Haberler

Oks Puanları Sil Baştan Hesaplanmalı

Bu Yıl Diploma Notunun Puana Etkisi 10-15 Puan Civarında, O Bile Ortalığı Karıştırdı; Gelecek Yıl Okul Notlarından Gelecek 150 Puan Bakan Devirir.

Bu yıl diploma notunun puana etkisi 10-15 puan civarında, o bile ortalığı karıştırdı; gelecek yıl okul notlarından gelecek 150 puan bakan devirir.

Ortalık OKS puan hesaplamaları nedeniyle toz duman. Veliler bu sınava güvenini yitirdi. Gittiğim her dershaneden, okuldan ve karşılaştığım her veliden şikayet duyuyorum. 

 

Sınav şampiyonlarının çıktığı dershanelerde, şimdi puan hesaplamaları da dahil bir çok konuda dedikodu dolaşıyor. Öğrencileri iyi puan alsın diye bazı okullarda notların şişirildiği söylentileri almış başını gidiyor.

Bir okulda notların şişirmesine yabancı öğretmenler tepki gösterince, velilerin çocuklarını alıp başka okullara gittiği söyleniyor. Çocuğun gerçek durumunu gösteren karneyi eve, puanının kötü etkilenmemesi için şişirilmiş notların bulunduğu belgeyi Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderen okulların bile var olduğunu duydum.

Bu manzarayı ben yıllar önce yine görmüştüm. Süper liseler ilk ortaya çıktığında okullar önce şaşkınlık yaşadı. Bu liseler Anadolu Liseleri’ne alternatif olarak açılmıştı. Sözüm ona yabancı dil öğreteceklerdi. Adları da resmi olarak zaten Yabancı Dil Ağırlıklı Liseler’di. Anadolu Liseleri gibi sınavla değil, diploma notu ile öğrenci aldılar. Ne oldu? Bu okullara genellikle taşradaki ilköğretim okullarından öğrenciler geldi. Nasıl oldu? Nasıl olacak, taşradaki öğretmenlerin bir çoğu notları şişirerek verdiler. Bir anda süper liselere diploma notu 5 olan yüzlerce çocuk yerleşti. Taşra dediğime bakmayın İstanbul’da böyle hareket eden sayısız okul oldu. Birçok çocuk gerçekte hak etmediği notlarla girdiği süper liseyi zar zor bitirdi. Adam gibi not veren öğretmenlerin öğrencileri ise Anadolu Liseleri sınavında terlediler, sınavda başarısız olanlar klasik liselere gittiler.

Şimdi söyleyin bana bugünkü tablonun, bu anlattığımdan farkı ne?

Hadi diyelim ki bütün bunlar dedikodu! Böyle olsa bile okullara, öğretmenlere yönelik bu tür lafların çıkması devlete, kurumlara güveni zedeler.

Bu yıl diploma notunun puana etkisi, 10-15 puan civarında. Gelecek yıl Seviye Belirleme Sınavı’nda sadece okul notlarından gelecek 150 puanın nasıl fırtınalar koparacağını siz hesaplayın.

Şu anda kimsenin kimseye güveni yok. Veliler, diploma notlarını hesaplayan okul yöneticilerine şüphe ile bakıyor, hafiye gibi araştırıp bir yanlışlık varsa ortaya çıkarmaya çalışıyor. Okul notu, sınav puanı doğru bile hesaplanmış olsa içindeki o rahatsız edici kuşkuyla yaşıyor.

Bilindiği gibi geçtiğimiz yıllarda okul notları sınav puanını etkilemiyordu. Bakanlığın verdiği puana da kimse itiraz etmiyordu. Bu yıl apar topar yeni uygulamaya geçildi. Ama, çok büyük hatalar yapıldı. Çünkü, okullar hazırlıklı değildi. Notları alelacele gönderdiler. Bazı okulların teknik alt yapısı buna yeterli değildi. El yordamı ile hesaplama yapıldı.

Eğitime neresinden baksanız lime lime dökülüyor. Herşey düzelecek derken, eğitime güven eksiliyor, kargaşa yaratılıyor.

Yapılacak tek şey var. Sınavlarda bir şaibe olmadığına, kafa karıştıran sadece puan olduğuna göre, diploma notları katılmadan yeni puan hesaplamaları ilan edilmeli. Bu puanlar üzerinde tercih yapılmalı.

Yoksa, bu sınavlarla ilgili iddialar bitmez. Son olarak Eğitim-Sen’in "optik okuyucularda da hata var" açıklamaları ile eğitimcilerin "Azerbaycan’da sınavlar erken yapıldı. Sınavdan çıkan çocuklar soruları telefonla Türkiye’ye bildirdi. Bazı çocuklar sınava girmeden soruları ve yanıtları biliyordu" gibi birçok şaibeye izin verilir.

Ama sizce Milli Eğitim Bakanlığı bu işi düzeltme yoluna gider mi? Pek emin değilim. Bakan Hüseyin Çelik, olaya "okyanusta bir damla" diyor. Seçim gezilerinden kargaşanın boyutunu göremiyor. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Nizami Aktürk, 477 adayın puanının hesaplanmasında hata olduğunu iddia ediyor. 11 ilde 28 okulda hata saptandığını söylüyor. Yani o da Bakan Çelik gibi olayı küçümsüyor.

İşte diploma notunun bir öğrencinin puanını nasıl etkilediğini gösteren bir tablo. Olayın boyutuyla ilgili kararı siz verin.

İstanbul’a üçüncü liste gerekiyor

Velilerin şikayetlerine kulak tıkandı ve OKS’de yeni bir düzenleme yapılmadı. İkinci yerleştirilmeye geçildiğinde yine büyük kargaşa bekleniyor. Özel okullar sınav takvimi değişti. Eğer takvim değişmeseydi, çok fazla kargaşa yaşanmayacaktı. Bu, özel okullardan Anadolu Liseleri’ne, Anadolu Liseleri’nden özel okullara kaymalar Eylül’e kadar sürecek demektir. Geçen yıl İstanbul’da bin öğrenci açığı oldu. Kadıköy Anadolu Lisesi 58 açıkla kontenjan kapattı. Mevcut sistemde veliler ve çocuklar serseme dönüyor. Şu anda velilerin tercihlerini iyice gözden geçirmesinde yarar var.

Gerçi, tercihlerini okul müdürlerine onaylatılarsa bir değiştirme yapamazlar. Ancak, ikinci yerleştirme için ayrı bir liste yazmayacaklar. Yani şu anda yazdıkları liste geçerli olacak. Ben, bu yıl Bakanlığın İstanbul için üçüncü bir liste yapacağı umudunu taşımak istiyorum. Çünkü, hem boş kalan kontenjanlara, hem de açıkla kalan yüksek puanlı öğrencilere yazık.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Eğitim

Haberler

Bakmadan Geçme

Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte çıktı mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title