Haberler

Oks Sınav Sistemi Cuma Günü Netleşiyor

Çelik, Bakanlık Binasında Düzenlenen Eğitim Binalarının Depreme Karşı Güçlendirilmesi Çalışmasına Yönelik Toplantının Ardından, Basın Mensuplarının Sorularını Yanıtladı.

Çelik, bakanlık binasında düzenlenen eğitim binalarının depreme karşı güçlendirilmesi çalışmasına yönelik toplantının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, “Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliği”nde subjektifliğin söz konusu olmadığını belirterek, “Kadrolaşmanın k'sı bile yok bu yönetmelikte” dedi.

Çelik, bakanlık binasında düzenlenen eğitim binalarının depreme karşı güçlendirilmesi çalışmasına yönelik toplantının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, eğitim sendikalarının yönetmeliğin bazı maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması yönünde dava açtıklarını hatırlatarak, “yeniden gözden geçirecek misiniz?” sorusu üzerine Çelik, yönetmeliğin zaten çeşitli çevrelerin görüşleri dikkate alınarak hazırlandığını söyledi. Çelik, yönetmelikle gelen liyakat ve kariyer ölçütlerinin iddia edildiği gibi subjektiflik içermediğini belirtti.

Yönetici belirlemede sınav yönteminin her zaman doğru sonuç vermediğini ifade eden Çelik, bir adayın mevzuat konusunda yeterli bilgiye sahip olmasının ve bunu kağıt üzerinde ortaya koyabilmesinin iyi bir yönetici olabileceği anlamı taşımadığını söyledi. Söz konusu atamaların merkezden yapılmadığını da belirten Çelik, şöyle konuştu:

“Bu, Türkiye merkeziyetçi bir yönetime alıştığı için garip geliyor. Burada subjektiflik kesinlikle söz konusu değil. Kadrolaşmanın k'sı bile yok burada. Demokrasilerde sizin icraatınızı beğenenler de olur, beğenmeyenler de. Diyelim ki, bundan vazgeçtik, sendikalara 'yönetmeliği siz hazırlayın' dedik. Hepsi birbirine taban tabana zıt yönetmelikler hazırlar. Bu açıdan mühim olan, objektif kriterlerin herkes için geçerli olmasıdır.”

Çelik, yönetmeliğe konu atamaların büyük bölümünün taşra teşkilatlarında olduğunu da söyledi.

AKSARAY'DAKİ TRAFİK KAZASI

Çelik, gazetecilerin aralarında Zafer İlköğretim Okulu öğrenci, öğretmen ve velilerinin de bulunduğu 33 kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı Aksaray'daki trafik kazasıyla ilgili sorularını da yanıtladı.

Kazada vefat edenlerden 7'sinin öğrenci olduğunu, bunlardan 4'ünün Zafer İlköğretim Okulu'na 3'ünün ise liseye devam ettiğini belirten Çelik, 21 veli, 1 öğretmen, 2 bebek ile 2 aracın sürücülerinin hayatlarını kaybettiklerini hatırlattı.

Çelik, bakanlık müfettişlerinin olayla ilgili incelemelerinin sürdüğünü kaydederek, incelemelerin tamamlanmasının ardından kamuoyuna bilgi verileceğini söyledi.

Kazanın, bir okul gezisi sırasında meydana gelmesinin üzücü olduğunu ifade eden Çelik, ancak okul gezilerinin eğitimin önemli bir parçası olduğunu ve yasaklanmalarının söz konusu olmadığını bildirdi. Bugün bazı gazetelere yer alan okul gezilerine ilişkin haberleri de değerlendiren Çelik, Sakarya Valiliği'nin yakın bir tarihte gerçekleşecek olan gezileri, tedbirlerin yeniden gözden geçirilmesi amacıyla durdurduğunu, ancak yasaklamanın söz konusu olmadığını dile getirdi.

Çelik, okul gezilerinde kullanılacak araçların niteliklerinin belirlenmiş olduğunu ve 4 yaşından büyük araçların kullanılamayacağı şartının bulunduğunu hatırlatarak, “Bu olayda, anlaşma yapılan otobüsle sefere konulan otobüs tamamen farklıdır. Taşımayı yapan firmanın kusuru vardır, bu kusuru görmezlikten gelenlerin kusuru vardır” diye konuştu.

Milli Eğitim, Ulaştırma ve İçişleri Bakanlıklarının müsteşar düzeyinde bir araya gelerek okul gezileri ve alınması gereken önlemler konusunda toplantı yapacaklarını belirten Çelik, “Geziler devam edecek ama tedbirler daha da artırılacak” dedi. Çelik ayrıca konuyu tekrar gündeme getirecek bir genelge de yayınlayacaklarını söyledi.

ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ MODELİ

Bakan Çelik, ortaöğretime geçiş modeline yönelik sorular üzerine de gerçek ve tüzel kişilerden yeni model hakkında görüşler aldıklarını kaydetti.

Gelen görüşleri, Cuma günü kendisinin başkanlığında düzenlenecek bir toplantıda bakanlık bürokratlarıyla değerlendireceklerini ifade eden Çelik, toplantı sonrasında ortaöğretime geçiş modelinin kesin olarak belirleneceğini ve düzenlenecek basın toplantısıyla açıklanacağını bildirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Eğitim

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title