Haberler

TMMOB'un Plan ve Projelerde Vize ve Onay Yetkisinin Kaldırılması

AK Parti Grup Başkanvekili Aydın: "Mimar mühendisler odası birliğinin, üyelerinin menfaatine olan bu olayda bize teşekkür etmesi, bizi tebrik etmesi lazım" "Belki 3 5 oda bu konudan rahatsız olabilir ama yüzde 90 95'in üzerinde çok ciddi bir memnuniyet var"

Esin ışık - AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın,  TMMOB'un plan ve projelerde vize ve onay yetkisinin kaldırılmasına ilişkin Torba Kanun Teklifindeki düzenleme hakkında, "Mimar mühendisler odası birliğinin, üyelerinin menfaatine olan bu olayda bize teşekkür etmesi, bizi tebrik  etmesi lazım" dedi.

Aydın, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu düzenlemeden mimarlar ve mühendislerin  yüzde 95'inden fazlasının memnun olduğunu ifade etti.

Düzenlemeyle haksız bir uygulamayı ortadan kaldırdıklarını belirten Aydın, şöyle devam etti:

"Mühendis ve mimar odaları harita, plan ve projelerin onayı noktasında kendi çıkarmış oldukları bir yönetmelikle çözmeye çalışıyorlar. Çok üst  düzeyde para alıyorlardı her proje karşılığında. Bunları bazen onaylayıp,  bazen onaylamadıkları olabiliyor. Bizim yaptığımız tamamen Türkiye'de her tarafta tek tip uygulanabilecek. Oradan oraya,  yöreden yöreye değişecek bir uygulama değil. Bu haksız uygulamaları ortadan kaldıracak Danıştay'ın idare mahkemelerin belirtmiş olduğu kararlardaki uygulamaları sağlamak adına bir kanuni düzenleme. Yoksa Mimarlar Mühendisler Odası'nın görev ve yetkilerine  ilişkin herhangi bir şey yok. Sadece  vize olayında, onay noktasında öyle bir zorunluluğu ortadan  kaldırıyoruz. Plan, proje, harita... Olay bundan ibaret. Bundan büyük  oranda bir memnuniyet var."

Olayın Taksim Dayanışması ile ilintilendirilmesinin yanlış olacağını vurgulayan Aydın, "Hiç alakası yok" dedi.

Proje ya da harita ya da plan onayı noktasında çok ciddi paralar alındığına dikkati çeken Aydın, "Belki 3-5 oda bu konudan rahatsız olabilir ama yüzde  90-95'in üzerinde çok ciddi bir memnuniyet var. 300 bin civarında mühendis mimar vardır belki, bunlar büyük oranda bu işi talep etmişlerdi. Böyle bir talepleri vardı ve bu onları da memnun etti" diye konuştu.

-"Bizim öyle bir düşüncemiz asla olmaz"

Dışarıda çalışan mimar ve mühendislerin de artık bu işi yapabileceğini belirten Aydın, Taksim Gezi parkı olaylarının rövanşı şeklindeki ifadeleri de eleştirerek, "Bizim öyle bir düşüncemiz asla olmaz.  Taksim Dayanışması'ydı yok başka bir şeydi. Böyle bir şey yok. Ülkeyi idare etmek kolay değil. Birileri kalkıp  sesini çıkardı diye bütün odaları böyle bir sıkıntıya  uğratacak değiliz. Sıkıntıya giren 3-5 tane böyle oda olabilir. Mimar ve mühendisler, bu  odanın temelini oluşturan üyeleri bundan son derece memnunlar" şeklinde konuştu.

-Kanunun alt yapısını Danıştay'ın kararları teşkil ediyor"

Düzenleme kabul edilmeden önceki uygulamalarda yaşanan sıkıntılara değinen Aydın, "Yönetmelik  ne derece uygulanıyor? Hangi odada ne şekilde uygulanıyor?  Bu onay karşılığında ne kadar paralar alınıyor? Bu odaların bu uygulamalarına  karşı dava açılmıştı. İdari mahkemelere gidilmiş, Danıştay'a gidilmiş.  Danıştay'ın verdiği kararlar da bu yönde. Bizim çıkardığımız kanunun alt yapısını bu mahkemenin kararları teşkil ediyor" dedi.

Daha doğru, haklı ve makul bir düzenleme getirdiklerini vurgulayan Aydın, mimar ve mühendislerin bu konudan memnun olduğunu dile getirdi. Aydın, "Bu sadece Danıştay'ın da kararında belirttiği gibi bu tür onay, vize karşılığı paranın alınmaması gerektiği. Bunu da biz yasal düzenlemeye kavuşturduk.  Mimar Mühendisler Odası Birliğinin, üyelerinin menfaatine olan bu olayda bize teşekkür etmesi, bizi tebrik  etmesi lazım. Çünkü tüm üyelerini ilgilendiriyor. Üyelerin,  mimar mühendislerin menfaaatine olan bir şey bu" diye konuştu.

-"Danıştay'ın kararlarında da bunlar çok açıktır"

Aydın, kabul edilen maddenin Genel Kurul'un iradesi olduğunu ifade etti. Aydın, "Genel Kurul'un iradesiyle bu hüküm, bu önerge geçti. Yapılacak bir şey yok. Bundan sonraki tek  uygulama Anayasa Mahkemesi'ne  götürür ana muhalefet. Anayasa Mahkemesi'nin  vereceği karara  göre hareket edilir" diyerek, yapılanın hukuki bir düzenleme olduğunu vurguladı.

Aydın, şunları söyledi:

"Daha önceden de yargı kararları, idare mahkemesinin Danıştay'ın kararlarında da bunlar çok açıktır.  Kanunda yer almayan bir düzenlemeye ilişkin olarak oda çıkarmış olduğu yönetmelikle  bu projeleri onaylama karşısında çok ciddi manada  paralar alıyordu. Mimarlar  mühendisler bundan rahatsızdı, proje müellifleri bundan rahatsızdı. Bunların şikayetleri vardı ve biz bu şikayetleri  çözüme kavuşturduk. Bunlar haklı şikayetlerdi. Doğru olan, odanın da üyelerinin menfaatine davranarak, bu işten dolayı bizi tebrik etmesi lazım." -

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Aydın Danıştay Ak Parti Taksim Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title