Haberler

Tayvan'a ihraç edilen yumurtalarda kanserojen madde tespit edildi

Güncelleme:

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya, Tayvan'a ihraç edilen yumurtalarda kanserojen madde bulunduğunu ve söz konusu firmanın üretiminin denetlenip durdurulup durdurulmadığını sordu. Karal, ayrıca iç pazara satılan ve tüketilen yumurtaların kontrol edilip edilmediğini ve kanser riskine sebep olan firmalarla ilgili soruşturma olup olmadığını da sordu.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya, "Bu yıl ilk kez yumurta ihraç edilen Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi, Türkiye'den ithal edilen 127 ton yumurtada kanserojen madde bulunduğunu açıklamıştır. Söz konusu yumurtaları ihraç eden firmanın yaptığı üretimle ilgili bugüne kadar herhangi bir denetim yapılmış mıdır? Kanserojen madde içeren yumurta ihraç ettiği iddia edilen firmanın üretiminin durdurulmasına yönelik bir çalışma ve herhangi bir işlem olmuş mudur? Söz konusu firmanın ürettiği yumurtaların iç pazara satışı ve tüketimi var mıdır" diye sordu.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Tayvan'a ihraç edilen yumurtalarda kanserojen madde tespit edilmesini Meclis gündemine taşıdı. Karal, konuyla ilgili, İbrahim Yumaklı'nın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. Karal, önergesinde şunları kaydetti:

"Türkiye, ana besin kaynaklarından biri olan yumurta üretiminde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almaktadır. TÜİK'in 2022 verilerine göre, Türkiye'de 110 milyon adet yumurta tavuğu bulunurken toplamda 20 milyar adet tavuk yumurtası üretimi gerçekleşmiştir. 2023 yılının ocak-haziran döneminde 41 ülkeye 195 milyon 350 bin dolarlık yumurta ihraç eden Türkiye en fazla ihracatı 48 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri'ne yaparken bu ülkeyi Irak, Katar, Rusya Federasyonu ve Tayvan izlemiştir. Bu yıl ilk kez yumurta ihraç edilen Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi, Türkiye'den ithal edilen 127 ton yumurtada kanserojen madde bulunduğunu açıklamıştır. Açıklamada, 12-18 Temmuz arasında, sınırdaki kontrollerde, Türkiye'den alınan 5 parti yumurtada 'nitrofuran' isimli kanserojen madde tespitinin yapıldığı, söz konusu yumurtaların tamamının imha edildiği belirtilmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı da söz konusu iddialarla ilgili Tayvan tarafından henüz bir bildirimde bulunulmadığını açıklamıştır."

"SÖZ KONUSU FİRMANIN ÜRETTİĞİ YUMURTALARIN İÇ PAZARA SATIŞI VE TÜKETİMİ VAR MIDIR"

Karal, Bakan Yumaklı'ya şu soruları yöneltti:

"Söz konusu yumurtaları ihraç eden firmanın yaptığı üretimle ilgili bugüne kadar herhangi bir denetim yapılmış mıdır? Kanserojen madde içeren yumurta ihraç ettiği iddia edilen firmanın üretiminin durdurulmasına yönelik bir çalışma ve herhangi bir işlem olmuş mudur? Tayvan hükümetinin kanserojen madde olduğu iddiasıyla imha ettiği yumurtalardan, ihracat sürecinde herhangi bir numune alınmış mıdır? İhracat öncesi kontrol ve denetim yapıldı ise numunelerden tespit edilen sonuçlar nedir?

Söz konusu firmanın ürettiği yumurtaların iç pazara satışı ve tüketimi var mıdır? İç pazara sunulduysa tüketim öncesi herhangi bir kontrole tabi tutulmuş mudur? Bugüne kadar insanların sağlığı ile oynayan ve kanser riskine sebep olan firmalarla ilgili adli ve idari soruşturma var mıdır? Her gün tüketilen, insanların ana besin kaynaklarından biri olan yumurta skandalı ile ilgili Bakanlığınızca alınacak tedbirler nelerdir?"

Kaynak: ANKA / Politika

Tarım ve Orman Bakanı Deva Partisi Hasan Karal Tayvan Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor? Beşiktaş neden kırmızı kart yedi? #9917 Beşiktaş sahada neden 10 kişi? Fenerbahçeli İsmail Yüksek neden oyuna devam edemedi? İsmail Yüksek'e ne oldu? İYİ Parti Genel Başkan seçimi üçüncü tura mı kaldı? İYİ Parti'de seçim ne oldu, sonuç ne? GÜNAY KODAZ KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Günay Kodaz nereli, kaç yaşında?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title