Haberler

Sanatçı Pınar Sağ'ın "Terör Örgütü Propagandası Yapmak" İdidasıyla Yargılanması

Türk Halk Müziği sanatçısı Pınar Sağ, ile Grup Munzur üyeleri Özlem Gerçek ve Erkan Duman hakkında, 2010 yılında Tunceli'deki Munzur Festivali'nde söyledikleri türküler ve yaptıkları konuşmalar nedeniyle "Terör örgütü propagandasını yapmak"...

Türk Halk Müziği sanatçısı Pınar Sağ, ile Grup Munzur üyeleri Özlem Gerçek ve Erkan Duman hakkında, 2010 yılında Tunceli'deki Munzur Festivali'nde söyledikleri türküler ve yaptıkları konuşmalar nedeniyle "Terör örgütü propagandasını yapmak" iddiasıyla açılan davaya başlandı.

Malatya Özel Yetkili 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan duruşmaya 3 tutuksuz sanıktan sadece Pınar Sağ ile diğer sanıkların avukatları katıldılar.

Üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyen Pınar Sağ, savunmasında şunları söyledi: "Öncelikle ben bir halk sanatçısıyım ve bu kapsamda halk türküleri söylemekteyim. Bu türküleri katıldığım etkinliklerde ve kasetlerimde söylüyorum. Olayda benim bir terör örgütünün propagandasını yaptığım iddia edilmiştir. Ben burada propaganda kastım yoktur. Söz konusu parçalar Kültür Bakanlığından izinli olup festivalde yine gerekli yerlerden alınan izin üzerine yapılmıştır. Bu parçalar daha önce birçok kez okunmuştur. Ben iddianamede belirtilen ağıtları ve ezgileri söz konusu festival sırasında okudum. Ancak bu ezgi ve ağıtları yazan ben değilim. 30-40 yıl öncesine aittir ve ben de bir halk sanatçısı olarak ve bölgenin de özelliğini nazara alarak talep edilen ezgileri okudum. Bunun suç olmadığını düşünüyorum, zira bu sözler ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmelidir. Benzer olaylarda örnek verilecek olursa başka bir sanatçı olan İsmail Türüt de başka bir olayla ilgili yazdığı şiir sebebiyle ve bunu okuması sebebiyle hakkında dava açıldı ve fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirilerek ceza verilmedi, burada da aynı durum olduğunu düşünüyorum. Ayrıca söz konusu festivale katılım çok fazla olmuş olup atılan sloganlardan ben sorumlu değilim. Topluluğa da herhangi bir şekilde etki etmedim. Ben İstanbul'da bulunan Munzur Çevre ve Köy Dernekleri Disiplin Kurulu başkanıyım. Pek çok çevre eyleminde de yer alıyorum. Olayda, Mercan Vadisi'nden kastettiğim ise o bölgeye yapılan barajlar sebebiyle doğanın tahrip olmasına dikkat çekmek içindir. Başka bir amacım yoktur, suçlamaları kabul etmiyorum, beraatime karar verilmesini talep ederim".

Pınar Sağ'ın avukatlarından Av. Zeynel Öztürk, "Öncelikle iddianame de birçok eksildik bulunmaktadır. İddianame polis fezlekesinin iddianameye uyarlanması şeklinde yazılmıştır. Ayrıca yine iddianame de konser alanındaki insanların attığı sloganlardan müvekkilim sorumlu tutulmuş olup bu durum hukuka aykırıdır. Kaldı ki aynı sloganlar birçok etkinlikte örneğin 1 Mayıs etkinliğinde atılan sloganlar olup bu durumda etkinliğe katılan herkesin sorumlu olması gerekir. Yine müvekkilimin beyanında belirttiği gibi kendisi çevre faaliyetleriyle ilgilenmekte olup çevresel faaliyet kapsamında söylediği sözler örgütle irtibatlandırılmaya çalışılmıştır. İddianamede Kırmızıgül şarkısı suç unsuru olarak gösterilmesine rağmen içeriği yazılmamıştır. Bu eksikliğin giderilmesi gerekir" dedi.

Av.Ümit Sisligün ise savunmasında,

"Olayda okunan ağıt ve ezgiler her yerde okunan parçalar olup, Kültür Bakanlığından onaylı kasetlerde de okunmaktadır. Bu sebeple müvekkillerimin beraatine karar verilmesini talep ediyorum. Ayrıca müvekkillerden Ercan Duman ve Özlem Gerçek konser etkinliği sebebiyle yurtdışında olup, sonraki duruşmaya geleceklerdir" dedi.

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Şeref Gürkan ise Kırmızıgül isimli türkü ile ilgili sözlerin açılımının yapılması için ek rapor alınmasını ve buna göre iddianameye eklenmesi hususunun bu aşamadan sonra değerlendirilmesini, diğer sanıkların ifadelerinin alınması için yazılan talimatın beklenmesine, söz konusu suça konu olaydan sonra ne kadar kişinin terör örgütüne katıldığı yönünde talebinin dosyaya bir faydası bulunmadığından reddine karar verilmesi talep etti.

Mahkeme heyeti duruşma sonunda, Sanıklar Özlem Gerçek ve Ercan Duman'ın sorgu ve savunmasının alınması için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine yazılan talimatın dönüşünün beklenilmesine, sanıklar müdafilerine dosya içerisindeki olay yeri görüntülerini içerir CD nin bir suretinin talepleri halinde verilmesine, iddianamede belirtilen Kırmızıgül isimli şarkının çözümü yapılmamış olduğundan bu hususta gerekli çözümün yapılması için bilirkişinden ek rapor alınmasına, karar vererek duruşmayı 19 Temmuz 2012 tarihine erteledi. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Grup Munzur Pınar Sağ Tunceli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title