Haberler

Makedonya Ekonomi Bakanı Saracini'den Türk İş Adamlarına Yatırım Çağrısı

Bursa'da temaslarda bulunan Makedonya Ekonomi Bakanı Valon Saracini, Türkiye ile Makedonya arasında yılın ilk 8 ayında 500 milyon dolarlık bir ticari iş birliği yapıldığını belirterek, "Bu çok yetersiz."

Bursa'da temaslarda bulunan Makedonya Ekonomi Bakanı Valon Saracini, Türkiye ile Makedonya arasında yılın ilk 8 ayında 500 milyon dolarlık bir ticari iş birliği yapıldığını belirterek, "Bu çok yetersiz. Türkiye, Makedonya üzerinden rahatlıkla Avrupa piyasalarına ulaşabilir. Gelin iş birliği yapalım" dedi.

Bursa Valiliği'ni ziyaret eden Makedonya Ekonomi Bakanı Valon Saracini, Vali Vekili Vedat Müftüoğlu ile görüştü. Bursa'daki iş birliği imkanları hakkında bilgi alan Bakan Saracini, Bursa'ya hayran kaldı. Türkiye ile Makedonya arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi temennisinde bulunan Vali Vekili Müftüoğlu, "Burası doğru adres, 500 milyon dolarlık bir iş birliğimiz var. Bu oran daha da artmalı. İş birliğimizi daha da güçlendirelim. Bu rakamlar daha da yukarı gitmeli. Bu konuda biz her türlü destek vermeye hazırız" diye konuştu.

8 AYDA 500 MİLYON DOLARLIK İŞ BİRLİĞİ

Makedonya Ekonomi Bakanı Valon Saracini ise, Türkiye ile Makedonya arasındaki iş birliğinin yetersiz olduğuna dikkat çekerek, Türk yatırımcısını ülkelerinde görmek istediklerini anlattı. 2013 yılının ilk 8 ay içinde Türkiye ile Makedonya arasında 500 milyon dolar civarında bir ekonomik iş birliği gerçekleştiğinin altını çizen Saracini, "Siz Türkiye'den Makedonya'ya 380 milyon dolar kadar ihracat yapıyorsunuz. Biz de Türkiye'ye 120 milyon ihracat yapıyoruz. Bu çok az bir rakam. Biz buradaki şirketlerden bunu artırmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.

"AB'DEKİ EN KÜÇÜK BİR KRİZ BİZİ HEMEN ETKİLİYOR"

Makedonya'nın ağırlıklı olarak ithalat ve ihracatlarının AB ülkelerine dönük olduğunu söyleyen Saracini, şöyle devam etti:

"Bizim ithal ve ihracatımız genellikle AB ülkeleri ağırlıklı. Kendi ürettiklerimizden yüzde 65'ini AB'ye ihraç ediyoruz. Sırbistan ve Kosova üzerinden de AB'ye ihraç edilen Makedonya malları ise yüzde 90 civarında. AB'deki en küçük bir kriz bile bizi olumsuz yönde etkiliyor. AB'deki 2009 ve 2011 yılındaki kriz maalesef Makedonya'yı da olumsuz etkiledi. Ama Ortadoğu ve Türkiye'de bu dönem içinde bir artış görüldü. AB'de düşüş, Türkiye'de ise çok büyük bir yükseliş kaydedildi. Yüzde 7'ye kadar bir artış var. Bizim mallarımızın Türkiye ve Azerbaycan gibi ülkelere dönmesi lazım."

"MAKEDONYA'YI AB KAPISI OLARAK KULLANIN"

Makedonya'daki şirketlerin küçük ölçekli olduğunu, bu yüzden Türkiye'nin desteğine ihtiyaç duyduğunu kaydeden Saracini, "Türkiye'deki ticaret odaları ile iş birliği kurmaları gerekiyor. Bugün BTSO'daki sunumda Makedonya ve Türkiye arasında bir iş birliği anlaşması imzalanmasını istiyoruz. Onlardan talebim Üsküp'e gelip orada bu anlaşmayı imzalamaları. AB piyasasını Makedonya üzerinde kullanmanızı istiyoruz. Bizi bir çıkış kapısı olarak görebilir ve kendi malınızı AB piyasasına sunabilirsiniz" dedi.

Makedonyalı Bakan Saracini, ülkelerinin çok elverişli ekonomik şartları olduğunu söyledi. Saracini, Makedonya'da ortalama maaşın 350 euro, işsizlik oranının ise yüzde 30 civarında olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Vedat Müftüoğlu, konuk Bakan Valon Saracini'ye İznik çinisi hediye etti. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Makedonya Türk İş Türkiye Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sarılan öğrenci Nihal ve Bahar Candan'ın kardeşi çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sarılan öğrenci Nihal ve Bahar Candan'ın kardeşi çıktı

Canlı yayına damga vurdu! Aziz Yıldırım'ın teklifini duyan Ali Koç yerinden fırladı

Canlı yayına damga vurdu! Aziz Yıldırım'ın teklifini duyan Ali Koç yerinden fırladı

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 9 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 9 HAZİRAN 2024: Kurban Bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? YKS en geç giriş saati kaç? YKS sınavına en geç saat kaçta girilir, kaçta kapılar kapanır? YKS kapılar kaçta açılıyor? YKS sınavı saat kaçta başlıyor, içeri kaçta giriliyor? YKS sonuçları ne zaman açıklanacak 2024? YKS cevap anahtarı hangi tarihte, ne zaman yayınlanacak? Bugün sınav kaçta bitiyor? Bugün ÖSYM YKS sınavı saat kaçta bitecek? AYT'ye girmek zorunlu mu? TYT'ye girenler AYT'ye girmek zorunda mı? AYT'de tekrar kalem veriliyor mu? AYT'de tekrar kalem verilecek mi, yeniden kalem dağıtılacak mı 2024? AYT sınavı ne zaman, saat kaçta bitecek? AYT oturumu ne kadar, kaç dk sürecek? 2024 YKS/AYT sınavı başlangıç ve bitiş saati! AYT erken çıkış saati kaç? 2024 AYT sınavında en erken saat kaçta çıkılıyor? AYT sınavında ne zaman, saat kaçta çıkış yapılabilir? AYT SINAV SÜRESİ: AYT sınavında sınav süresi ne kadar, kaç dakika, kaç saat? AYT sınavı ne kadar sürüyor? Bugün sınav var mı? 9 Haziran bugün ne sınavı var? YKS sınavı iptal mi iddiaları doğru mu? AYT SORU DAĞILIMI 2024: AYT sınavında hangi derste, kaç soru bulunuyor? AYT sınavında soru dağılımı nasıldır? YKS sınavı saat kaçta bitecek? Bugün AYT sınavı saat kaçta, ne zaman bitecek 2024? AYT ve YDİL Sınavları Saat Kaçta Başlıyor, Kaçta Bitiyor?
Ali Koç ve Aziz Yıldırım'ın canlı yayındaki tartışmasına Mehmet Uçum damgası

Ali Koç ve Aziz Yıldırım'ın canlı yayındaki tartışmasına Mehmet Uçum damgası

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title