Haberler

Okumaya Geldiği Tiflis'te Gürcüce Tiyatro Oyunu Yönetiyor

Gürcistan'da Tiflis Şota Rustavelli Tiyatro ve Film Üniversitesinde doktora yapan Gamze Tanrıvermiş, Gürcüce bir tiyatro oyununun yönetmenliğini yapıyor.

DAVİT KACHKACHİSHVİLİ - Gürcistan'da Tiflis Şota Rustavelli Tiyatro ve Film Üniversitesinde doktora yapan Gamze Tanrıvermiş, Gürcüce bir tiyatro oyununun yönetmenliğini yapıyor.

Daha önce Istanbul'da devlet tiyatrolarında çalışan, kariyerine yönetmenlik alanında devam etmeye karar verip Tiflis'e gelen Tanrıvermiş, Gürcüce bir tiyatro oyununu yöneten ilk Türk olarak ülke tarihine geçti.

AA muhabirine konuşan Tanrıvermiş, Türkiye'de yüksek lisans yaptıktan sonra doktora için ünlü tiyatro yönetmeni Zurab Sikharulidze'nin desteğiyle Tiflis'e geçtiğini söyledi.

Doktorasını Tiflis Şota Rustaveli Tiyatro ve Film Üniversitesinde yönetmenlik alanında yaptığını kaydeden Tanrıvermiş, bitirme projesi kapsamında Samuel Beckett'in 'Mutlu Günler' oyununu sahnelediğini dile getirdi.

Tanrıvermiş, projenin birçok açıdan ilkleri barındırdığını belirterek, "Burada tiyatro yönetmenliğinde doktora düzeyinde eğitim alan ilk Türk'üm, bu anlamda da projem çok önemli. Çünkü Türk ve Gürcü sanatçıların ortak çalışması olacak. Ayrıca, proje, burada tiyatro alanında eğitim alan bir Türk tarafından gerçekleştirilmiş olması açısından da bir ilk olma özelliğini taşıyor." dedi.

Oyununun prömiyerinin ilerleyen günlerde yapılacağını kaydeden Tanrıvermiş, kendisinin projedeki tek Türk olduğunu dile getirdi.

Tanrıvermiş, geçen yıl hayatını kaybeden Gürcü yönetmen Zurab Sikharulidze'nin projeye verdiği destek için mutlu olduğunu ifade ederek Gürcistan'da bu tip projelere devam edeceğini belirtti.

Projeye 2 yıl önce başladığını ancak maddi zorluklar yaşadığını aktaran Tanrıvermiş, bu süreçte kendisine Gürcü ve Türk İş Adamları Derneği (GÜRTİAD) ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Tiflis ofisinin destek olduğunu anlattı.

Tanrıvermiş, maddi ve manevi destekleri için GÜRTİAD ve MÜSİAD'a teşekkürler ederek şöyle konuştu:

"Aslında bu projeyi Türkiye'de de gerçekleştirebilirdim ama Türk-Gürcü ortak kültür ve sanatına katkı sağlamayı amaçladığım için bu şekilde bir ortak çalışma olarak tasarladım ve bundan gerçekten büyük mutluluk duyuyorum. Zaten Gürcülerle kültürel alanda çok ortaklığımız var."

"Bu iş bir gelenek hale getirilmeli"

AA muhabirine konuşan Tiflis Şota Rustaveli Tiyatro ve Film Üniversitesi Dram Fakültesi Dekanı Pr. Dr Giorgi Şalutaşvili de Tanrıvermiş'in başlattığı projeden mutluluk duyduğunun altını çizerek "Gamze'nin sahnelemek istediği piyes çok zor bir oyunudur aslında. Ayrıca Gürcistan'da bir Türkiye vatandaşının Gürcü dilinde sahnelediği bir ilk piyes olacak bu." diye konuştu.

Benzer projelerin Türkiye ile Gürcistan arasındaki kültürel ilişkilerin güçlendirilmesine katkıda bulunacağını dile getiren Şalutaşvili, "Benzer projeler ükeler arasındaki ilişkiler için son derece önemli. Bu iş bir gelenek hale getirilmeli, çok güzel bir çalışmanın temeli atılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Samuel Beckett Gürcistan İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title