Haberler

Meclis'te İnsan Hakları Paneli Düzenlenecek

Güncelleme:

Meclis'te yarın, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla, İnsan Haklarının Unutulan Parçası: Mağdur Hakları paneli düzenlenecek.

ESİN IŞIK - Meclis'te yarın, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla, "İnsan Haklarının Unutulan Parçası: Mağdur Hakları" paneli düzenlenecek.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, panelde işleyecekleri "mağdur haklarının", Türkiye'de ve dünyada gündeme oturmamış, gündeme alınmamış bir konu olduğunu ifade ederek, burada, ceza yargılamasında "sanığın mağdur ettiği kişilerle alakalı bir mağdur haklarından" bahsettiklerini söyledi.

Üstün, şöyle konuştu:

"Ceza yargılamasında bir sanık vardır, bir suç işlemiştir. Adam öldürme, hırsızlık, cinsel taciz olabilir. Bir de bunun karşısında mağdurlar vardır. Bu zamana kadarki temel anlayış sanık üzerinden bir sanık hakları kavramıydı. Sanığın savunma hakkı, susma hakkı, duruşmadaki hakları, infaz aşamasındaki hakları.... Hep bunlar ele alınmıştı. Bunlar, yapılması gereken çalışmalardı ama burada bir yön, taraf eksik kaldı. Onun da 'mağdur' olduğunu düşünüyoruz. Sanığın mağdur ettiği kesim, ceza yargılamasında zayıf kaldı, hakları sistematik hale getirilemedi."

Bu nedenle mağdur haklarını gündeme getirmek istediklerini ifade eden Üstün, "Bir adım sonrasında da Adalet Bakanlığı veya Hükümetin vasıtasıyla mağdur haklarının kanunlarımızda daha sistematik hale getirilip somutlaşması için kanun tasarısının gündeme getirilmesi için çaba sarfedeceğiz. Komisyonumuz için belki de nihai adım veya nihai hedef bu olacak" dedi.

-"Mağdur haklarıyla ilgili alt komisyon kurduk"

Üstün, komisyon bünyesinde mağdur haklarıyla ilgili alt komisyon kurduklarını, bunun da çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, alt komisyonun dinlemeler yaptığını, belki daha sonraki aşamada bu konularda mağdur olmuş kişilerle görüşmeler yapabileceğini söyledi.

Ayhan Sefer Üstün, İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde rapor yayınlanacağını da belirterek, şunları kaydetti:

"Mağduriyetleri ele alacak, mağduru koruyacak, hakime bunu koruyacak enstrümanları verecek bir sistem getirmemiz lazım. Sanıkla ilgili şu anda birçok tedbir alınmış vaziyette. Sanık adeta dünya üzerinde kutsanıyor. Türkiye'de ve dünyada kutsanır hale geldi. Zaten sanık güçlü pozisyonda, bir suç işlemiş yani birine zarar vermiş, birini yaralamış. Zaten her şeyiyle güçlü vaziyette.

Bir de mahkeme, yargılama ortamını ona karşı güçlü kılarsanız o zaman adalet topal kalır, eşit olmaz. Ceza hukukunda 'silahların eşitliği' diye kavram vardır. Burada, 'öbürüne ne verdiyseniz buna da bunu vereceksiniz' diyor. Bu zamana kadar sanığa çok şeyler verildi ama mağdura o oranda imkanlar tanınmadı. Biz komisyon olarak bunu gündeme getirmek istiyoruz. Artık birtakım yasal düzenlemelerle birlikte mağdurlara da eşit imkanlar tanınacak bir sistemin kurulmasını arzu ediyoruz."

Komisyon ve Adalet Bakanlığı'nın ortaklaşa düzenleyeceği panel, yarın TBMM Tören Salonu'nda gerçekleştirilecek.

Panelin açılış konuşmalarını, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Komisyon Başkanı Üstün ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem yapacak.

"Mağdur hakları kavramı, tarihsel gelişimi ve mevzuatta mağdur hakları" ile "Uygulamada mağdur hakları" başlıklı iki oturumdan oluşacak panelde, çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve Adalet Bakanlığı'ndan yetkililer konuşmacı olarak yer alacak. - Ankara

Kaynak: AA / Politika

Ayhan Sefer Üstün Adalet Bakanlığı Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title