Haberler

Sosyolog İsmail Öz: "Ak Parti 7 Haziran'ı Doğru Okudu"

Sosyolog İsmail Öz seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Sosyolog İsmail Öz seçim sonuçlarını değerlendirdi. 7 Haziran sonrası yaptığı değerlendirmesinde olası bir erken seçimde tüm muhalefet partilerinden AK Parti'ye oy kayacağını söylediğinde 'ütopik' tepkileriyle karşılaştığını hatırlatan Öz, AK Parti 7 Haziran seçimlerinin tablosunu çok güçlü bir şekilde okuyarak kendisini yüksek bir oyla yeniden iktidara getirdi" dedi.

AK Parti'nin aldığı oy potansiyelinin muhalefetin değerlendiremeyişi ve güçlü mesajlar veremeyişiyle ilgili bir tablo olduğunu dile getiren Sosyolog İsmail Öz, yaptığı seçim değerlendirmesinde şu açıklamalara yer verdi: "7 Haziran seçimleri AK Parti'ye bir hayat tokadıydı. Hayat tokadı, insana bazen ufak zihinsel şeyler yaşadığında kendine gelmesi için atılan tokattır. Öyle zannediyorum ki 7 Haziran seçimleri AK Parti seçmeni üzerinde ve AK Parti'nin kendisi üzerinde böyle güçlü bir etki yaptı. AK Parti de 7 Haziran seçimlerinin tablosunu çok güçlü bir şekilde okuyarak kendisini yüksek bir oyla yeniden iktidara getirdi. Dolayısıyla aldığı oyların önemli bir bölümünü kar hanesine değil borç hanesine yazması gerekiyor." Bundan sonraki süreçte AK Parti'nin yapması gereken en temel şeyin sosyal bir devlet olma yolunda adımlar atmak, Türkiye'yi dünya standartlarına çıkaran bambaşka bir devlet algısı ortaya koymak olduğunu ifade eden İsmail Öz, "Artık AK Parti'nin yapması gereken en temel şey sosyal bir devlet olma yolunda adımlar atmaktır. İkinci sırada ise kültürel ögelerini, ilmi irfani altyapısını genişleten üniversiteleriyle, teknolojik yapılarıyla yani her türlü argümanıyla Türkiye'yi dünya standartlarına çıkaran bambaşka bir devlet algısı ortaya koyması geliyor. Çünkü Türkiye toplumu köprüyü, yolları, teknolojiyi çokça sıradanlaştırdı. Artık bunlar bu toplum için çok ulaşılamaz şeyler olarak algılanmıyor."

"CHP EMANET OYLARINI GERİ ALDI"

Muhalefet partilerinin karşı karşıya kaldığı seçim tablosu hakkında da yorumlarda bulunan Öz, "Muhalefet çok güçlü bir tabloyu değerlendiremedi" dedi. "CHP emanet oylarını HDP'den geri almış görünüyor. Fakat aslında AK Parti'ye CHP'den de ciddi oy kaymaları var" diye konuşan Öz, açıklamalarına şöyle devam etti: "CHP Genel Başkanı'nın dün yaptığı açıklamalara baktığınız zaman hala seçmeni suçlayan bir tavır içerisinde. Hala buradan kendisine bir sonuç çıkaramamış. Seçmene küsemezsiniz, kırılamazsınız. Yarın tekrar onun karşısına gitmek zorundasınız. Onu aşağılayarak, onun doğru karar vermediğine vehmederek bu tabloyu yürütemezsiniz. Bir sonraki seçimde de bu kafa değişemezse tekrar kaybetmeye aday bir muhalefetle karşı karşıya kalırız. Bu da acı bir tablodur. Türkiye Batı standartlarında bir muhalefet anlayışına ne zaman gelecek hala bunun bekleyişi içerisindeyiz. Çünkü Türkiye güçlü muhalefetle de çok şey kazanacak bunu bilmemiz gerekiyor."

"BAHÇELİ GÜÇLÜ BİR KOALİSYONDAN HERKESİ MAHRUM ETTİ"

MHP'nin yaşadığı yıkımın en büyük sebebinin ise Devlet Bahçeli'nin kendi tabanını duyamayan politikası olduğunu ifade eden Öz, "Bir siyasi partinin bütün amacı iktidara gelmektir. Siz iktidara gelmek istemeyecekseniz ne zaman bir şeyler başaracaksınız?" diye sordu. 7 Haziran sonrası gündeme gelen olası AK Parti MHP koalisyonunu anımsatan Öz, "Hem AK Parti seçmeninin hem MHP seçmeninin güçlü koalisyon isteğine rağmen, PKK ile HDP'nin bu ülkede kendilerine bir yol açamaması için bu iki partinin koalisyon kurması şart taleplerine rağmen Devlet Bahçeli sert tavrı ile herkesi bundan mahrum etti" dedi.

"HDP'NİN BARAJI GEÇMESİNİN ÜLKE İÇİN HAYIRLI OLACAĞI KANAATİNDEYİM"

HDP'nin yeniden barajı geçmesinin ise hayırlı olacağını düşündüğünü açıklayan Öz, "HDP'nin barajı geçmesinin bir yönüyle ülke için hayırlı olacağı kanaatindeyim. Eğer silahla ve değişik şiddet unsurlarıyla aralarına mesafe koymalarına vesile olacaksa Türkiye'de kendilerini bu anlamda temsil etmelerinde fayda vardır. Anlaşılması gereken şey burada sosyolojik bir vaka olduğudur. AK Parti'nin mutlaka bu sosyolojik gerçeği çok iyi tahlil etmesi gerekiyor" açıklamalarında bulundu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Devlet Bahçeli İsmail Öz Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title