Haberler

Eczacılar Özel Şirketlerin Yurt Dışından İlaç Getirmesine Karşı

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak: "Özel şirketlere de yurt dışından ilaç getirme hakkı verilmesi durumunda maliyetler en az iki katı artacaktır" "Ruhsatı olmayan ilaçlara ivedilikle ruhsat verilmeli, bu ilaçlar da diğer normal ilaçlar gibi eczanelerden halka ulaştırılmalıdır"

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, özel şirketlere yurt dışından ilaç getirme yetkisi verilmesini eleştirerek, bunun maliyeti iki kat artıracağını ileri sürdü. Çolak, "Ruhsatı olmayan ilaçlara ivedilikle ruhsat verilmeli, bu ilaçlar da diğer normal ilaçlar gibi eczanelerden halka ulaştırılmalıdır" dedi.

Çolak, TEB Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) yapılan düzenlemeyle Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen özel şirketlere de yurt dışından ilaç getirme yetkisi verildiğini anımsattı.

Bu yetkinin Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde 15 yıldır sadece TEB'de olduğunu, ruhsatlı olduğu halde Türkiye'de bulunmayan ya da henüz ruhsatlandırılmayan ilaçları yurt dışından hiçbir bedel istemeden getirdiklerini anlatan Çolak, bunu mesleki sorumluluklarının gereği olarak hasta sağlığını korumak için yaptıklarını belirtti.

Yurt dışından ilacı en ucuz ülkeden temin ederek depo satış fiyatıyla devlete verdiklerini ifade eden Çolak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu yetkinin özel şirketlere de verilmesinin eczacıları temsil eden bir kurum olarak hem hastalarımıza hem de kamu maliyesine zarar vereceğini düşünüyoruz. Özel şirketlere de yurt dışından ilaç getirme hakkı verilmesi durumunda maliyetler en az iki katı artacaktır. İlaç ancak eczacı tarafından ve eczane ortamında hastaya verilebilir. Bu hakkın özel şirketlere de verilmesiyle yeni bir eczacılık modeli gelişmiş olur. Bu nedenle ruhsatı olmayan ilaçlara ivedilikle ruhsat verilmeli, bu ilaçlar da diğer normal ilaçlar gibi eczanelerden halka ulaştırılmalıdır."

Yurt dışından getirdikleri ilaçların yüzde 60'ının, nadir görülen veya bazı genetik hastalıklar için üretilen "yetim" ilaçlar olduğunu, bunların dünyada tek üreticisi olduğu için rekabetin söz konusu olamayacağını vurgulayan Çolak, bu nedenle "rekabet yaratılarak fiyatların düşürülmesinin amaçlandığı" gerekçesinin gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.

-"Bu ilaçların eşdeğeri yok"

Çolak, bir soru üzerine, devletin düşük fiyat politikasıyla ilaç fiyatlarının büyük oranda düşmesi nedeniyle çok sayıda ilacın Türkiye'de bulunamadığını, bu ilaçları da TEB'in yurt dışından getirdiğini söyledi. Çolak, esnek fiyat politikasıyla fiyatı düştüğü için bulunamayan ilaçlarla ilgili bu sıkıntının giderilebileceğini ifade etti.

"Maliyetin iki katına çıkacağı iddiasının neye dayandığı?" sorusuna Çolak, şu yanıtı verdi:

"Bu ilaçların eşdeğeri yok, tek merkezde üretiliyor. Fiyatları değişmiyor. Dolayısıyla fiyat rekabeti olması söz konusu değil. Bunları Türkiye'ye getirmek isteyen özel şirketler daha çok satış yapmak için doktor tanıtımlarına ağırlık verecek, daha çok reçetelendirme olacak. Türkiye'deki hekimlerin bilmediği ilaçlar piyasaya çıkınca satışlar daha çok artacak. Bu da maliyetleri en az iki kat artıracak."

Çolak, düzenlemenin iptali için dava açtıklarını bildirdi.

TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay da halen ruhsatı olup da bulunmayan, daha çok kanser tedavisinde kullanılan 8 kalem ilacın birlik tarafından yurt dışından temin edildiğini söyledi. - Ankara

Kaynak: AA / Sağlık

Türk Ekonomi Bankası Sağlık Bakanlığı Erdoğan Çolak Türkiye Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title