Haberler

"Sanatımızın Hatıra Defteri"; Kitap ve DVD Olarak Yayınlandı

Güncelleme:

Nebil Özgentürk'ün yazıp yönettiği, 25 oyuncunun rol aldığı, Sedat Simavi ödüllü "Sanatımızın Hatıra Defteri" projesi; kitap ve DVD olarak raflardaki yerini aldı!

Sanat tarihimizin en ilginç olaylarının ele alındığı " Nebil Özgentürk'le Sanatımızın Hatıra Defteri"; geçen sezon CNNTURK ekranlarında yayınlanarak büyük ses getirdi. 240 sayfalık kitap ve 1000 dakikayı bulan belgesel DVD'si olarak, hazırlanıp kitapevlerinde satışa sunulan "Sanatımızın Hatıra Defteri", Denizbank'ın kuruluşu Deniz Kültür Yayınları tarafından basım-yayına hazırlandı.

Sanatımızın geçmişine dair bugüne kadar yapılmış en geniş kapsamlı belgesel çalışma olarak gösterilen ve 25 oyuncunun rol aldığı "Sanatımızın Hatıra Defteri"; klasik, senfonik, epik, lirik ve antimedyatik sanat hatıralarını içeriyor. 16 bölüm olarak tasarlanan, Cihan Ünal ve Haluk Bilginer'in seslendirdiği belgeselde; Tarık Akan'dan Mustafa Alabora'ya, Halil Ergün'e, Beyazıt Öztürk'ten Rasim Öztekin'e, Meltem Cumbul'dan Demet Akbağ ve Candan Erçetin'e kadar günümüz sanatçıları, özel bir makyaj yöntemiyle geçmiş sanat insanlarına benzetilerek özel sahnelerde rol aldılar. Aynı anda kitabı da hazırlanan belgesel, gazetecilik ve televizyonculuğun en prestijli yarışmalarından biri olan Sedat Simavi Ödülleri'nde "Yılın TV Programı Ödülü"ne layık görüldü.

"Sanatımızın Hatıra Defteri" belgeselinde ve kitabında, gölgede kalmış, birbirinden ilginç, yaşanmış hüzünlü, çarpıcı sanatsal hikayeler yer alıyor. Yahya Kemal'in, Nazım'ın annesi Celile Hanım'la aşkı, Münir Nurettin Selçuk'un yoksul ve yoksun kalışı, Yaşar Kemal'in "İnce Memed"inin nasıl korsan film olduğu, Zülfü Livaneli'nin yine korsan kasetlerinin nasıl milyonlar sattığı, Yılmaz Güney'in ölümünden annesi Güllü Pütün'ün haberdar edilmeyişi, piyanist Fazıl Say'ın matematik öğretmeni dedesinin hazin hikayesi gibi tam 90 çarpıcı hikaye; hem kitabının satırları arasında, hem de belgeselde hayat buluyor.

"Sanatımızın Hatıra Defteri"nin kitap ve DVD'sinin önsözünde, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş'in şu satırları yer alıyor; "Kurulduğumuz günden bu yana kültür ve sanatın birleştirici, pozitif diline inanıyor ve bu dil üzerinden ilişki geliştirmeye büyük önem veriyoruz. Başta Nebil Özgentürk ve projeye katkıda bulunan tüm sanatçılarımızla, kültür sanat yaşamımıza kazandırdığımız bu eser Cumhuriyet yıllarımızı kapsayan bir hatıra geçidi sunuyor."

Belgesel-kitabın yazarı ve yönetmeni Nebil Özgentürk ise önsözde şunu kaleme alıyor; "Bazen, yüzyılımızı anlatan bir romanın akıp giden satırları... Bazen, bir tiyatro oyunundaki aydınlık köşe... Bazen, köklü bir sinema salonunda perdeye yansıyan filmin trajik finali... Bazen, bir türkünün bin yıllık kardeşliği... Bazen, bir opera seyirliğinde yüksek perdeden söylenen arya, bazen tek kare bir fotoğraf; hatıralarımızı diri tutar. Acılarımızdan arındırır. Toplumumuza kaynak oluşturur."

Geçtiğimiz günlerde kitapçı raflarında yerini alan "Sanatımızın Hatıra Defteri"; Nebil Özgentürk'ün daha önce yine Denizkültür Yayınları tarafından yayınlanan "Türkiye'nin Hatıra Defteri"nin bir başka versiyonu niteliğinde.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Nebil Özgentürk Sedat Simavi Cihan Ünal Denizbank Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title