Haberler

2018 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Kalkınma Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının bütçeleri görüşülüyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Kalkınma Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının bütçeleri görüşülüyor.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, genç Cumhuriyetin ulusal bir program yaptığını, bunu da Lozan'da kendisine dayatılan kapitülasyonlara, Osmanlı'nın borçlarına rağmen ve bazı ülkelerle ihtilafların yaşandığı bir dönemde gerçekleştirildiğini belirtti.

Son günlerde yaşanan olayların, mali disiplin sağlanacağına ilişkin sözlerin tam tersinin yapıldığını ortaya koyduğunu savunan Temizel, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Torba Tasarı'da ise 37 milyar dolarlık ek bir borçlanma yetkisi verilmesinin talep edildiğini anımsattı.

Temizel, "Eğer mali disiplini koruyorsanız, aşağıdaki o kanunu bir kez daha gözden geçirmeniz lazım." diye konuştu.

Mali disiplin konusunda çok ciddi endişelerinin bulunduğunu anlatan Temizel, özel hesap uygulaması sonucu aktarılan tutarlarla ilgili Meclisin hesap soramadığını kaydetti.

Temizel, "Özel hesaplarla ilgili olarak devletin yıllardan beri yaptığı bir denetim yoktur. Sorunlar halının altında kabardı. Bunlar er geç denetlenecek, zamanaşımı gibi bir şey söz konusu olamaz." değerlendirmesinde bulundu.

Özellikle bölge kalkınma idaresi başkanlıkları ve kalkınma ajanslarının mali disiplin açısından denetim dışında kaldığına işaret eden Temizel, bu durumun değiştirilmesi gerektiğini bildirdi.

"Kimi kalkındırıyorsunuz?"

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan adalet ve kalkınma kavramlarına uygun davranılmasını, adaletli bir kalkınma yapılmasını beklediklerini ancak son zamanlarda buna uygun davranılmadığını öne sürdü.

Kalkınmanın emekle olabileceğini anlatan Paylan, "Kalkınma dediğimiz iş gücüdür, emektir, iş güvenliğidir." dedi.

"Siz kimi kalkındırıyorsunuz?" sorusunu yönelten Paylan, AK Parti iktidarı döneminde belli bir küçük zümrenin kalkındırıldığını iddia etti.

Kalkınmada bölgesel eşitsizliklerin de devam ettiğini belirten Paylan, eşitsizliği gidermenin yolunun ise o bölgelere pozitif ayrımcılık uygulamak olduğunu kaydetti.

Paylan, TÜİK'in bütün dünyaya güven veren, özerk bir kuruluş olmasını istediklerini vurguladı.

MHP Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya ise Türkiye'nin terörle yoğun şekilde mücadele ettiğini anımsatarak, "Öncelikle kalkınmanın da adaletin de sağlanabilmesi için terörle mücadelede başarı gösterilmesi gerekir. Başta PKK, FETÖ olmak üzere bilimum terör örgütlerinden Türkiye artık kendini kurtarmalı, bu işin kökünü kazımalı." diye konuştu.

Kaynak: AA / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Zekeriya Temizel Lozan İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title