Haberler

Şanlıurfalılar Ağalık Sistemini Protesto Etti

Güncelleme:

İşçi Partisi ve CHP'den oluşan heyet, ağalık sistemine tepki göstererek yolu trafiğe kapatan Harran Ovası'ndaki köylülerin sıkıntılarını dinledi.

Şanlıurfa’da Ağalık sistemine tepki göstererek Uluslararası yolu trafiğe kapatan Harran Ovası’ndaki köylülerin sıkıntısını dinlemek amaçlı Aralarında Cumhuriyet Halk Partisi Tunceli Milletvekili Kamer Genç’inde bulunduğu avukatlardan oluşan heyet Köylülerin sıkıntısını dinlemek için Şanlıurfa’ya geldi.Şanlıurfa Merkeze bağlı Yedi Yol,Yamaç Altı,Tarla Başı,Yardımcı,Kavcık,Uzun,Gibi Merkeze bağlı yaklaşık yüz kadar çiftçi Suriye - Şanlıurfa karayolunu trafiğe kapatarak eylem yaptı. Eylemde kendilerine ait olan tarlaların Toprak Reformu tarafından ağalara verildiği iddiası etmişlerdi. Eylem sonrası Cumhuriyet Halk Partisi Tunceli Milletvekili Kamer Genç, İşçi Partisi Genel Sekreteri Doktor Seyran Bolluk,İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Şakir Keçeli, ve Avukat Nusret Senem’den oluşan heyet Yeniyol köyünde vatandaşları dinleyerek , konuyu TBMM taşıyacaklarını belirtti.İlk olarak köylüler adına heyete bilgi veren İbrahim Alkan , ” Bizim devletten ve tüm siyasi partilerden beklentimiz yeni yapılan toprak yasası reformundan torba yasasından yararlanıp tekrar 1978 de dağıtılan arazilerin hak sahiplerine verilmesidir. Bizde artık devletimize milletimize faydalı işler yapmak istiyoruz. Biz mağdur durumdayız şu an bütün devletimize ve milletvekillerimize sesleniyorum en kısa zamanda bizim bu eylemlere çare bulsun.” dedi.

“BÜTÜN TOPRAKLARIN O TOPRAĞI İŞLEYENE VERİLMESİ İNSANLIK GÖREVİDİR”

Sorunların TBMM’sine taşınması için elinden geleni yapacağını dile getiren Cumhuriyet Halk Partisi Tunceli Milletvekili Kamer Genç, ” Sizlerde bir insansınız Türkiye Cumhuriyet Devleti’nin birer vatandaşısınız,onurlu ve soylu vatandaşısınız. Bu devlet kendi vatandaşına aş ve iş vermek zorundadır. Şimdi buralar 1978’de CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit tarafından size verilmiş, toprak reformu kapsamı içinde sizde bunu kiralarınızı ödeyerek sürmüşsünüz. bu sizin en doğan hakkınız. Aslında son 2 B ile ilgili kanun çıktı. Bana göre bunu 2 B kapsamı içine alıp bunu vergi değeri üzerinde beyanname değeri üzerinde sizlere verilmesi lazım. Tabi ben bu konuyu yeni öğreniyorum. Ben bu konuyu TBMM ‘ye götürürüm. Mümkün olduğu kadar buradaki arazileri yalnız bu Yediyol köyü,Yamaç altı köyü, Tarlabaşı köyü, Uzun köy,Turlu köy, yardımcı köylere değil.bu öteki köyde yaşayan marabanın ağanın emrine olan bütün tarlaların,bütün toprakların o toprağı işleyene verilmesi insanlık görevidir. Önümüzdeki seçimlerde inşallah biz iktidara gelirsek dediğim gibi bu toprakları size tekrar vereceğiz. Türkiye’nin kaynakları çok fazla ama maalesef büyük bir insan kitlesi sefalet içinde,yoksulluk içinde, çalışmayan dururken öte yandan çok zengin olan insanlar var. Yani bunlar sosyal adalet olmadığı için bu durum var. Sizin meselenizi çözebilmek içinde avukat arkadaşlarda size dilekçe yazacaklar. Orada takip edeceğiz ama aramızda hukukçu olarak bunun tek çözüm yolu kanundur.

” diye konuştu.

İşçi Partisi Genel Sekreteri Doktor Seyran Bolluk ise , ”Sayın vekilimizin dediği gibi kanun meselesi. Öyle kolay işler değil ama herşeyden önce bak mücadele meselesi. kime güveneceksiniz. Biz niye geldik buraya ? Bize güveneceksiniz bir defa. İşçi partisine güveneceksiniz. Cumhuriyet Halk Partisi’nden vekil arkadaşlar geliyorlar onlara güveneceksiniz. Şimdi eğer siz kararlıysanız bu mücadeleyi vermeye kararlıysanız,bizde en az sizin kadar kararlıyız. .Biz oy istemeye gelmedik. Bizim bir tane derdimiz var,sizin derdiniz bizim derdimiz ne zamanki siz toprağa kavuşursunuz o zaman biz rahat ederiz.bizim bütün derdimiz budur.Ne zaman sizin toprağınız olur,ne zaman evinizde hem un hem şeker olur, biz o zaman rahat ederiz .” şeklinde konuştu

Çiftçilere konuyla ilgili bilgi veren avukat Nusret Senem, “Bu meselenin bir hukuki yanı var mahkemelerle ilgili bir de siyasi yanı var. Siyasi yanını sizler İşçi partisi ve Cumhuriyet Halk Partisinin içerisindeki vatansever milletvekilleri omuz omuza vererek çözmeye çalışacaklar. Ama biraz önce verdiğiniz söze sonuna kadar sizlerde bizlerde sadık kalacağız .Gerekli belgeleri alıp , ağanın hangi belgelerle bu topraklara sahip olduğunu inceleyeceğiz.” diye belirtti.

Son olarak çok mağdur olduklarını belirten bir kadın sesini yükselterek, “ Biz niçin toplandık. Tarlamızı alabilmek için daha önce nasıl alındıysa öylede verilmesini istiyoruz. Bize yine verilmesini istiyoruz. Çalışıyoruz çalışıyoruz ağaya pamuk topluyoruz ağanın yüzde 30 ekiyoruz. Yüzü ağanın otuzu bizim , otuzu bize ne yapacak günah değil mi.? Biz çalışıyoruz ot topluyoruz, kardeşim sulama yapıyor, pamuk topluyoruz, seyrekleme yapıyoruz hepsi ağanın. Ağa bunu alın teriyle mi kazandı. ? Hayır alın teriyle değil köylünün alın teriyle kazandı.? Ben kendi toprağımızı istiyoruz.Artık yeter.” diye konuştu.

Heyet daha sonra Yeniyol köyünden ayrıldı.

MUSTAFA UMUT DELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Harran Ovası İşçi Partisi Tunceli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Taş Kağıt Makas 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 159. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Deliha 2 konusu nedir? Deliha 2 oyuncuları kimler? Deliha 2 filmi ne zaman, nerede çekildi? Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 158. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! Metro ne zaman açılıyor? 1 Mayıs otobüs, Marmaray, vapur ve tramvay ücretsiz mi? Gelinim Mutfakta kim birinci oldu, çeyrek altının kim aldı? 1 Mayıs Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri! CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi? Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title