Haberler

Chp, Sosyologların Sorunlarının Araştırılmasını İstedi

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, sosyologların ve diğer atanmayan meslek gruplarının sorunlarının araştırılması amacıyla Meclis araştırması açılmasını talep etti

CHP, sosyologların ve diğer atanmayan meslek gruplarının sorunlarının araştırılmasını istedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak ve milletvekili arkadaşlarınca TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinde, toplumun gelişimini engelleyen sosyal problemleri tespit edip çözüme yönelik çıkarımlar yapan, böylece ülkenin kalkınmasına ve yaşam kalitesinin yükselmesine katkıda bulunan sosyologların kamuda istihdamı, özlük hakları, ve mesleki itibarlarının öneminin yadsınamayacağı vurgulandı.

Yıllık 20 bine yaklaşan sosyoloji mezununa karşın, memurluk atamalarında sosyoloji mezunlarına sembolik sayılarda kadro ayrıldığı belirtilen önergede, 10 yıllık AK Parti iktidarında sosyologların yaşadığı istihdam sorununun kanayan bir yara haline geldiği, atanamayan öğretmenler ve antropologlara sosyologların da eklendiği kaydedildi.

2003-2013 yılları arasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na yaklaşık 200 sosyolog atandığı belirtilen önergede, Adalet Bakanlığı'nda çalışan sosyolog sayısının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndaki sosyolog sayısından fazla olduğu vurgulandı.

Önergede şöyle denildi:

"Bunlara ilaveten, açık öğretim sosyoloji programının abartılı kontenjanları, sosyal çalışmacılara öncelik veren ve sosyologları dışlayan bürokrasi yönetimi, ülkemizdeki atanmayan sosyologlar sorununu daha da büyütmüştür. Oysa, uygulamalı sosyolojinin çözüm aradığı sosyal problemlere (kadına şiddet, çocuk suçluluğu, töre cinayetleri, erken yaşta evlilik, toplumsal sağlık, göç, kentleşme, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, etnik sorunlar, vb.) bakıldığında, sosyologların sorunların çözümüne katkılarının önemi ortaya çıkmaktadır. 'Gezi' etrafında gelişen toplumsal hareketler 'sosyologların' önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Sosyal yardım alanında sosyal inceleme raporları kaleme almak, proje destek programları hazırlamak, danışmanlık ve yönlendirme faaliyetleri yürütmek, hedef kitleyi izlemek sosyologların işidir. Ancak, ne Aile Sosyal Destek Programı – Sosyal Hizmet Merkezleri'nde, ne sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında, ne de diğer kamu kurumlarında sosyoloji mezunlarının istihdamına öncelik verilmektedir. Sosyologların yapması gereken işleri, üniversitelerin diğer bölümlerinin mezunları yapmaktadır.

Bu değerlendirmelere karşılık olarak, her yıl yaklaşık 20 bin sosyoloji mezununa kamuda istihdam sağlamanın güçlüğü yönünde bir gerekçe öne sürülebilir. Ancak bu durum, öğretmenlik ve antropoloji gibi diğer alanlar da gözönüne alındığında, ülkemizdeki eğitim planlamasının yanlışlarından ve personel rejiminin yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Öte yandan, devlet kadrolarına personel alımında subjektif değerlendirmelere açık mülakat gibi yöntemlerden vazgeçilmesi, atamalarda partizanlık yerine liyakatin gözetilmesi, adaylarda travma yaratan ve emek piyasasını bölen atananlar/atanmayanlar ayrımının giderilmesi açısından önemlidir. Belirtilen nedenlerle sosyologların ve diğer atanmayan meslek gruplarının kamu sektörü başta olmak üzere istihdam kaynaklı sorunlarının ve bu sorunların çözüm yollarının tespiti amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz." - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Mehmet Akif Hamzaçebi Binnaz Toprak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title