Haberler

Onlar 'Artvin'in İsimsiz Kahramanları'

Onlar 'Artvin'in İsimsiz Kahramanları'

ARTVİN - Kurtuluş mücadelesinde önemli rol oynayan, Artvin Merkez'e bağlı Satıbudak Köyü'nde bulunan isimsiz şehitlerin kabirleri ziyaretçilerini bekliyor.

1. Dünya Savaşı sonuna kadar süren Rus işgalinde, yerli halk teşkilat-ı mahsüsa çerçevesinde teşkilatlandı ve Ruslara karşı zaman zaman direnişe geçti. 1914 Kasımında Halit Paşa idaresindeki, adını Melo (Sarıbudak) köyünden alan Melo Sınır Taburu şehir ve çevresindeki Rus birliklerini bozguna uğrattı ve bunun üzerine Ruslar Artvin'i terk etmek mecburiyetinde kaldılar.

Artvin Merkez'e 60 kilometredeki Melo yani Sarıbudak Köyü'nde bulunan şehitlikte tespit edilebilen 9 mezar bulunmakta, fakat 9 mezarda da hangi kahramanın olduğu belli olmadığından mezarlıklarda isim bulunmuyor. Bu yüzden herkes onları 'Artvin'in İsimsiz Kahramanları' olarak adlandırıyor.

1997 yılında 211'nci Hudut Alay Komutanlığı tarafından gerekli bakım ve onarımı yapılan Şehit Mezarlarının bugünlerde Artvin Turizm Rehberinde yer alması da bekleniyor. Böylelikle 'Artvin'in İsimsiz Kahramanları' turizme de açılmış olacak.

Artvin Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Yazan, Melo'nun kahraman bir köy olduğunu dile getirerek "Kurtuluş savaşında Doğu Cephesi komutanı Halit Paşanın karargahı burada. Burada çete savaşları yapılıyor. Burada 9 tane şehidimiz var ve bunlar bilinen şehitlerimiz ama bunu her tarafa duyuramadık. Çanakkale'ye gidiyoruz şehitlerimizi ziyarete buraya da insanların gelip şehitlerimize dua etmelerini istiyoruz. Burasını biraz daha geliştirmek istiyoruz. Sayın Artvin Valimizden, Alay Komutanımızdan yardım istiyoruz. Bizde elimizden gelen yardımı yapıyoruz. Melo tarihi ve kahraman bir köydür" dedi.

Sarıbudak köyü muhtarı İrfan Beken ise çok önceleri şehitlerin isimlerinin yazılı olduğunu fakat zamanla bakımsızlıktan deforme olduğunu ifade ederek "İsimsiz şehitlerimiz. Burası Kurtuluş savaşında ki paşamız Halit Paşa'nın karargahı olarak kullanılmış. Bu mezarlarda daha öncelerinde isimleri kazılıymış fakat kimse sahip çıkmayınca isimler silinmiş okunmayacak duruma gelmiş. 1997 yılında Alay komutanlığı Şehitlik olarak bakımını yaptı ama yine de eksikliklerimiz var. Buranın alt yapısı yolu ve tanıtımı yapılması gerekiyor. Tarihi olarak o zaman ki şartlarında çok büyük fedakarlıkları emekleri olan o insanları Allah nur içinde yatırsın. Buranın eksiklikleri giderilip tanıtımı yapılırsa bizden sonrakilere daha iyi nesil bırakmış oluruz" şeklinde konuştu.

(HFD-EK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Artvin Merkez Genel Haberler

Bakmadan Geçme

Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
title