Haberler

Şemdinli ve Lice Çatışmaların Ardından Hayalet Kasabaya Döndü

Güncelleme:

15 Ağustos'ta PKK'lıların hendek kazmasıyla başlayan çatışma ortamının ardından Şemdinli ve Lice ilçelerinde oturan vatandaşlar evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Şiddetli çatışmaların yaşandığı Hakkâri'nin Şemdinli ve Diyarbakır'ın Lice ilçelerinde vatandaşlar evlerini terk etti. Şemdinli'de 10 binden fazla kişi Irak'a giderken, Lice'de 8 bine yakın kişi ilçeden ayrıldı. Lice'de devlet hastanesinde görevli 4'ü uzman 13 doktordan, 1 pratisyen kaldı. Habertürk deyim yerindeyse hayalet kasabaya dönen Lice ve Hakkari'ye gidip izlenimlerini aktardı. Muhabirler Şefik Dinç, Veysi İpek, Ahmet Yukuş'un aktardığı izlenimlere göre iki ilçe de hayalet kasabaya dönmüş durumda...

İşte diğer detaylar:

10 BİNDEN FAZLA KİŞİ IRAK'A GİTTİ

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde 15 Ağustos'ta PKK'lıların hendek kazmasıyla başlayan olaylar, 5 gün sürdü. 5 günün ardından Şemdinli'ye ulaştığımızda Altınsu Köyü girişindeki hendekler kapanmış, yol ulaşıma açılmıştı. Ancak yakılan araçların enkazı ve evlerdeki çatışmanın izleri yaşananları anlatıyordu. Top atışları nedeniyle çıkan yangının dumanı Şemdinli'nin üzerinde yükseliyordu. Şemdinli adeta ölü bir kasaba görünümündeydi. Kentte açık işyeri sayısı iki elin parmağını geçmiyor. Bazı vatandaşlar ailelerini yakın olan köylerine götürürken, bu imkânı olmayan 10 binden fazla insan, çoluk çocuk Derecik'te sıfır noktadan Irak'a gitmiş.

"BARIŞ İSTİYORUZ"

Ailesiyle çatışmanın ortasında kalan, evine roket mermisi isabet eden Naci Onay, ilk fırsatta ailesini minibüse bindirip köye göndermiş. Binlerce kişinin minibüs ve kamyonlara binip Derecik'ten yaya olarak Irak'a geçerek Şemdinli'den göç ettiğini söyleyen Onay, "Artık barış istiyoruz, savaş ortamı istemiyoruz'' dedi.


"ARTIK BU SAVAŞ BİTSİN"

Altınsu girişinde kamyonu yakılan Hanifi Oğuz ise "Buraya vardığımızda çatışmalar başlamıştı. Canımızı kurtarmak için araçları bırakıp kaçtık, dün geldiğimizde de araçlarımızın yanmış olduğunu gördük. Mağdur durumdayız, keşif yapılmadı, tutanak tutulmadı. Biz de bu ülkenin vatandaşıyız. Ben aslen Vanlıyım, benim için Şemdinli de Van da Trabzon da İstanbul da aynıdır ama ne geliyorsa hep bizim başımıza geliyor. Artık bu savaş bitsin'' diye konuştu.

İlgili Haberler

HAYALET KASABAYI İMAMLAR BİLE TERK ETMİŞ

Lice'deki durumu görmek için Diyarbakır'dan yola çıktık. Günde 10 bin aracın kullandığı Diyarbakır- Bingöl Karayolu'nda bu sayı 500'e kadar düşmüş durumda. Yolda askeri araç dışında neredeyse araç görmüyoruz. Lice'ye giden karayolu güvenlik nedeniyle kapatıldığı için Lice'ye Hani İlçesi üzerinden ve köy yollarından 1 saatte ulaştık. Hayalet kasabaya dönen Lice'de caddeler bomboş, dükkânlardan alışveriş yapan kimse yok. Merkez nüfusu 12 bin 500 olan ilçede son 2 haftada 8 bine yakın kişi köye veya Diyarbakır'a gitmiş. İlçedeki 300 esnaf kan ağlıyor; kirasını, kredisini ödeyememekten dert yanıyor. Öğle saatlerinde köylerden cuma namazı için ilçeye gelenler sessizliği bozuyor. Köylüler, imamlarının da çatışma nedeniyle köyü terk ettiği için ilçeye geldiklerini anlatıyor.

LİCE: HUZUR İSTİYORUZ

HDP'nin yüzde 96 oranında oy aldığı ve daha önce sürekli devletin eleştirildiği Lice'de vatandaş, güçlü bir şekilde olmasa da dolaylı olarak hem PKK hem de HDP'yi eleştiriyor, "80 milletvekili gönderdik, 90'lı yıllara dönmek istemiyoruz. Barış istiyoruz, huzur istiyoruz, ekmek bile istemiyoruz. Cumhurbaşkanı operasyonları durdursun, siyasetçiler oy uğruna asker, polis ve gerillayı öldürtmesin" diyor.


"AKAN KARDEŞ KANI DURSUN"

Esnaf Nejat İzgi, çatışma sonrası eşi ve çocuklarını Diyarbakır'daki yakınlarının yanına gönderdiğini belirterek, "1990'larda kötü olaylar yaşadık. Eskiye dönme kaygısıyla halkın büyük bölümü aniden göç etti" ifadesini kullandı. Lice'de lokantada aşçı olan Mehmet Şerif Toprak ise "Benim bir çocuğum Hatay'da asker, Allah korusun onun da ölüm haberini alabilirim. Akan kardeş kanı dursun" diye konuştu.

13 DOKTORDAN 1 PRATİSYEN KALDI

Lice'nin yanı sıra Kulp ve Kocaköy ilçelerinde yaşayan 50 bin kişiye hizmet veren ve günde 300 hastanın başvurduğu Lice Devlet Hastanesi'nde 4 uzman hekim, 2 diş hekimi, 7 pratisyen hekim görevli. Ancak çatışma sonrası sadece 1 pratisyen hekim kalmış, o da acil serviste görev yapıyor.

YATAN HASTALAR EVE GÖNDERİLMİŞ

Çıkan çatışmalarda yaralanan ve 25 yataklı hastanede yatan hastalar, Lice'de doktor olmadığı için evlerine gönderilmiş. Kamu Hastaneler Birliği doktorlarla ilgili tutanak tutarken, doktorların can güvenliğini gerekçe gösterip Diyarbakır'a gittiği öğrenildi. Doktorlar dışındaki 74 sağlıkçıdan 60'ıysa Diyarbakır'dan ilçeye gelip gidiyor.

'"ÇOCUĞUM KUCAĞIMDA YATMAYA BAŞLADI"

Cebindeki parayı gösterip 13 liralık iş yaptığını anlatan ayakkabıcı Mehmet Tekin, "Doğu ve Güneydoğu yanıyor. Lice'de yaşayanların yüzde 5'i kaldı. Çocuklarımı olaylara karışmaması için Batı illerine çalışmaya gönderdim" dedi.


Müteahhit Bedri Yiğiter ise "Silah sesleri nedeniyle 12 yaşındaki oğlum kucağımda yatmaya başladı" diye konuştu.

Öte yandan Muş Valiliği 1 aydır yaşanan terör nedeniyle 3'ü uzman hekim, 1'i pratisyen hekim olmak üzere 18 sağlık personelinin Varto'dan ayrıldığını açıkladı.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Diyarbakır Şemdinli Irak Lice Güncel Haberler

500

Yorumlar (368)

Seddamın sonunu gördünuz:

Bu halk resmen cezalandırlıyor halka kan kusturuluyor ki HDP ye oy vermiş diye al sana demokrasinin gerçek yüzü allah sizi af etmeyecek münafıklar bu defa yüzde 18 alır

111
14
yanıtYanıtla
vatan:

ulan nankör herifler size devlet bütün imkanlarını vermiş , hemde fazlasıyla . batı ilçelerinde 2-3 doktor varken sizde 13 . otoban yollar , hava alanları , kürtçe eğitim veren okullar , ve daha bir çok imkan . ama siz ne yaptınız pkk ya sırtını dayamış hdp ye oyunuzu verdiniz . eğer pkk ve hdp barış isteseydi barış süreci boyunca silah yığınağı yapmazdı . amaçları baştan belliydi . ama siz cahilleride kandırmayı iyi becermişler ermeni uşakları. . .

yanıt3
yanıt0
Cemal:

yalandan eşşek olma başınıza gelen belalar ülkeyi bölme sevdanız yüzünden. masum vatan evlatlarını pusu kurup şehit etmeniz yüzünden, teröriste destek vermeye, vatana ihanete devam ederseniz daha çok sürünürsünüz hainler

yanıt2
yanıt0
Vedat:

Tauyip mi dağaıkın sokalar barikat kurun polis öldürün şehirşerde devrimci halk savaşı açın dedi hayret bir şeysiniz

yanıt1
yanıt0
MURAT:

Burda saddam yok ama senin gibilerin sonunu görebiliyorum

yanıt1
yanıt0
bu dünya tayyibe kalmayacaktır:

Ne yaparsanız yapın kürtleri dize getiremezsiniz tayyip oğlunun kıçını kurtarmak için kürtleri katlediyor erken seçimde tayyibe oy verecek kürtlerin anasını avradını..........

86
30
yanıtYanıtla
cansu:

evet daha iyi günleriniz az bile yapıyor oy vermesseniz böyle olur :)

yanıt2
yanıt0
vatandaş:

katledilen kürtler değil pkk. . oda temizlik yapılıyor. akp size verdi her refahı. ama siz celladınıza aşıksınız nankörler. . .

yanıt5
yanıt0
Vedat:

Allah aşkına bana pkk nın sokaklarda olay çıkarmasının mantıklı bir izahını ver

yanıt2
yanıt0
zaaf:

son seçimde ? hdp çıkmış vartoda şimdide çıkmış ajitasyon yapıyorsunuz

2
107
yanıtYanıtla
Tüm 368 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title