Haberler

Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina, Fransız vatandaşlığına geçtiğini kabul etti

Güncelleme:

Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina, gizlice Fransız vatandaşlığına geçtiğini kabul etti. Rajoelina, bu kararı çocuklarının eğitimi için verdiğini belirtti. Fransız vatandaşlığının vatan sevgisine engel olmadığını savunan Rajoelina, kasımda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olup olmayacağına ilişkin bilgi vermedi.

Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina, gizlice Fransız vatandaşlığına geçtiğini kabul etti. Bu kararı çocuklarının eğitimi için verdiğini savunan Rajoelina, kasımda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olup olmayacağına ilişkin bilgi vermedi.

FRANSIZ VATANDAŞLIĞINA GEÇTİĞİNİ KABUL ETTİ

Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina, devlet televizyonundan, 2014'te gizlice Fransız vatandaşı olduğuna ilişkin iddialara yanıt verdi. Ailesiyle Fransız vatandaşlığı aldığını kabul eden Rajoelina, bu kararı çocuklarının istikbali için verdiğini söyledi. Rajoelina, çocuklarının Fransa'da eğitim görmesi için ailecek Fransız vatandaşlığına geçtiğinin altını çizerek, o dönem hükümetteki görevinden de ayrıldığını anımsattı.

"VATAN SEVGİME ENGEL OLMAYACAK"

Fransız vatandaşlığının vatanına olan sevgiye engel olamayacağına vurgu yapan Rajoelina, bu konuda 4 farklı vatandaşlığa sahip Nelson Mandela'dan örnek verdi. Rajoelina, kasımda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olup olmayacağına ilişkin ise bilgi vermedi.

Madagaskar Cumhurbaşkanı Fransız vatandaşlığına geçtiğini kabul ettiMadagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina

SEÇİMDE ADAY OLAMAZ

Madagaskar anayasasına göre, bir kişi yabancı ülke vatandaşlığına geçtiğinde Madagaskar vatandaşlığını kaybediyor ve hiçbir seçimde aday olamıyor. Fransız resmi gazetesinde yayınlanan ve dönemin Başbakanı Manuel Valls ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve imzalı kararnameye göre, Rajoelina, eşi ve 3 çocuğu, 21 Kasım 2014 itibarıyla Fransız vatandaşlığına geçti. Bu bilginin yakın zamanda ortaya çıkması ülke gündemini karıştırırken, Rajoelina da eleştiri yağmuruna tutuldu.

2013'TE GÖREVDEN ALINMIŞTI

Rajoelina, henüz 33 yaşındayken başkent Antananarivo'daki geniş çaplı gösterilerin ardından askeri darbeyle ilk kez iktidara gelmiş ve ülkeyi 2013'e kadar yönetmişti. Uluslararası toplumun da baskısıyla görevden ayrılan Rajoelina, o dönem ailesiyle Fransa'ya yerleşmişti. Fransız vatandaşlığının, Rajoelina'nın görevi bırakması karşılığında Fransa tarafından vadedildiğine inanılıyor.

GÖREVİ BIRAKMASI İSTENİYOR

Cumhurbaşkanı'nın Fransız vatandaşı olduğuna ilişkin söylentiler 2018'de de çıkmış ancak hiçbir delil olmadığı için pek dikkati çekmemişti. Muhalefet ise Fransız vatandaşlığına 2014'te geçen, buna karşın 2018'de cumhurbaşkanı seçilen Rajoelina'nın acilen görevden alınmasını talep ediyor.

Kaynak: AA / Politika

Andry Rajoelina Madagaskar Politika Dünya Haberler

500

Yorumlar (3)

Zulkarneyn :

Asrın liderinin de torunu American Montessori Society ilkokulu mezunu.ama Halka imam Hatip tavsiye ederler. Eşi 50.000 USD'lik çanta takarken halk 430 USD maaş ile ezilir felan. Alışın bence. İtibarı önemli mesela Kuzey Kore'de halk açlıktan geberirken bu tarz liderler bayılırlar itibar konularina. Haklısın reis biz kimiz, herşeyin iyisi size layık.

17
11
yanıtYanıtla
ERKAN ÜNAL:

Bırakın sömürge olarak yaşamaya devam etsinler,istiyorlar bunu

6
5
yanıtYanıtla
Yunus Deliorman :

MadaMaskara olmuş

3
4
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title