Haberler

2014 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

BDP'li Dora, özgürlüğün sadece insanların değil, tüm ekosistemin hakkı olduğunu belirtti BDP'li Gür: "Ne yazıktır ki Kürtlere komşu olmak yerine El Kaide ile komşu olmayı yeğleyen bir AKP dış politikası var"

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora,  özgürlüğün sadece insanların değil, göller, ırmaklar, ağaçlar, tüm ekosistemin hakkı olduğunu belirterek, "İnsan, bu ekosistemin sadece bir parçası. Yani dünyanın sahibi değil, kiracısıdır" dedi.

BDP Grubu, TBMM Genel Kurulu'nda ele alınan, Milli Eğitim, Dışişleri, Çevre ve Şehircilik bakanlıklarının 2014 yılı bütçeleri üzerinde görüşlerini dile getirdi.

Dışleri Bakanlığı bütçesi üzerinde söz alan BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, bugün Cumhuriyet tarihinin en istikrarsız Ortadoğu'sunda bulunduklarını, bu istikrarsızlıkta Türkiye'nin ve izlenen yanlış dış politikaların büyük  payı olduğunu ileri sürdü.

Gür, "Ne yazıktır ki Kürtlere komşu olmak yerine El Kaide ile komşu olmayı yeğleyen bir AKP dış politikası vardır bugün. Suriye ile olan yaklaşık 940 kilometrelik sınırlarının büyük bir kısmını radikal grupların denetimine vermesi, onlara lojistik destek, kamp, silah sağlaması ve bunların bir bumerang gibi Türkiye'ye dönmesi hiç de şaşılacak bir durum değildir" diye konuştu.

Suriye krizi nedeniyle 70'in üzerinde yurttaşın yaşamını yitirdiğini belirten Gür, Suriye ile sınır illerin ve Türkiye'nin ekonomik kayıplarının olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, bölge devletleriyle ilişkilerinde ağabeylik rolünden vazgeçmesi gerektiğini ifade eden Gür, Türkiye'nin bu politikalarıyla bölgenin ne ağabeyi ne ağası ne de bölgesel güç ve bölge devleti olabileceğini savundu. Gür,  Türkiye'nin, bölge devletleriyle demokratik ilişkilerle, içeride kendi iç sorunlarını çözerek bölgede güç olabileceğini belirterek, "Bu politikalarla bölge gücü olmasının imkanı yoktur" dedi.

Çözüm sürecinin müzakare sürecine evrilmesinin Türkiye'ye kazandıracağını ifade eden Gür, Türkiye'nin, sağladığı iç barış ve demokrasiyle Ortadoğu'da rol model olacağını söyledi. Gür, Türkiye'nin Kürtleri ile barışmasıyla hem kendi bölgesinde hem de dünyada güç olacağını savundu.

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, özgürlüğün sadece insanların hakkı değil, göller, ırmaklar, ağaçların, tüm ekosistemin hakkı olduğunu belirtti. İnsanın, bu ekosistemin sadece bir parçası olduğunu dile getiren Dora, "Yani dünyanın sahibi değil, kiracısıdır, komşularıyla hava, toprak, canlılarıyla iyi geçinmek zorundadır" dedi.

BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ismine işaret ederek, "Neden Milli Eğitim Bakanlığı da eğitim bakanlığı, demokratik eğitim bakanlığı değil?" diye sordu. Aksoy, bunun bu başlı başına sorun olduğunu savundu.

Aksoy, eğitime ayrılan bütçenin geçen yıla göre yüzde 17'lik artış göstermesinin nedeninin 4 artı 4 artı 4 sisteminin sorunları olduğunu öne sürdü.

Bütçe üzerinde görüşmeler devam ediyor. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Erol Dora Nazmi Gür Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title