Haberler

2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, "İnsan hayatının üzerinde hiçbir değer kabul edilemez. Her yıl bütçe görüşmeleri mümkündür ama giden insanların geri gelmesi mümkün değildir.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, "İnsan hayatının üzerinde hiçbir değer kabul edilemez. Her yıl bütçe görüşmeleri mümkündür ama giden insanların geri gelmesi mümkün değildir." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Sağlık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji ile Avrupa Birliği Bakanlıklarının 2017 yılı bütçe görüşmeleri devam ediyor.

HDP Grubu adına söz alan Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım, sağlık çalışanlarının emekli maaşların çok düşük olduğunu ifade ederek, sağlık alanında taşeronlaştırmaya, güvencesiz istihdama, esnek çalışmaya son verilmesi gerektiğini belirtti.

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, HDP teşkilatlarına yönelik saldırılar düzenlendiğini, etnik, şiddet, nefret temelli bir suç işlendiğini öne sürdü.

Bunun üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Türkiye'de şiddeti terör örgütünün uyguladığını söyledi. Terörün, etnik ırkçılık ve düşmanlığı yayma politikası yürüttüğünü belirten Bostancı, barış, kardeşlik söylemlerinin amaca ulaşma adına araç olarak kullanıldığını ifade etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, görüşmelerin konunun dışına çıktığını vurgulayarak, "Bugünkü görüşmemiz bakanlıkların bütçeleri, Kürt sorunu değil. Üç bakanlığın bütçesini konuşuyoruz, arkadaşlarımız lütfen gündemin içinde kalsınlar." uyarısında bulundu.

TBMM Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi de bütçe görüşmelerinde hükümet programlarının konuşulduğunu, bu açıdan görüşmelerin bütçe dışında olmadığını bildirdi.

CHP ile HDP arasında tartışma

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, AK Parti ile akan kanın durması, şiddetin, ölümlerin önlenmesi için görüşmeler yaptıklarını, bugün olsa yine aynı görüşmeleri yapacaklarını ifade etti. Yıldırım, CHP'nin de Külliye'de, Yenikapı mitinginde AK Parti ile bir arada yer aldığını belirtti.

Sataşmadan söz alan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Yıldırım'a, "Başbakan Gezi'ye 'darbe' derken, sizin eş genel başkanlarınız da 'darbe' dedi. Diyarbakır'da Başbakanı nasıl karşıladığınızı unutmadık. Biz saraya gittiğimizde 'Niye HDP yok?' dedik ama siz Dolmabahçe Sarayı'nda Başbakanla görüşürken 'Niye CHP yok?' demediniz." karşılığını verdi.

Bunların üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "14 yıldan bu yana bu ülkeyi yöneten ve ülkeyi yönetme hakkını halktan alan birine karşı saygı ve dikkat, halka saygı ve dikkattir. 'Cumhurbaşkanını ve başbakanı karşıladınız' diye buradan ayıplayıcı bir ifade çıkartmak çok ayıp bir davranıştır. Burada kardeşlikten, barıştan bahsedeceğiz ama herhangi bir parti uzlaşma yönünde bir hamle yaptığında bunu ayıplayan bir dil geliştireceğiz, bu tutarsızlıktır." diye konuştu.

"Saldırıları kınıyorum"

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, İstanbul'daki terör saldırısına değinerek, hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralananlara da acil şifalar dileyerek, "İnsanlara yapılan tüm saldırıları kınıyorum." dedi.

Türkiye'de oluk oluk kan akarken bütçe görüşmelerini çok manasız ve gereksiz bulduğuna değinen Aslan, "İnsan hayatının üzerinde hiçbir değer kabul edilemez. Her yıl bütçe görüşmeleri mümkündür ama giden insanların geri gelmesi mümkün değildir. Bu kanı durduracak çalışmalara yönelmeliyiz. Maalesef akan kanın durdurulmasının hesabını yapmıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Parlamentonun toplumu temsil ettiğine işaret eden Aslan, "Bizim sözel duaya değil, fiili duaya ihtiyacımız vardır. Eğer irademiz doğrultusunda hareket edersek bu akan kanı durdurabiliriz." diye konuştu.

Geçmişteki hizmetlerinden dolayı Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı tebrik eden Aslan, ancak son 1,5 yıldır özellikle doğu illerinde çok ihmallerin olduğunu öne sürdü.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da HDP'ye düzenlenen operasyonları hatırlatarak, bunun çözüm olmadığını, bu durumun şiddeti daha da artıracağını ifade etti.

Bunun üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, AK Parti olarak Türkiye'ye hep güzellikler getirdiklerini, şiddetten, kırmaktan yana bir tavır sergilemediklerini bildirdi.

"HDP'ye yönelik operasyonlar yapılıyor, bu şiddeti artıracaktır" ifadeleri ile karşı karşıya kaldıklarına dikkati çeken Muş, "Siz kimi tehdit edyorsunuz, ne demek istiyorsunuz? Daha fazla bomba mı patlatacak PKK? Böyle bir ifade olabilir mi? Herkes hukuk kuralları çerçevesinde kalmak durumundadır." dedi.

Muş, tehdit dilini kabul etmediklerini vurguladı.

Kaynak: AA / Politika

Mehmet Ali Aslan Behçet Yıldırım AK Parti Batman Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title