Haberler

ABD'li ortak devre dışı! Uğur Şahin ve Özlem Türeci, Türkiye'nin koronavirüs aşısına ulaşabilmesi için devreye girdi

Güncelleme:

Koronavirüse karşı dünyada başarı oranı en yüksek aşıyı geliştiren Almanya merkezli BioNTech'in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci; Türkiye'nin aşıya rahatça ulaşabilmesi için ortakları ABD'li Pfizer'ı devreden çıkardı. Görüşmelerin doğrudan BioNTech ile yapılacağı öğrenildi.

Almanya'da Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci'nin koronavirüse karşı geliştirdikleri aşının yüzde 90'ın üzerinde bağışıklık sağladığı yönündeki haberlerin ardından Türkiye'nin bu aşıdan edinip edinemeyeceği gündeme geldi. Üretilecek aşının büyük bölümünün ABD tarafından daha önce alınmış olması nedeniyle diğer ülkelere verilip verilemeyeceği de tartışıldı.

ABD'Lİ ORTAK DEVRE DIŞI BIRAKILDI

Cumhuriyet'in haberine göre; başta ABD olmak üzere aşıdan edinmek isteyen ülkeler Pfizer firmasına başvurmaya başladı. Denemeleri Türkiye'de de yapılan aşının ülkemizde kullanılıp kullanılmayacağı ise son dönemde netleşti. Sağlık Bakanlığı'nın bu konuyu Pfizer firması yerine doğrudan BioNTec ile görüştüğü ortaya çıktı.

ÜLKELERİNE AYRICALIK TANIDILAR

Şahin ve Türeci üretilecek aşı için iki ülke konusunda hassas davrandı. Türkiye ve Almanya'ya verilecek aşı için görüşmeleri Pfizer'ın değil BioNTech'in yürütmesi kararlaştırıldı. Şahin ve Türeci'nin bu iki ülkeye ayrıcalık tanıdıkları kaydedildi.

Şahin ve Türeci'nin doğdukları ülke olan Türkiye ve yaşadıkları ülke Almanya'ya verebilecekleri doz sayısının önümüzdeki dönemde yapılacak görüşmelere göre belirlenmesi bekleniyor. Pfizer, aşı için diğer ülkelerle çalışmalara ilişkin görüşmeleri yürütürken Türkiye ve Almanya ile yapılan görüşmelere dahil olmuyor.

Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Amerika Birleşik Devletleri Özlem Türeci Uğur Şahin Türkiye Sağlık Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500

Yorumlar (62)

Kanun:

Madem ülkenizi bu kadar seviyordunuz neden yurt dışındasınız ?

20
184
yanıtYanıtla
sana ne ?:

sana ne! insan nerede fırsat bulursa orada çalışır. işiniz gücünüz oluymsuzluk bir şeyinde iyi tarafına bakın!

yanıt47
yanıt2
AHMET:

Madem ülkeni bu kadar seviyorsun sen neden aşıyı bulmadın ?

yanıt45
yanıt4
Hammurabi:

adam gibi değer verilmediği için olabilir mi veya alevi oldukları için zorla yurt dışına ailelleri ile birlikte sürgün edildikleri için olabilir mi bak cahil çomar önce o değerli bilim insanlarının geçmişini oku sorgula sonra gel yaz ekmek yiye yiye bu hale geldiniz.

yanıt30
yanıt19
KAAN:

BURADA OLSALAR İMKANSIZLIK İÇİNDE ÜRETEMEZLERDİ !!

58
37
yanıtYanıtla
yusufcuk:

18 yıl öncesi Türkiye ile karıştırıyorsun. Gayet de üretiliyor her şey

yanıt17
yanıt32
yusuf yusufcuk:

Arkadaş makarnayı bile dışarıdan ithal ediyoruz sen gayet herşey üretiliyor derken neyden bahsediyorsun?

yanıt20
yanıt12
SELAMİ ÇELEBİ:

HOCALARIMI VATAN VE MİLLET AŞKI KONUSUNDAKİ ULVİ DUYGULARINDAN VATANPERVERLİKLERİNDEN DOLAYI YÜREKTEN KUTLUYORUM. HERŞEY ŞU GÜZEL VATAN İÇİN.

78
4
yanıtYanıtla
CUMHURIYETIN BEKCILERI:

SIZLERI BU DUYARLI DAVRANISINIZDAN DOLAYI TEBRIK EDERIM, NICE YURTDISINDA CALISMASINI YASAMINI EGITIMINI AKADEMIK KARIYERINI SURDUREN TURK EVLATLARINA ORNEK BIR TUTUM GOSTERDINIZ, TURKIYEMIZ BU VIRUS KAOSU BITTIGINDE SIZI SAYGIYLA SEVGIYLE ANACAKTIR. DURMAK YOK EGITIM BILIM TURKIYE CUMHURIYETI''NIN ISIGIDIR GELECEGIDIR. LONDRA''DAN ESENLIKLER.

66
4
yanıtYanıtla
burusli:

türk milleti olarak cok zeki calıskan bır mılletız allah bu ulkeyı daha da ılerı tasımamıza yardım etsın

57
7
yanıtYanıtla
Tüm 62 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title