Haberler

Omurga kırıkları neden olur?

ilandır
Güncelleme:

Omurga kırıklarında erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çeken Beyin, Sinir ve Omurga Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Suat Canbay omurgada oluşan bu kırıkların omuriliğin zedelenmesine yol açıp, felç olma riskini arttırdığını belirtiyor.

Omurga kırıkları neden olur?

Omurgadaki yaralanmalar, yumuşak dokuda meydana gelen hafif bir travmadan, omurilik yaralanması ve omurga kırıklarına kadar farklı boyutta oluşabilir. Omurgada meydana gelen kırıklar, genelde yüksek enerjili travmalar sonrasında oluşur. Yüksek bir yerden düşme, spor kazaları, ateşli silahla yaralanmalar ve trafik kazaları başlıca nedenleri arasında yer alır. Bu nedenler dışında omurgasında tümör olanlarda ve osteoporoz rahatsızlığı olan ileri yaştaki hastalarda, hafif travmalaala bile omurga kırıkları oluşabilir.

Omurgada meydana gelen kırıkların %85'i genelde 18 ile 25 yaş aralığında bulunan gençlerde, %15'lik kısmı ise oluşan tümörlere ve kemiklerdeki zayıflamaya bağlı olarak ilerleyen yaşlarda ortaya çıkar. Omurga kırılması kadınlara nazaran erkeklerde daha çok görülür.

Omurga kırıklarında uygulanan tedavi yöntemleri

Omurga yaralanmaları ya da kırıklarında uygulanan tedavi şekli, oluşan travmanın durumu dikkate alınarak değişiklik gösterebilir. Omurilikte hasar olup olmaması ve yaralanmanın tipine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanır.

Omurgadaki yaralanma eğer bir kırığa yol açmış, omurilikte hasar oluşturma riski taşıyor ise, böyle bir durumda cerrahi yöntem ile tedavi tercih edilir. Bu yöntemde omurların yeniden eski sağlamlığına kavuşması için genelde arka kısımdan uygulanabilen çubuk ve vidalarla tedavisi sağlanır. Bu çubuklar, uygun hastalarda kapalı yöntemlerle de yerleştirilebilir. Buna bağlı olarak da, hastanede kalma süresinde ve ameliyat sonrası oluşan ağrıda azalma olur.

Eğer yaralanma veya sinir hasarı riski taşıyorsa, ameliyat esnasında dekompresyon adı verilen rahatlatma işlemi de uygulanır.

Vertebroplasti : Omurun içerisine kemik çimentosunun gönderilmesiyle ağrı giderilmeye çalışılırken oluşan çökmenin de ilerlemesi engellenir.

Kifoplasti : Kemik çimentosu uygulanmadan önce balon yardımıyla omurdaki çökme düzeltilir.

Vertebroplasti ya da kifoplasti yöntemi, osteoropoz sonucu oluşan çökme kırıklarının tedavisinde tercih edilir. Bu iki yöntem, kapalı olarak skopi adı verilen radyolojik görüntüleme ile uygulanır.

Advertorial Haberler Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
title