Haberler

Riskli Gruplar Oruç Tutmadan Önce Hekime Danışmalı

Ramazan'a sayılı günler kala sağlıklı bir Ramazan geçirebilmek için özellikle riskli grupların, mutlaka hekimlerinden izin almaları gerektiği belirtildi.

Sağlık alanında İstanbul'daki tecrübelerini Adana'ya taşıyan Avrupa Hospital Adana Hastanesi Diyetisyeni Sema Şimşek, iftar ve sahur için önemli uyarılarda bulundu.

Şimşek, kalp-damar ve yüksek tansiyon hastaları, diyabet hastaları, gebeler, böbrek yetmezliği olanlar ve diyaliz hastaları, çocuk ve yaşlıların Ramazan'da yapmaları gerekenlere dikkati çekti.

Bu yıl Ramazan'ın Temmuz ayında olması nedeniyle sahur ve iftar arasında 16-17 saatlik bir süre olduğunu vurgulayan Diyetisyen Sema Şimşek, "Süreyi aç ve susuz geçirirken lütfen sahur öğününü atlamayınız. Sahurda seçeceğimiz yiyecek grupları da mümkün olduğunca gün boyu bizi tok tutacak şekilde olmalı. Yani protein, karbonhidrat ve yağ oranı dengeli, yeterli sıvı ve lif içerecek şekilde olup vitamin ve mineral örüntüsü tam olmalıdır" diye konuştu.

"Bir protein içeren süt-yoğurt-peynir gibi yiyecek grubunun tüketilmesinin yanı sıra tam tahıllı ekmek muhakkak tüketmeliyiz, aşırı yağlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmalıyız" diyen Şimşek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunlarla birlikte, çorbalar, az yağlı etli sebze yemekleri ile zeytinyağlı sebzeler veya hafif kahvaltı tarzı yiyecekleri tercih etmeliyiz. Meyveler ve kompostolar da tercih ettiğimiz yiyecekler arasında olmalıdır. İftarda ise hafif bir öğünle başlayıp küçük ara öğünler halinde devam etmeliyiz. Çok sıcak-çok soğuk besinler yerine orta ısıda yiyecekler olmasına dikkat etmeliyiz, lifli besin tüketimini unutmamalı, sebze ve meyveleri ihmal etmemeliyiz."

Tatlı seçiminde ise daha çok sütlü tatlı grubunu ya da dondurmanın tercih edilmesini öneren Şimşek, "Özellikle yaz aylarında yeterli sıvı alımı için başta su, az şekerli komposto ve limonata, maden suyu ve bitki çaylarını kullanmalıyız. İftarda mideyi yormamak için iyi çiğnemeye ve yavaş yemeye de dikkat etmeliyiz. İftar ve sonrasında küçük ara öğünler yapıp, sahurla beraber günde en az dört öğünü yerine getirmeye çalışmalıyız" dedi.

Avrupa Hospital Diyetisyeni Sema Şimşek, Ramazan ayı için önerdiği örnek menüyü de açıkladı. İşte sağlıklı bir Ramazan menüsü:

Sahurda, bir bardak süt, iki dilim ekmek, bir adet yumurta, bir dilim peynir, salatalık-domates veya bir kase çorba, bir dilim kıymalı börek, ayran veya komposto, salatalık domates ve meyve.

Şimşek, iftar menüsünde ise başlangıç olarak bir kase ılık çorba, 1-2 avuç içi pide, bir dilim peynir, 2-3 zeytin, 1 hurma veya 2 kayısı, 1-2 bardak su önerirken bir saat sonra ise etli veya tavuklu sebze yemeği veya kuru baklagil, bir avuç içi pide ya da iki kaşık pilav-makarna veya bir dilim börek, salata ve ayran tüketilebileceğini belirtti.

Şimşek, tatlıyı sevenleri de unutmadı ancak tatlıya da sınırlandırmalar getirdi. Buna göre iftardan bir saat sonra bir kase sütlü tatlı, bir meyve, iki top dondurma veya güllaç yemenizde hiçbir sakınca yok. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Sema Şimşek İstanbul Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title