Haberler

Rüya" Festivalde İzleyicilerle Buluşacak

Yönetmenliğini ve senaristliğini Derviş Zaim'in üstlendiği "Rüya" filmi, 19 Eylül'de 23. Uluslararası Adana Film Festivali'nde gösterilecek.

Yönetmenliğini ve senaristliğini Derviş Zaim'in üstlendiği "Rüya" filmi, 19 Eylül'de 23. Uluslararası Adana Film Festivali'nde gösterilecek.

Soho House'da düzenlenen basın toplantısında, filmin konusunu ve çekim sürecini anlatan Zaim, "Rüya"nın 9. uzun metrajlı filmi olduğunu söyledi.

Zaim, filmin konusunu İstanbul'da geçen bir hikayeden aldığını belirterek, "Günümüzde geçen bir hikaye. Bir mimar kadın var. Film, bu kadının bir cami inşa etmesini konu ediniyor. Bundan sonra gelişen olaylar çerçevesinde sürükleyici ve seyircinin kendini kaptırdığı bir yapıyla, film devam ediyor." dedi.

Ünlü yönetmen, mimari ile ilgili sinema filmlerinin Türk sinemasında çok fazla yer almadığına dikkati çekerek, "Filmin bu anlamda bir boşluğu doldurmaya namzet olduğunu söyleyebilirim. Bizim çevreyle, kendimizle, dünyayla ve dünyayı algılamakla ilgili düşünmemizi, sinemamızı, sinemadaki izdüşümünü gösteren bir filmin eksikliği bağlamında bunu konuşuyorum." ifadelerini kullandı.

Önceki filmlerinde, "sinema, gelenekten nasıl yararlanabilir" konusunu ele aldığına işaret eden Zaim, Rüya'nın bu anlamda, devam niteliğinde olduğunu belirtti.

Zaim, "Ancak doğa üzerine yaptığım filmlerle de bir bağ var. Çünkü doğaya müdahale eden insanın, doğayla olan ilişkisini de bir başka bağlamda ele alıyor. Yani gelenekle ve doğayla ilgili yapmaya çalıştığım filmlerin birleştiği bir noktada bulunuyor." diye konuştu.

"Bu filmin konusu, Türk sinemasında daha önce işlenmedi"

Derviş Zaim, çekimlerin 2 yıl önce, Sancaklar Camisi'nin inşası sırasında gerçekleştiğini anlatarak, "10 gün çekim yaptık. Sonra montajı yapıldı. Daha sonra yeniden çekim süreçleri başladı. O da tekrar montajlandı. Bu anlamda çekim ile montajın beraber gittiği bir süreç söz konusuydu. Özel efektleri de epey uzun bir sürede yaptığımı söyleyebilirim ama bunlar işin mutfak kısmı." değerlendirmesinde bulundu.

Filmin konusunun, Türk sinemasında daha önce işlenmemiş olduğunu söyleyen Zaim, şöyle devam etti:

"Bu filmin, Türk sineması için ilk olduğunu söylemek mümkün. Geleneğimizde çok tartıştığımız, mimarinin nasıl olması, nereye uzanması ve nelere dayanması gerektiğiyle ilgili sorular çok fazla gündeme gelmiş değil, Türk sinemasında. Bu anlamda öncü bir film olacağını söylemek mümkün. Geleneğimiz ve kültürümüzle ilgili işler yapmak her zaman benim sevdiğim bir şey. Dolayısıyla hem bilgi hem de istek vardı bende. Karşıma Sancaklar Camisi'nin inşa süreciyle ilgili fırsat çıkınca, bu bilgi birikimi, oradaki potansiyelle buluşturarak, senaryo ortaya çıktı."

"Güzel bir film ortaya çıktı"

Filmde rol alan oyuncu Mehmet Ali Nuroğlu, Derviş Zaim'le üçüncü kez birlikte çalıştığını dile getirerek, bu açıdan kendisini şanslı hissettiğini söyledi.

Nuroğlu, güzel bir filmin ortaya çıktığının altını çizerek, "Oynadığım karakter mütevazi ve kendi halinde. Günümüz dünyasının hırslarından biraz uzak. İyi niyetli bir karakter ve çeşitli eziyetler çekiyor. Bu filmde de karakterin başından bir sürü olaylar geçiyor." diye konuştu.

Başrol oyuncularından Dilşad Bozyiğit de Derviş Zaim ile yola çıkmanın büyük bir şans olduğunu aktararak, "Oynarken, benim için çok keyifli bir yolculuktu. Bence izleyici için de çok güzel bir yolculuk olacak. Onlar için de ilginç gelecek." dedi.

"Bu filmi yeni bir başlangıç gibi gördüm"

Oyuncu Murat Karasu ise yönetmen Zaim ile çalışmanın kendisi için hoş bir sürpriz olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Onunla çalışmak, çok da iyi oldu. Tam, bir defteri kapatma sayfasındayken oyunculuk bağlamında, beni yeniden motive eden, yeni bir başlangıç gibi gördüm, bu filmi. Bu üretimin içinde bulunmak benim açımdan önemliydi. Soruları olan ve kendi içinde sorular üreten çok çeşitli bir senaryoydu. Filmi ben de merakla bekliyorum."

Başrollerinde Gizem Erdem, Ebru Helvacıoğlu, Dilşad Bozyiğit ve Gizem Akman'ın oynadığı filmde, ayrıca Mehmet Ali Nuroğlu, Enis Arıkan, Murat Karasu, İbrahim Selim, Osman Alkaş, Ayşe Lebriz, Murat Kılıç ve Atılay Uluışık rol alıyor.

Yapımcılığını Yeşil Film'in üstlendiği filmde, gelenekten ve tarihten devraldığı mirası taşımaya çalışan, bir yandan da süreklilik içinde değişerek hayata devam etmenin peşinde olan bir mimar kızın hikayesi anlatılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün katkılarıyla ve Sarten AŞ'nin sponsorluğuyla gerçekleştirilen film, çeşitli festivallere katıldıktan sonra vizyona girecek.

Filmin fragmanı, toplantının ardından sosyal medya üzerinden izleyiciyle buluştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Derviş Zaim Eylül Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title