Haberler

Doğalgaz Kavgası Çıktı Komisyon Basına Kapandı

TBMM Kit Komisyonu'nda, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi'nin 2005 -2006 Yıllarına Ait Hesap İşlemlerinin Görüşülmesi, "Zam ve Basının İçeride Kalıp Kalmayacağı" Tartışmaları ile Başladı.

TBMM KİT Komisyonu’nda, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ) 2005 ve 2006 yıllarına ait hesap işlemlerinin görüşülmesi, "Zam ve basının içeride kalıp kalmayacağı" tartışmaları ile başladı.

Tartışma, gazetecilerin salondan çıkarılmasıyla sonuçlandı. Görüşmenin başında Komisyon Başkanı AKP’li Ünal Kacır, Petrol Kanununa tabi kuruluşların görüşmelerinin gizli yapıldığını belirtti. CHP’lilerin, "Doğalgaz ve elektrik zammı görüşülecek, bu bütün kamuoyunu yakından ilgilendiriyor, basın içeride kalsın" itirazı sonucu değiştirmedi.

Basının dışarıya çıkarılmasına karşı çıkan CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, bu kararın oylanmasını istedi. Kacı, "Oylamaya gerek yok, yasa böyle söylüyor" dedi. Ekici, "Neyin kanunu? Zaten kış günü insanları perişan etmiş durumdasınız" diyerek itirazını sürdürdü. Kacır da "Kanunun neyini oylayacaksınız. Bu kadar cahil kaldıysanız bilemem, burası şov yapma yeri değil" dedi.

Halk bilsin

Ekici, "Halka sadece zam duyuruluyor, fiyatların nasıl oluştuğunu bilmiyoruz" dedi. CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok da Kacır’ın basın mensuplarına kibar davranması gerektiğini söyledi. Tartışma sürerken, gazeteciler salonu dışına çıkartıldı.

Yeni iptal davası

CHP’li Milletvekili Mehmet Sevigen’in ardından Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) da son doğalgaz zammının iptali istemiyle idare mahkemesinde dava açtı. TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin, Danıştay önünde yaptığı basın açıklamasında, "fahiş zam" olarak nitelendirdiği son doğalgaz zammının yasaya aykırı olduğunu belirterek, BOTAŞ’ın siyasi nedenlerle bazı kamu kurumlarından tahsil edemediği 15 milyar YTL alacağının finansal yükünü zammın nedenleri arasında gösterdi.

Zammı geri almıyoruz arkadaş, kusura bakmayın

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, doğalgaz zammının geri alınmasını isteyenlere sert çıkarak, "Siz Türk ekonomisini yine duvara toslatmayı mı düşünüyorsunuz? Maliyetin altına düştüğü zaman yaparız arkadaş, kusura bakmayın" dedi. TBMM Genel Kurulu’nda Varlık Barışı tasarısının görüşmelerinde doğalgaz zammı tartışıldı. Muhalefetten gelen ısrarlı taleplere sinirlenerek sesini yükselten Unakıtan, şunları söyledi: "Sayın Başbakan ’Bıçak kemiğe dayandığında yapmak mecburiyetindeyiz’ diyor. Sayın Baykal çıkıp diyor ki; ’Bunu geri alın.’ Bunu geri alın ne demek? Bütçeden 70 milyon ödesin demek. Bunu yaptığınız zaman o eski bütçe açıklarıyla karşılaşırsınız. Ekonomiyi de alt üst edersiniz. Eğer sizin dediğiniz gibi seçimi çok düşünseydik, bu zammı da yapmazdık. Gerekli maliyetin altına düştüğü zaman yaparız arkadaş, kusura bakmayın."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title