Haberler

Sarıkamış Şehitleri "Obsidyen Taşı"nda Yaşatılacak

Güncelleme:

Kars'ta çıkarılan ve siyah, yeşil, koyu kahve gibi renkleriyle başta takı olmak üzere birçok sektörde kullanılan "obsidyen taşı" Sarıkamış şehitleri için işleniyor.

HÜSEYİN DEMİRCİ - Sarıkamış ilçesinde çıkarılan ve siyah, yeşil, koyu kahve gibi renkleriyle başta takı olmak üzere birçok sektörde kullanılan "obsidyen taşı" Sarıkamış şehitleri için işlenmeye başladı.

Kaymakamlığa bağlı atölyelerde kadınlar tarafından işlenen obsidyen taşı, Sarıkamış harekatının 100'üncü yıl dönümünde hazırlanan özel tasarımlarla yüzük, küpe, kolye, bileklik, broş, tespih ve hediyelik eşya olarak satışa sunulacak.

Sarıkamış Kaymakamı Muhammed Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ki anma etkinlikleri kapsamında farklı çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Gürbüz, ilçede dağlık araziden çıkarılan obsidyen taşının, atölyelerinde şehitleri anlatan tasarımlarla işlendiğini, onların anısına yakışır şekilde olması için çaba gösterildiğini belirtti.

Sarıkamış'ın tarihi, doğası ve turizmiyle, ülkenin en önemli yerleşim merkezlerinden olduğunu ifade eden Gürbüz, şöyle devam etti:

"Sarıkamış obsidyen taşını bu yıl ki etkinliklerde daha ön plana çıkarmayı düşündük. Çünkü bu yıl yaklaşık 100 bin davetlimiz olacak. Etkinlikler için ilçemize gelen davetlilerin Sarıkamış'tan ayrılırken iz bırakacak, şehitleri hatırlatacak obsidyen taşından hediyelik eşyaların üretimine başladık. Atölyemizde obsidyen taşıyla gümüşün birleşmesinden güzel tasarımlar var. Burada çalışan kadınlarımız el emeği göz nurunu dökerek çalışıyor. İnşallah bu etkinliklerle ilçemiz maddi ve manevi anlamda çok şey kazanacak."

-"Şehitlerimizi obsidyen taşında yaşatmaya çalışıyoruz"

Atölye sorumlusu İbrahim Nar da bu yıl yaptıkları çalışmaların daha bir anlamlı ve önemli olduğunu belirtti.

Vatan için canlarını feda eden 90 bin şehidin torunları olarak vefa borcunu bir nebze olsun ödemeye çalıştıklarını vurgulayan Nar, "Sarıkamış dağlarında 90 bin şehit gibi obsidyen taşının da birlikte var olduğunu, bu amaçla çalışmalarımızı şehitlerimizle birleştirmek suretiyle gerçekleştiriyoruz. Tasarımlarımızı lazer makinesinde işliyoruz. Tabi şimdi yaptığımız çalışmalar öncekiler gibi değil. Manevi anlamı çok yüksek. Bu yüzden ürünleri daha itinalı daha göze gelir şekilde yapıyoruz. Şehitlerimizi yüreğimizde yaşattığımız gibi obsidyen taşıyla da yaşatmaya çalışıyoruz" dedi.

Usta öğretici Osman Yusuf Dursun ise obsidyenle gümüşü birleştirerek, şehitlik anıtı, meçhul asker, kar tanesi, kol düğmesi, kolye gibi kadın ve erkeklerin kullanabileceği tasarımlar yaptıklarını ifade etti.

Dursun, çalışmalarının Aralık ayına kadar devam edeceğini söyledi.

Obsidyen işlemeciliği yapan Mahberi Çolak ve Ağgül Erik ise şehitler anısına yapılan çalışmaları daha özenli ve severek yaptıklarını  kaydetti. - Kars

Kaynak: AA / Yerel

Yusuf Dursun Sarıkamış Kars Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
title