Haberler

Rize-Rizeli Refik, Hun Savaşçısı 'Tarkan' Oldu

Rizeli 50 yaşındaki Muhammet Refik Köse, Türk karikatürist, çizgi roman sanatçısı Sezgin Burak tarafından yaratılan kurgusal Hun savaşçısı ve çizgi roman serisi karakteri 'Tarkan' sevgisi ile yaşıyor.

Rizeli 50 yaşındaki Muhammet Refik Köse, Türk karikatürist, çizgi roman sanatçısı Sezgin Burak tarafından yaratılan kurgusal Hun savaşçısı ve çizgi roman serisi karakteri ' Tarkan' sevgisi ile yaşıyor. Evini, Tarkan'ın kostümleri ve savaş aletleri ile donatan, çizgi romanlarını biriktiren ve yörede 'Rizeli Tarkan' olarak da tanınan Köse, köyünde ilgi odağı haline geldi. Giydiği savaşçı kostümleriyle yörede dolaşan Köse'yi görenler de kendisine ' Tarkan' diye hitap ediyor. Camidağı Köyü'nde oturan işçi emeklisi Muhammet Refik Köse, çocukluk yıllarında, Türk karikatürist Sezgin Burak tarafından yaratılan kurgusal Hun savaşçısı çizgi roman serisi karakteri ' Tarkan' hayranı oldu. Tarkan'ın çizgi romanlarını okuyan ve kendini karakterin yerine koyan Köse, ailesine ait marangoz atölyesinde tahtadan kılıçlar yaptı, arkadaşları ile savaş oyunlar oynadı.Tahta kılıcını yanından ayırmayan Muhammet Refik, kendisine ' Tarkan', arkadaşlarına da çizgi roman serisinde Tarkan'ın arkadaşları olan 'Hortis, Kostok, Tan' gibi lakaplar taktı. Tarkan'la kendisi özleştiren ve sevgisini yıllardır yaşatan Muhammet Refik Köse, evindeki odasını da Tarkan'ın kostümleri ve savaş aletleri ile donattı. Köse'nin odasında kılıçlardan, kolyelere, çizgi roman serilerinden Tarkan posterlerine kadar çok sayıda figür yer alıyor. Köse, odasındaki figürleri 'Bunlar benim ilacım' diye yorumluyor.

KÖYDE İLGİ ODAĞI

Köyü'nde gerçek adını kimse bilmeyen ve Tarkan diye hitap edilen Muhammet Refik Köse,ilgi odağı haline geldi. Savaşçı kostümünü giyen, kılıç kuşanan Köse, okla atış talimi yapıyor, kostümüyle ormanda yürüyüşe çıkıyor. Komşuları da savaşçı kostümüyle gördüğü Muhammet Refik Köse'ye alıştı. Kendisini gören ve 'Tarkan' diye hitap edenler çizgi roman karakteri Tarkan sevgisini bildikleri Muhammet Refik Köse'ye 'Kurdun nerede' diye takılıyor.

SEZGİN BURAK'IN AİLESİ İLE GÖRÜŞÜYOR

Hun savaşçısı çizgi roman karakteri Tarkan'ı çizen Türk karikatürist, çizgi roman sanatçısı Sezgin Burak'ın eşi Türkay ve oğlu Tan ile kızı Mine Burak'la görüşen Muhammet Refik Köse, aile ile yıllardır iletişimi kesmedi. Telefonla ve sosyal medya aracılığı ile tanıştığı aile bireyleri, Muhammet Refik Köse'ye hediye Tarkan posterleri ve dergileri gönderdi.

'TARKAN'I HALEN YAŞIYORUM'

Muhammet Refik Köse, Tarkan karakterinin çocukluktan kalma bir merak olduğunu belirterek okuduğu Tarkan çizgi romanlarının kendisinde bu merakı oluşturduğunu söyledi. Çocukluk yıllarından bugüne kadar Tarkan sevgisini yaşadığını anlatan Köse, Bulduğum kılıç, ok, yay onları evimde sergiliyorum. Onlar benim hayatım. Çocukluk çağlarımızda teknoloji yoktu. Çizgi roman okuma hayranlığı vardı. Herkes Tarkan, Kara Murat, Teksas, Tommiks gibi çizgi romanları okurken ben Tarkan çizgi ormanlarını okurdum. Zamanla yaşantısına özendim. Kurdu ve kılıcıyla düşmanların üzerine giderek onları darmadağın ediyordu. Marangoz atölyemizde çocukluk çağlarımızda kılıç yapıp arkadaşlarımla beraber kılıçları yanımızda taşırdık. O yaşlarda Tarkan'ı birebir yaşardık. Benim ismim o zamanlarda Tarkan olarak kaldı. Arkadaşlarımın da Tarkan çizgi romanından isimleri vardı. Kardeşimin adı 'Tan' arkadaşlarımın ise 'Hortis', 'Kostok' isimleriyle çizgi romanı çocukluğumuzda yaşadık. Ben 50 yaşına geldim halen Tarkan'ı yaşıyorumö dedi.

'DERGİLERİ AYNI HEYECANLA OKUYORUM'

Tarkan dergilerini çocukluk dönemlerinde gizli gizli okuduklarını belirten Muhammet Refik Köse, şunları dedi

Büyükler bu dergileri okumamıza kızardı. Ninem bize kızardı 'Okumayın' derdi. Bir dönem ablamın yanına il dışına gitmiştim. Annem arkamdan sobayı tutuşturmak için benim Tarkan dergilerimi yaktı. Ben dönünce birkaç tane dergim kalmıştı. Sonradan yine biriktirmeye başladım ve yaklaşık 150 tane daha çizgi roman biriktirdim. Rahmetli Sezgin Burak o zamanki imkanlarla savaş sahnelerini ve Tarkan'ı öyle bir çizmiş ki, şu an o sahneleri Diriliş dizisinde görebiliyoruz. En son geçen hafta yine 'Tarkan Kurt Kanı', 'Tarkan Korkunç Takım' ve 'Tarkan Dehşet Kulesi' maceralarını yine çocukluğumda olduğu gibi aynı heyecanla okudumö

'ANNEM BANA 'SEN KİME ÇEKTİN' DİYE KIZARDI'

Kardeşi, yengesi ve yeğenleri ile birlikte aynı evde yaşadığını anlatan Köse, Onlarda tarihe bir merakım olduğunu biliyorlar. Bu tarihi aletleri, silahları evime taşıdığım için bunların temizliği biraz zor. Kardeşimin eşi sağ olsun bu konuda bana yardımcı oluyor. Dizdiğim eserler yerinden oynadı mı ben sinirleniyor, kızıyorum. Rahmetli annem bana 'Evlen o zaman eşin temizlesin' derdi. Birde annem giyimim için bana kızardı, 'Sen kime çektin, biraz babana benze, bir tuhaf giyiniyorsun. Her gün kılıçlar silahlar eve getiriyorsun. Parmağında yüzükler takıyorsun' derdi. Boynumdaki madalyona 500 TL verdim. Rahmetli annem bana 'O teneke parçasını neden boynuna takıyorsun' diye kızardı. Bende anneme 'Orta Asya'dan geliyorum. Gelirken oranın kültürünü de getirdim. Size uğradım gidene kadar beni idare edin' diye takılırdımö diyerek Tarkan sevgisinin kendisinden hiç gitmeyeceğini söyledi.

Köydeki komşuları da Muhammet Refik Köse'nin Tarkan sevgisinin çocukluk yıllarına dayandığını ve halen bu sevgiyi yaşattığını söyledil.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sezgin Burak Tarkan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Samsunspor Trabzonspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Samsunspor TS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Gönül Dağı CANLI izle! TRT 1 Gönül Dağı 137. yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Benzine ve motorine indirim gelecek! SON DAKİKA! Akaryakıta indirim var mı, ne zaman? Hull City play-off'a kaldı mı, kaçıncı oldu? Hull City Premier Lig'e çıkar mı? Zaniola Galatasaray'a dönecek mi? Aston Villa Zaniola'nın bonservisini aldı mı, alacak mı? Samsunspor Trabzonspor maçı CANLI izle! 4 Mayıs Samsunspor TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title