı gibi büyük sorunlara ortak çözümler bulmaya çalışmaktadır.

Konsey, faaliyetlerini Bakanlar Komitesi, Parlamenterler Meclisi, Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İnsan Hakları Komiseri, Sivil Toplum Kuruluşları Konferansı, Genel Sekreter ve Sekretarya gibi bağımsız organ ve kişiler aracılığıyla yerine getirmektedir. Bunlardan her biri faaliyetlerin yerine getirilmesinde önemli bir role sahiptir.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi nezdinde gözlemci statüsü taşıyan ülkeler ABD, Japonya, Kanada, Vatikan ve Meksika'dır. İsrail, Kanada ve Meksika, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) nezdinde gözlemci statüsüne sahiptir.

Avrupa Konseyinin amaçları, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve çoğulcu demokrasi ilkelerini korumak ve güçlendirmek, azınlıklar, ırkçılık, hoşgörüsüzlük ve yabancı düşmanlığı, sosyal dışlanma, uyuşturucu madde, çevre sorunlarına çözüm aramak ve Avrupa kültürel benliğinin oluşmasına ve gelişmesine katkıda bulunmak olarak özetlenebilir.

AVRUPA KONSEYİ ÜYELERİ KİMLERDİR?

Avrupa Konseyi yukarıda belirtilen amaçlarını genellikle hazırlanan sözleşmeler ya da protokoller aracılığıyla gerçekleştirmektedir. Diğer bir ifade ile Sözleşmeler, Avrupa Konseyi'nin temel taşlarıdır. Avrupa Konseyinin halen 210 tane Sözleşme ve Protokolü mevcuttur. Sözleşme ve protokoller üye ülkelerin mevzuatlarının uyumlaştırılması, bu suretle ortak normlar ve bir Avrupa hukuk düzeni oluşturulması amacına yöneliktir. Avrupa Konseyi'nin temel Sözleşmeleri; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa Sosyal Şartı, İşkence ve İnsanlık Dışı ya da Aşağılayıcı Muamele ya da Cezanın Önlenmesine Dair Avrupa Sözleşmesi, Ulusal Azınlıkların Korunması için Çerçeve Sözleşmesi, Avrupa Kültürel Varlıkların Korunması Sözleşmesi, Siber Suç Sözleşmesi, İnsan Hakları ve Biotıp Sözleşmesi, İnsan Ticaretine Karşı Avrupa Konseyi Sözleşmesi, Terörizmin Önlenmesine İlişkin Avrupa Sözleşmesi, Mahalli İdareler Avrupa Antlaşması, Anti Doping Sözleşmesi, Bölgesel Topluluklar veya Otoriteler Arasında Sınır Ötesi İşbirliğine Dair Çerçeve Sözleşmesi, Avrupa Bölgesel veya Azınlık Dilleri Şartı ve Avrupa Yaban Hayatı ve Doğal Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi şeklinde sıralanabilir. Sözleşmeleri imzalayan ve onaylayan her ülke hukuken bu Sözleşmeler ile bağlıdır.

Avrupa Konseyinde denetim; hükümetler kanadını oluşturan Bakanlar Komitesi, Parlamenter kanadı oluşturan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, yerel yönetimlerin faaliyet gösterdiği Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi ve İnsan Hakları Komiserliği çerçevesinde yapılmaktadır. Ayrıca, başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İşkencenin Önlenmesi Sözleşmesi olmak üzere, kendi denetim mekanizmaları bulunan sözleşmeler de mevcuttur.

Haberler.com / Sena Demiröz - Gündem

Avrupa Konseyi Rusya Gündem Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs MARMARAY ücretsiz mi? 1 Mayıs MARMARAY bedava mı? 1 Mayıs ANKARAY ücretsiz mi? 1 Mayıs ANKARAY bedava mı? 1 Mayıs İzban ücretsiz mi? 1 Mayıs İzban bedava mı? #129297 1 Mayıs'ta borsa kapalı mı, açık mı? 1 Mayıs özel sektöre tatil mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 30 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 30 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title