Haberler

Kan Bağışı Kalp Krizi ve İnme Riskini Azaltıyor"

Güncelleme:

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz, kan bağışlamanın yalnızca can kurtarmakla kalmadığını belirterek, bağışçıyı kalp krizi, inme ve kanser riskinden koruduğunu ve bazı hastalıkların da teşhisini kolaylaştırdığını bildirdi.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz, kan bağışlamanın yalnızca can kurtarmakla kalmadığını belirterek, bağışçıyı kalp krizi, inme ve kanser riskinden koruduğunu ve bazı hastalıkların da teşhisini kolaylaştırdığını bildirdi.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Genel Sekreter Prof. Dr. Necat Yılmaz, Türk Kızılayı Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezini ziyaret ederek kan bağışında bulundu.

Yılmaz, sağlıklı her insanın, özellikle de erkeklerin yılda bir kez kan bağışı yapmalarının önemli olduğunu kaydetti.

Öncelikle kardiyovasküler sağlığın korunabilmesi için kan akışkanlığının sağlanması gerektiğini belirten Yılmaz, kalınlaşmış, yapışkanlığı artmış kanın damarlarda hasarlara yol açabildiğini ifade etti.

Düzenli kan bağışı yaparak hem kan akışkanlığının düzenlenebileceğini hem de kanda bulunan demiri azaltarak, demirin yol açtığı oksidasyonundan korunulacağını vurgulayan Yılmaz, şu bilgileri verdi:

"The Journal of the American Medical Association'de yayınlanan bir bilimsel çalışma sonucuna göre, özellikle 40 yaşından sonra her 6 ayda bir yapılan kan bağışının, kişilerde kalp krizi ve inme riskini azalttığının belirlendiği ifade edilmiştir. Kan bağışının çağımızın büyük bir sağlık sorunu olan kanser ile ilgili olarak da olumlu etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Kan bağışı ile vücutta azalan demir, kanser riskini de azaltmaktadır. Bu konuda uluslararası alanda yapılmış birçok bilimsel çalışma vardır. Özellikle karaciğer, akciğer, kolon ve gırtlak kanseri riski kan bağışı ile azaltılabileceği ifade edilmektedir."

Her kan bağışı sonrası yaklaşık 650 kalori kaybedildiğini belirten Yılmaz, kan bağışının başta sifilis, HIV, hepatitler olmak üzere birçok hastalığın testinin yapılması sonucunda bu tip hastalıklara sahip kişilere hastalık tanısı konulmasının sağlandığını bildirdi.

Kaynak: AA / Sağlık

Türk Kızılayı Necat Yılmaz Akdeniz Antalya Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Beşiktaş Trabzonspor maçı ne zaman ZTK 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title