Haberler

Siirt Belediye Başkanı Sadak, Avrupa'da Kan Davalı Aileleri Barıştırdı

Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak’ın girişimleriyle, Almanya'nın kuzeybatısında, Kuzey Ren Vestfalya eyaletine bağlı Bielefeld kentinde Türkiye’den göç eden aileler arasında 85 yıldır devam eden kan davası barışla noktalandı.

Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak'ın girişimleriyle, Almanya'nın kuzeybatısında, Kuzey Ren Vestfalya eyaletine bağlı Bielefeld kentinde Türkiye'den göç eden aileler arasında 85 yıldır devam eden kan davası barışla noktalandı.

Mardin Midyat ilçesine bağlı Bacini köylüleri arasında 1929 yılında başlayan ve 50 kişinin hayatını kaybettiği kan davasında husumetli aileler bir araya getirildi. Avrupa'da yaşayan çeşitli Kürt Sivil Toplum Kuruluşları ve Yezidi Federasyon üyelerinin araya girmesiyle taraflar bir araya getirildi. Düzenlenen törende konuşan Selim Sadak, bu barışın Türkiye'de toplumsal barışa vesile olması temennisinde bulundu. Sadak, "Artık cahiliye, kölelik, aşiretçilik dönemi bitti. Yaklaşık 90 yıldır süren bu davadan palazlananlar oldu, analar gözyaşı döktü. Yetim kalanlar oldu. Sonunda Bacini barışı sağladı. Bu barış kadınların barışıdır. Sıra büyük barıştadır. 2014 yılı çözüm ve barış yılı olacaktır. Bu barışın ülkemizde tüm tutsakların bırakılmasına vesile olmasını diliyorum. Kimse Kürtlerin barışından, özgürlüğünden korkmasın" dedi.

Sadak, konuşmasının ardından kan davası nedeniyle hayatını kaybedenlerin ailelerini tek tek kürsüye çağırdı. Daha sonra KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zeki Şengali barış töreninde bir konuşma yaptı. Şengali, "Barış için verdiğimiz mücadeleyi yükseltmeliyiz. Bu topluma kan davası zihniyetini bilinçli olarak soktular. Topluma empoze ettiler. Özgürlük mücadelesi ardından onların bu sistemi alt üst oldu. Bu barış, hem birliğimizi güçlendirecek hem de bizleri birbirimize düşürmek isteyenlere bir cevap olacaktır" diye konuştu.

Barış yemeğine Avrupa'da yaşayan Bacini köylülerinin yanı sıran Avrupa'da yaşayan Kürt ve Türk Sivil Toplum Kuruluşu temsilci ve üyeleri, yazarlar, Kürt siyasetçi ve Yezidi Federasyon temsilcileri katıldı.

Tören, konuşmaların ardından tarafların el sıkışması ve verilen yemekle sona erdi. - SİİRT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Selim Sadak Türkiye Siirt Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

seyfettin akanmidyatbistro@web.de:

sizin bu cabanizdan dolayi sizi kutliyorum bu baris tüm kürtler arasi barisvesilesi olmasini diliyorum

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title