Haberler

Erzurum'da Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezinin Temeli Atıldı

Güncelleme:

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Erzurum'da soğuğa dayanıklı bitki türlerinin geliştirilmesi için kuracağı merkezin temeli atıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca, Erzurum'da soğuğa dayanıklı bitki türlerinin geliştirilmesi için kurulacak Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi'nin teme atma töreni yapıldı.

Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde Dadaşkent yolunda kurulacak olan Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi'nin temel atma töreninde konuşan Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, soğuk ve kuraklığın kader olarak düşünüldüğünü ifade ederek, bunların tedbirinin alınması gerektiğini belirtti.

Altıparmak, Türkiye'nin tarım anlamında artık kendi kendine yetmediğinin altını çizerek, tarım alanlarının yeterince kullanılamadığını, soğuğun uzun ve sürekli olduğu bölgelerde ise arazilerin geniş olması durumunda verim alınabileceğini anlattı.

"Amerika, Kanada, Macaristan gibi dünyada 5-6 yerde soğukluk test merkezi var"

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Atik Yücer de dünya nüfusunun 1900'lü yılların başında 2 milyar olduğunu, 2000'li yıllarda 7 milyarın üzerine çıktığını anımsattı.

Bu nüfusun doyurulması gerektiğini dile getiren Yücer, dağıtımdan kaynaklanan bir problem olduğunu ve bu probleme rağmen dünya nüfusundaki artışın dikkate alınarak Türkiye'nin tarımsal üretimi giderek arttırması gerektiğini vurguladı.

Yücer, hayvancılıktan, bitkisel üretimden ya da balıkçılıktan elde edilen ürünlerin 2000'li yıllardan itibaren sadece gıda olarak değil biodizel olarak da kullanıldığı için konvansiyonel tarımın artık yetmediğine dikkat çekerek, ayrıca iklim değişikliğinin kuraklık ve soğuk gibi olumsuzluklarla tarımsal üretimi etkilediğini söyledi.

Bakanlık olarak Konya'da Kuraklık Test Merkezi, arabalara yakıt olarak konulan biodizele karşılık da Samsun'da Enerji Tarım Merkezi, Antalya'da Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi kurduklarını, bu merkezlerde uluslararası projeler yürüttüklerini anlatan Yücer, şunları kaydetti:

"Bu sene karşılaştığımız gibi, Malatya bölgesinde kayısıları vuran soğuk zararı, Karadeniz'deki fındık zararı gibi. Bunları dikkate aldığımızda da bizim soğukluğa karşı da bir test merkezi kurma ihtiyacımız çıkmıştı. Bu merkezle ilgili en uygun yerin de Erzurum olduğu kararını vermiştik. Bu tesis dünyada çok fazla bulunan bir merkez değil. Amerika, Kanada, Macaristan gibi dünyada 5-6 yerde Soğukluk Test Merkezi var."

Tohum toprağa atılmadan test edilecek

Tohum toprağa atılırken sezon kurak mı geçecek, soğuk mu geçecek diye tahminde bulunulamadığını ifade eden Yücer, başta o tohumun soğuğa ya da kuraklığa dayanıklılığının test edilmesi gerektiğini belirtti.

Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal ise enstitünün bölgede tarımsal problemlerin tespit edilmesi, çözümüne yönelik araştırmaların yapılması ile bitki ve hayvan gen kaynaklarının korunması ile ilgili çalışmalar yaptığını kaydetti.

Bütçesi 2 milyon 947 bin 459 lira olan Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi, 2015 yılı sonunda tamamlanacak. - Erzurum

Kaynak: AA / Yerel

Ahmet Altıparmak Dadaşkent Türkiye Erzurum Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title