Haberler

Pazara inmeden alıcı bulan Osmanlı çileğinde rekolte artışı

Güncelleme:

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yetiştirilen, pembe rengi, aroması ve kokusuyla eşsiz özelliğe sahip Osmanlı çileği, ilk ürünlerini vermeye başladı.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yetiştirilen, pembe rengi, aroması ve kokusuyla eşsiz özelliğe sahip Osmanlı çileği, ilk ürünlerini vermeye başladı.

Mayıs ayının ikinci haftasından itibaren sabahın erken saatlerinde büyük özenle toplanan Osmanlı çileği, kozmetikten gıdaya pek çok sektörden talep görüyor.

Yöredeki kestane toprağında yerli kara çilekle etkileşime girerek özgün çeşit olarak ünlenen Osmanlı çileği, tadı ve aromasıyla öne çıkıyor.

Kilogramı 35-40 liradan satışa sunulan çileğe yurt içi ve yurt dışından yoğun talep geliyor.

- "Osmanlı çileği bu bölge için çok önemli bir değer"

Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı çileğine yurt içi ve yurt dışından gelen talebi karşılayamamanın üzüntüsünü yıllardır yaşadıklarını ancak son dönemde üretim kapasitesinin arttığını söyledi.

Osmanlı çileğini ülke ekonomisine yeniden kazandırabilmek için harekete geçtiklerini anlatan Çetinkaya, "Osmanlı çileği bu bölge için çok önemli bir değer. Bu değeri yıllardır hak ettiği yerin üzerine taşımak için gayret sarf ediyoruz. Bu yıl Osmanlı çileği yok olma trendini bitirdi. Durağanlık dönemini geçerek üretim seviyesinin yükselme aşamasına geldik. Geçen yıl ortaya koyduğumuz rekolte miktarının bu yıl yükselmekte olduğunu görüyoruz." diye konuştu.

Çetinkaya, fide üretimine yönelik çalışmaların devam ettiğini, bu doğrultuda farklı metotlar deneyerek fide üretim kapasitesini artırdıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Değişik yöntemlerde fide üretiyoruz. Yine talep eden üreticilerimize bunları da sağlıyoruz. Fide üretimi olmasaydı bu rekolte artışı da olmayacaktı. Kurum ve kuruluşlarımız var, sağ olsunlar duyarlılık gösteriyorlar. Yeni bir proje alanı oluşturmanın çalışması içerisindeyiz. Mevcut üretim alanımız 5,5 dönümdü. Şimdi yeni 10 dönümlük bir alan bulduk. Orayı da üretim alanına dönüştürmeye çalışıyoruz."

İlçedeki kurum ve kuruluşların desteğiyle Kocaali Mahallesi'nde kurulan Osmanlı Çileği Fide Üretim Merkezi'nin yakınındaki 1,5 dönümlük arazide üretilen ve ilk ürünlerini veren çileğin pazara inmeden alıcısına ulaşmaya başladığını aktaran Çetinkaya, "Osmanlı çileğinin pazarlanması konusunda bugüne kadar bir sorun yaşamadık. Mevcut üretilen Osmanlı çileği satılmış durumda. Böyle onlarca tarlamız, dönüm alanlarımız olsa yine bu doğrudan müşterisine satılabilecek. Geçen yıl ilçemizde 1,5 tona yakın osmanlığı çileği üretildi. Osmanlı çileği bu yıl iklim şartlarının dalgalı olmasına rağmen 500 kilogram daha artarak 2 tona yükselme trendini sürdürmektedir." ifadelerini kullandı.

Çetinkaya, her yıl çilek üreticileri arasında gerçekleştirilen, "En güzel Osmanlı Çileği, "Osmanlı Çilekli Pasta" ve "Osmanlı Çileği Üreticileri Bilgi Yarışması" etkinliklerinin bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle gerçekleştirilemeyeceğini bildirdi.

Öte yandan Ereğli Kaymakamlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Erdemir ve Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneğinin ortaklaşa gerçekleştirdiği proje kapsamında, Kocaali Mahallesi'nde kurulan Osmanlı Çileği Fide Üretim Merkezi, fidelerin herhangi bir zarar görmemesi için kameralarla takip ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Zonguldak Çetinkaya Osmanlı Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

22 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 22 Nisan Pazartesi burç yorumları nedir? 23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title