Haberler

Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre Üsküdar'da Anıldı

İlk Türk atom mühendisi ve yazar Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre, vefatının 9'uncu yılında Üsküdar'da düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

İlk Türk atom mühendisi ve yazar Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre, vefatının 9'uncu yılında Üsküdar'da düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Üsküdar Belediyesi tarafından Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğe katılan Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Özemre'nin çok özel bir bilim adamı ve kültür insanı olduğunu söyledi.

Türkmen, Özemre'nin Üsküdar'a dair çok güzel hatıraları ve söylemleri olduğuna dikkati çekerek, "Bir şehri ve beldeyi ancak Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre bu kadar güzel anlatabilirdi." dedi.

Gençlerin, Özemre'yi tanımaları gerektiğini dile getiren Türkmen, şunları söyledi:

"Gençlerin, Özemre'nin kitaplarını mutlaka okumalarını tavsiye ederim. Kendileri aynı zamanda bir ilim adamı ve sanatkardır. Bir insanın hayatında hem bilim adamı hem de sanatçı nasıl olunurun gerçeği, Özemre'nin hayatında görülebilir. Bir tarafta ilim, irfan ama bunları kuşatan bir de iman. Bugün özellikle gençlerimize tavsiyemiz, hem kendinizi fizik ilimleri anlamında iyi yetiştirmelisiniz, hem de milli ve manevi değerlere sahip, sadık gençler olmalısınız."

"Ahmet Hoca, gerçek bir Üsküdarlı idi"

Etkinlik kapsamında, Prof. Dr. Güngör Şatıroğlu'nun moderatörlüğünü üstlendiği, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar, Prof. Dr. Akile Gürsoy ve Prof. Dr. Mim Kemal Öke'nin konuşmacı olduğu bir panel de düzenlendi.

Prof. Dr. Güngör Şatıroğlu da Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre ile çocukluk arkadaşları olduğunu belirterek, "Gönüldaşım, kardeşimdi o benim, size nasıl anlatabilirim bilmiyorum. Söylerken içim titriyor, şu an Ahmet'i anlatırken çok duygusalım. Çünkü Ahmet ile beraber attar dükkanında bir çocukluğumuz geçti. O attar dükkanı, bir meşveret yeriydi. İlim ve din adamı, tasavvufun da dahil olduğu herşey, orada vardı ve biz o dükkanda büyüklerimize sonsuz saygı gösterirdik. Rifai Şeyhi, Özbekler Şeyhi, din adamları ve profesörler oraya gelir ve mutlaka uğrarlardı. Orası, bir buluşma yeriydi. Ben Ahmet ile beraber o attar dükkanında çok şey öğrenmişimdir." diye konuştu.

Yazar Beşir Ayvazoğlu ise Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre'nin "Gel de Çık İşin İçinden", "Üsküdar Ah Üsküdar" ve "Üsküdar'da Bir Attar Dükkanı" gibi kitaplarında, anlatılanların çok güzel olduğunu belirterek, "Adeta içinde yaşamış, öyle güzel anlatıyor ki okur okumaz, kitaba bayıldım." şeklinde konuştu.

Ayvazoğlu, şunları kaydetti:

"Ahmet Hoca, gerçek bir Üsküdarlı idi. Zaten 'Gerçek bir Üsküdarlı nasıl olur?' diye bir tarifi var, onu da yanımda getirdim. Gerçek Üsküdarlıyı, hocanın dilinden sizlere aktarmak istiyorum. Hocanın liste haline getirdiği Üsküdarlı tarifi şöyle, 'Güler yüzle selam vermek. Nezaketle hal-hatır sormak. Muhatabının sevincine ve kederine yapmacıksız bir şekilde samimiyetle iştirak etmek. Hizmet ve yardımda sehavetle, tevazuyla ve gönüllü olarak öne çıkmak. Komşu hatırı ve hakkını, kendi ailesiyle aynı seviyede tutmak. Hasta ziyaretini ihmal etmemek. Ticarette muhatabının hakkını sehavetle korumak. Fukarayı kollayıp gözetmek. Mahallenin ırzına, namusuna, edebine, terbiyesine, düzenine, emniyetine sahip çıkmak. Komşularının mahallesinin, beldenin ve bütün sakinlerinin sıhhat ve afiyeti için ve beldenin tabii ve içtimai afetten korunması için derununda cenabı Hakk'a her gün samimiyetle niyazda bulunmak. Üsküdar'dan da büyük bir haz duymak ve bunu iftiharla ifade etmek. Üsküdarlı olabilmek için bu mübarek beldenin geçmişini, eski eşrafını ve evliyasını tanımak, yüzyılların getirdiği örf ve adetlerine sahip çıkmak, bunları korumak ve bizzat yaşamak lazımdır.' diyor. Hocanın dünyası, işte böyle güzel bir dünyaya sahiptir."

Ayrıca Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre'nin sevdiği taş plakların dinletildiği ve Necmettin Şahiner'in yazdığı bir şiirin okunduğu etkinikte, Özemre'nin sesi ve görüntülerinin yer aldığı kısa bir film gösterimi de yapıldı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ahmet Yüksel Özemre Üsküdar Belediyesi Beşir Ayvazoğlu Hilmi Türkmen Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title