Haberler

Osmanlı'nın Son Terzisi Urfa'da Ortaya Çıktı

Güncelleme:

Geçtiğimiz çarşamba günü Şehr-i Medeniyet Şanlıurfa Kültür Projesi kapsamında hazırlanan defile, Haleplibahçe bölgesi arkeolojik kazılarında gün yüzüne çıkarılan 1700 yıllık mozaiklerden ilham alınarak hazırlandı. Geçmişten günümüze Urfa yöresinin motifleri ile hazırlanan koleksiyon büyük beğeni aldı.

KUMAŞLA TARİHİN BULUŞMASI

Şanlıurfa'da bulunan ve arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan Haleplibahçe mozaiklerinin özel bir baskı tekniği ile işlenmesi sonucunda dokunan kumaşlarla hazırlanan kıyafetler tam not aldı. Aslına uygun olarak şekillendirilip dokunan mozaik baskılı kumaşların yanı sıra yüzyıllardır Urfa yöresinde kullanılan ve halende geleneksel Urfa çarşılarında bulunabilen kumaşlar da tasarım kıyafetler için Urfa'dan alınıp İstanbul'da hazırlandı ve izleyicilerin beğenisine sunuldu. Kumaşlarla dikilen özel tasarım kıyafetlerin modern formlarla da harmanlanıp günümüze taşınması, izleyenleri geçmişe bir yolculuğa çıkardı. Ayrıca; Kraliçe Hippolite birebir kıyafetleriyle, takılarıyla ve makyajıyla canlandırıldı.

KOLEKSİYON BÜYÜLEDİ

Defilenin son on parçalık bölümünde özellikle Osmanlı döneminde Şanlıurfa'da giyilen sokak, ev ve kına-düğün kıyafetlerinden esinlenilerek yeniden tasarlanıp günümüze uyarlanan Osmanlı dönemi koleksiyonu tanıtıldı. Altın sırma ile işlenen kırmızı gelinlik ise defileye damgasını vuran parçalardan biri oldu.

SON OSMANLI TERZİSİ URFA'DA ORTAYA ÇIKTI

Osmanlı Hanedanlığına yüzyıllarca terzilik yapan Karakapıcı asilesinin son terzisi Urfa'da ortaya çıktı. Şehr-i Medeniyet defilesine danışmanlık yapan Sezai Karakapıcı, 6 kuşaktır terzilik yaptığını ve soylarının Fatih Sultan Mehmed dönemine dayandığını söyledi. Sezai Karakapıcı, ''Terzilik alanında sarayın güvenini kazanan bir aile olduk. Karakapıcı ailesi yaklaşık 400 yıl önce öşür (vergi) toplamak için İstanbul'dan Şanlıurfa'ya yerleşti. Dedelerimiz Şanlıurfa'da topladıkları vergiyi saraya gönderiyordu. Sarayın en güvenilir ailesi bizdik.

Osmanlı İmparatorluğu'nun bütün izlerini hem taşıyor, hem benimsiyorum. Halen nereli olduğumu soranlara gururlanarak Osmanlıyım derim. Çünkü ben Osmanlı kültürü ile yaşayan ve o kültürle ölmek isteyen bir aileye mensubum. Şanlıurfa'dan İstanbul'a ziyarete geldiğim zaman torunlarım ve çocuklarıma sarayları, türbeleri ve camileri gezdirip, Osmanlı kültürünü anlatmaya çalışıyorum. Dedelerimiz şanlı atalarımıza hizmet etme şerefinde bulunmuşlardır. Ben de kültürümüzün ana mimarı olan medeniyetler şehri Şehr-i Medeniyet Şanlıurfa Kültür Projesi kapsamında bugüne kadar tecrübe edindiğim tüm bilgileri aktardım. Ben dikim olarak Osmanlı'nın giyim tarzını benimsemiş bir terziyim. Umarım bu projede, bir nebze de olsa atalarımıza hizmet etme ve bunları sergileme şansına sahip olurum.' dedi

Haber: Behiye Teymur

Kaynak: Haberler.com / Yerel

Güzellik Yerel Moda Haberler

Bakmadan Geçme

Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title