Haberler

Sıra Dışı Okur"Un Ekoturizme Açtığı Köye Yoğun İlgi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce 2013'te "Sıra dışı okur" unvanıyla ödüllendirilen 56 yaşındaki Bedriye Engin'in kitaplardan okuyarak öğrendiği ekoturizmi hayata geçirdiği köyü, özellikle hafta sonları Türkiye ve dünyadan ziyaretçi akınına uğruyor.

HARUN KAYMAZ - Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce 2013'te "Sıra dışı okur" unvanıyla ödüllendirilen 56 yaşındaki Bedriye Engin'in kitaplardan okuyarak öğrendiği ekoturizmi hayata geçirdiği köyü, özellikle hafta sonları Türkiye ve dünyadan ziyaretçi akınına uğruyor.

Bilecik'in Gölpazarı ilçesine bağlı Kurşunlu köyü, kent yaşamının gürültüsünden, keşmekeşinden uzaklaşarak köye gelenlere sobalı odalarda konaklama, kerpiç evlerde ekmek pişirip, kümesten topladıkları yumurta ile yer sofrasında kahvaltı fırsatı sunuyor.

Fransız Yves Rocher Vakfı'nın organize ettiği "Toprağın Kadınları" yarışmasında 11 kadın arasına giren Engin, AA muhabirine, 11 yıl önce kurduğu hayalinin bugün geldiği noktaya ulaşacağına başlangıçta kendisinin bile inanmadığını söyledi.

İnsanların bu kadar çok sessizliğe, doğaya hasret olduklarını tahmin etmediğini vurgulayan Engin, "İnsanlar akın akın gelmeye başladı. Hakikaten çok talep gördü. İnsanlar çok hasretmiş köy hayatına, sessizliğine." dedi.

"Artık sayı çoğaldı"

Engin, yıllar önce bir hayalin peşine düştüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"İnternette bir şekilde kendimi tanıtmak isterken 'sıra dışı okur' seçildikten sonra televizyon programlarına davet edildim. O zaman bölgemizde turizm daha yeniydi. Sonraki programlar daha genişledi ve insanlar tanımaya başladılar. Şu andaki sayı, mesela şu anda 28 kişi yoldalar. Grup başkanıyla 30 kişi. Bunlar konaklamalı, kalacaklar. Yarın bir turizm derneği gelecek, onlar da 45 kişi. Artık sayı çoğaldı."

Ziyaretçileri ilk geldiklerinde evlere dağıttıklarını anlatan Engin, şunları söyledi:

"Herkesin kalacağı yer belli. Menü aynı, ben hazırlıyorum her evde aynı yemek pişiyor. Öğlen yemeğini yiyorlar, çayını kahvesini içip biraz yorgunluklarını atıyorlar. Sonra ben onları topluyorum, yakın köy gezilerine gidiyoruz. Buralarda üç, dört katlı konaklar var, burayı çok beğeniyorlar. 1418'den kalan 'Çivisiz Cami' var, onu gösteriyorum. İlçemiz İpek yolu üzerinde, tarihi binalarımız var. Taş hanlar, 37 kurnalı çeşmemiz, camimiz var. Zirvede yürüyüş yapıyorlar, eski Yunan kral mezarlığını geziyorlar. İstedikleri her şeyi bulabiliyorlar."

"Aynı gruplar defalarca geliyorlar"

Bedriye Engin, her kesime hizmet edebilmelerinin ziyaretçi sayısını arttırdığını belirterek, "İnsanlar kentten o kadar yorulmuş o kadar bunalmışlar ki gelip burada horoz sesiyle uyanmaya, yumurtasını gidip kendisi almaya hasret kalmış. ya da bunları bir şekilde yaşamış ama çocuğuna yaşatmak için geliyor. Bu sayı gittikçe arttı ve artık 100'leri buldu. Aynı gruplar defalarca geliyorlar, bu da çok memnun ayrıldıklarını gösteriyor." ifadesini kullandı.

Ziyaretçiler memnun

İstanbul'dan köye gelen grup adına konuşan Neşe Çelik de İstanbul'dan hafta sonunu değerlendirmek için geldiklerini dile getirdi.

Çelik, kendisinin köyü daha önce keşfettiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Geçen hafta buradaydık, inanılmaz güzel, memnun kaldık. Çok güzel ağırlandık, bu hafta tekrar gezi düzenleyip arkadaş grubumu getirdim. Stres atılıyor, doğa çok güzel. Doğasever bir grubuz, 30 kişiyiz. İçimizde emekli de var çalışan da var. Geçen hafta gelen bir arkadaşım aradı, 'Bir rüya gibiydi.' dedi. Her şeyin organik olduğu bir köyde etkinlikte bulunmaktan dolayı çok mutluyuz."

Emekli diş hekimi Mine Arısoy da İstanbul'dan geldiğini belirterek, "Özgürlüğün tadına varıyoruz. İstanbul'daki karmaşadan sonra köye özlem var. Köy çok aydınlık. Çok mutluyuz burada olmaktan." dedi.

Annesiyle birlikte köye gelen Ebru Boduroğlu da gezmeyi ve köy hayatını çok sevdiklerini vurgulayarak, "Turizm otelcilik mezunuyum. Doğa ve güzel hatıralarla gideceğiz. Alışveriş yapacağız. Organik tavuk, yumurta, süt ürünleri alacağız. Özellikle ekmek yapmayı öğrenmek istiyorum." diye konuştu.

Bahriye Turan da gelecekte en pahalı şeyin temiz hava olacağına inandığını anlatarak, "Organik gıda çok pahalı ve değerli. Bunun gelecekte altından daha pahalı olacağını düşünüyorum. Köylerimiz gelişsin diye bu geziye iştirak ettim. Umarım faydamız olur." dedi.

Dünya listesine girdi

Fransız Yves Rocher Vakfı'nın organize ettiği "Toprağın Kadınları" yarışmasında İspanya, İtalya, Fransa, Fas, Meksika, İsveç, Portekiz, Almanya, Rusya ve Ukrayna'dan kadınlarla birlikte dünyanın 11 kadınından biri olan Engin, iki hafta önce Fransa'ya giderek ödül törenine katılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Bedriye Engin İstanbul Bilecik Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title