Haberler

Rasathane'nin Adı "İbrahim Hakkı Gözlemevi" Olmaz Mı?

Kısa adı ŞEHİRDER olan Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin Bilim Heyeti Başkanı Prof.Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu, Atatürk Üniversitesi’nin bilim yatırımı olan Doğu Anadolu Gözlemevi’yle ilgili önemli bir belge paylaştı.

Kısa adı ŞEHİRDER olan Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin Bilim Heyeti Başkanı Prof.Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu, Atatürk Üniversitesi'nin bilim yatırımı olan Doğu Anadolu Gözlemevi'yle ilgili önemli bir belge paylaştı.

1972 yılına ait gazeteleri arşivden çıkaran Prof.Dr. Kadıoğlu Atatürk Üniversitesi'nin 40 yıllık rüyası olan gözlemevi için en 40 sene evvel konulmuş adına sadık kalınması gerektiğini ifade etti. Dönemin Rektörü Prof.Dr. Kemal Bıyıkoğlu, gözlemevinin adının "İbrahim Hakkı Rasathanesi" olacağını açıklamıştı. Prof.Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu'nun açıklaması şöyle:

"Bilindiği üzere 2012 yılında Atatürk Üniversitesi yönetimi, Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) bünyesinde, Atatürk Üniversitesi öz kaynakları ve Kalkınma Bakanlığı'nın desteğiyle, Türkiye'nin 2023 vizyon projeleri arasında da bulunan en büyük astronomi, astrofizik ve uzay bilimleri alanındaki temel bilim yatırımı olan 'Doğu Anadolu Gözlemevi'nin (DAG) kurulum çalışmalarını başlatmıştır. 2020 yılında kurulumu tamamlanacak olan DAG yerleşkesi Konaklı mevkiinde 3170 m rakımlı Karakaya Tepesi'nde inşa edilmektedir.

Atatürk Üniversitesi'nin bu şekilde 40 yıllık rüyası gerçekleştirilmiş olacaktır. Zira yerel basın arşivindeki 1972 yılına ait bir gazete sürmanşetten Atatürk Üniversitesi Rektörü Sayın Kemal Bıyıkoğlu'nun gazetelerine verdiği beyanatta 1972-73 öğretim yılı faaliyetleri içerisinde bir rasathane kurulmasının planlandığı, bunun Türkiye'nin üçüncü rasathanesi olacağı ve adının da İbrahim Hakkı Rasathanesi konulacağıhaberine yer vermektedir. Gazetede "Erzurum'da İbrahim Hakkı Hz. İsmine Bir Büyük Rasathane Kuruluyor" başlığı altında yer alan Atatürk Üniversitesi'nin o dönemdeki rektörü Sayın Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu'nun beyanatı şu şekildedir;

'Bu sene planladığımız faaliyetlerden birisi de gök ilmi araştırmalarına başlamak ve fen fakültesindeki öğrencilerimize tatbikat yaptırmak üzere bir rasathanenin kurulması konusudur. Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerine izafeten 'İbrahim Hakkı Rasathanesi' adını verdiğimiz bu rasathane ile Türkiye üçüncü rasathaneye kavuşuyor. Daha ziyade Güneş üzerinde çalışan Kandilli ve yıldızlar üzerinde çalışan Ege Üniversitesi Rasathanesi'nden sonra, 3000 metre yükseklikte ve çok daha temiz bir semada en fazla rasat şansına sahip olacak olan İbrahim Hakkı Rasathanesi de yıldızlar üzerinde çalışacaktır. Bu konuda bize bütün gücüyle yardımcı olan Ege Üniversitesi Astronomi Kürsü'sü profesörü Sayın Abdullah Kızılırmak'a bütün kalbimle teşekkür ediyorum. Aynı konu ile ilgili olarak bir de kampus içerisinde planetaryum kurulacaktır.'

Halihazırdaki rektörü Sayın Prof. Dr. Ömer Çomaklı'nın da öncelikli ve kıymet verdiği DAG, Atatürk Üniversitesi'nin büyük ve saygın bir projesidir. Yapımı hızla sürdürülen DAG'a, hem Türkiye'nin gelecek projeksiyonu içerisinde yer aldığından ve hem "Yerli ve Milli" kavramını müşahhaslaştırmak maksadıyla Erzurumlu bilim insanları içerisinde gökbilimi ile ilgilenen belki yegane kişi olan, 'Erzurumi' vasfıyla ülkemiz ve dünyada Erzurum'u temsil eden İbrahim Hakkı'nın adının verilmesi belki 40 yıl önce verilmiş bir sözün, kurumsal hafızayla yerine getirilmesi belki bir vefavekadirşinaslıkörneği olacaktır.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve üniversite yönetiminin bu açıklamadaki taleplere bigane kalmayacakları ümidindeyiz." - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Atatürk Üniversitesi Kadıoğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title