Haberler

Bakan Eker: Et- Balık Kurumu, Et- Süte Dönüşüyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de hayvancılığın lider ili Burdur'da Et-Balık Kurumu'nun statüsünün Et ve Süt Kurumu olarak değiştirilmesi yönünde Bakanlar Kurulu kararı alındığını açıkladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de hayvancılığın lider ili Burdur'da Et-Balık Kurumu'nun statüsünün Et ve Süt Kurumu olarak değiştirilmesi yönünde Bakanlar Kurulu kararı alındığını açıkladı. Bakan Eker, bu kurumun üretici ve tüketici lehine hem et hem süt açısından dengeleri koruyacağını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de ilk kez hayvancılık yapan köylülerin sorunlarını aktarabilecekleri ve hayvanlarının 24 saat takip edilebildiği Alo Birlik Hattı'nın açılışı izin Burdur'a geldi. Valiliği ziyaretinde Bakan Eker'i Vali Nurettin Yılmaz, Ak Parti Burdur milletvekilleri Bayram Özçelik ve Hasan Hami Yıldırım ile Burdur Belediye Başkanı AK Parti'li Sebahattin Akkaya karşıladı.

Bir kız öğrenci tarafından çiçek takdim edilen Bakan Mehdi Eker, Burdur Valiliği'nde yaptığı açıklamada Burdur'un kültür ırkı hayvancılığı açısından Türkiye'nin en iyi konumunda olduğunu ve kültür ırkı hayvan sayının yüzde 120, süt üretiminin de yüzde 100 arttığını kaydetti.

ALO BİRLİK HATTI

Bakan Eker, Burdur'da kurulan Alo Birlik Hattı'nın Türkiye'deki ilk uygulama merkezi olduğu ve kayıtlı üreticilerin buzağısının doğumundan itibaren izlenmeye alındığı ve bu hat aracılığı ile her türlü sorunun da iletilebildiğini dile getirdi.

MEHMET AKİF'İ UNUTMADI

İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un Burdur milletvekili olduğunu hatırlatan Bakan Eker, veteriner hekim olan Akif'in bu özeliğinin çok iyi bilinmediğini, aşılama, hayvan hastalıkları ile mücadele gibi konulara o dönemlerde bizzat katıldığını söyledi.

Geçen pazartesi günkü Bakanlar Kurulu'na yaptığı sunumla Türkiye'de Et ve Süt Kurumu'nun kuruluşunun kabul edildiğini de açıklayan Bakan Mehdi Eker, şunları söyledi:

"Bugüne kadar Et- Balık Kurumu sadece belirli bölgelerde faaliyetlerini yürütüyordu. Üreticiden belirli bölgelerden canlı hayvanlarını alıp, kombinede işletiyor ve satıyordu. Biz süt piyasasına da müdahale edecek şekilde bir düzenleme getiriyoruz. Yani et ve süt müdahale kuruluşu aslında. Hem eti hem sütü üretici ve tüketici lehine piyasayı dengelemek maksadıyla çeşitli müdahale araçlarını gerektiği zaman devreye koyacağız. Bakanlar Kurulumuza sunumumuzu yaptık, sayın başbakanımız lütfettiler kabul edildi, desteklediler. Bakanlar Kurulu onayladı ve kuruluş süreci başladı. Bakanlar Kurulu kararları hazırlanıyor. Et-Balık Kurumu'nun mevcut statüsü değiştiriliyor. İnşallah kısa sürede devreye girecek."

SÜT VE BESECİLİK ÖDEMELERİ MÜJDESİ

Tarımsal desteklerin devam ettiğini belirten Bakan Eker, yılın ilk iki ayında 1.9 milyar lira ödeme yapıldığını, hayvancılık sektöründe 120 milyon dolar, süt ve besicilikle ilgili de hayvan başına 300 lira, toplamda 200 milyon lirayı aşan ödemelerin de bu ay içinde yapılacağını kaydetti.

YEM BİTKİLERİ DESTEĞİ ARTIRILIYOR

Türkiye'de hayvancılığın en önemli meselelerinden birinin yeteri kadar kaliteli kaba yemin temin edilememesi olduğuna işaret eden Bakan Eker, bu yıl yeni bir düzenlemeyle vasıflı yonca gibi yem bitkilerine ilişkin ödenen destek miktarının artırılacağını söyledi. Hayvancılıkta 200 başa kadar tamamı ödenen desteğin 500 başa çıkartıldığını dile getiren Bakan Eker, bununla birlikte orta ve büyük işletmelerinde bundan daha fazla istifade edebileceklerini kaydetti. - Burdur

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Mehmet Mehdi Eker Türkiye Burdur Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title